ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: 8 ΣΟΥΠΕΡ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ PINK.GR THINK
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου βρίσκεται πίσω από τις «Υπέροχες Γυναίκες»

Η πιο διάσημη γυναικεία σελίδα που επηρεάζει την κοινή γνώμη
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου βρίσκεται πίσω από τις «Υπέροχες Γυναίκες»

Η υπέροχη Νεφέλη ξεκίνησε κάτι που ένωσε πολλές φωνές κάτω από μια ψηφιακή ομπρέλα, για όσα γίνονται έξω από το διαδίκτυο.

Ασχολείται εδώ και 10 χρόνια με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση Code it Like a Girl το 2013, και είναι ιδρύτρια της πλατφόρμας «Υπέροχες Γυναίκες», της πιο διάσημης σελίδας μεταξύ των γυναικών, η οποία έχει συγκεντρώσει σε 3 χρόνια πάνω από 160.000 followers, ένα νούμερο που ζαλίζει κάθε content creator. Συνεργάζεται και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οργανισμούς και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και είναι μέντορας σε διεθνή και ελληνικά προγράμματα επιχειρηματικότητας και ασχολείται με τη γυναικεία ενδυνάμωση. 

Θυμάσαι τις πρώτες μέρες που ξεκίνησες το Υπέροχες Γυναίκες; Ως τότε δεν υπήρχαν σελίδες τέτοιου περιεχομένου και έκτοτε, πολλές εμφανίστηκαν που ακολούθησαν αντίστοιχα χνάρια. Όμως πώς ήταν η διαδρομή και πόσο γρήγορα έγινε τόσο γνωστό;

Όταν ξεκίνησα τις Υπέροχες Γυναίκες είχα κάτι στο μυαλό μου που δε μπορούσα να το εξηγήσω σε κανέναν γιατί ουσιαστικά δεν έβρισκα κάτι παρόμοιο για να τους δείξω. Η διαδρομή είχε αρχικά πολύ μοναξιά και αμφιβολία, ιδιαίτερα όταν έτρεχε ανώνυμα αλλά πολύ γρήγορα ξεκίνησε να δημιουργείται μία κοινότητα, η οποία έδωσε μορφή στην αρχική ιδέα και άρχισε να απομακρύνεται η μοναξιά και η αμφιβολία, καθώς αυτό που εγώ είχα ανάγκη συνειδητοποίησα ότι το είχαν και άλλες γυναίκες. Με πολλή συνέπεια, υποστήριξη από γυναίκες σε όλη την Ελλάδα και ειλικρίνεια, πήρε τη μορφή που έχει σήμερα. Δεν ξέρω εάν θεωρούνται τα 3 χρόνια σύντομα αλλά προσωπικά μου φάνηκε σαν μία στιγμή, παρόλες τις δυσκολίες.

Δεδομένου πως το κοινό που σε ακολουθεί είναι τεράστιο, σίγουρα θα υπάρχουν ετερόκλητες απόψεις και διαφορετικά "προφίλ" ακολούθων. Πώς διαχειρίζεσαι τις αντίθετες γνώμες;

Είμαστε μία μεγάλη κοινότητα και σαφώς υπάρχουν ετερόκλητες απόψεις, οι οποίες μπορώ να πω βοηθούν όταν εκφράζονται με σωστό τρόπο και προάγουν το διάλογο. Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεκινάω μία συζήτηση με μία ανάρτηση υποστηρίζοντας μία θέση, και έπειτα διαβάζοντας υπέροχες απόψεις έχω αλλάξει γνώμη. Αυτή είναι και η μαγεία μίας τόσο μεγάλης παρέας και αυτό με ενθουσιάζει κάθε φορά. Δυστυχώς όμως δε θα σου κρύψω ότι οι διαφορετικές απόψεις δεν εκφράζονται πάντα με όμορφο τρόπο, και πολλές φορές πληγώνομαι ή επηρεάζομαι αρνητικά από όσα γράφονται.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes)

Tι μηνύματα λαμβάνεις στο inbox σου;

Στο inbox βρίσκεται ένα μεγάλο κομμάτι των Υπέροχων Γυναικών. Λαμβάνω μηνύματα με απίθανες ιστορίες γυναικών, μηνύματα που μοιράζονται κομμάτια από την καθημερινότητα των ανθρώπων που είναι μέλη, μηνύματα που ζητάνε βοήθεια, μηνύματα αγάπης, θλίψης, απόγνωσης και ελπίδας. Δυστυχώς υπάρχουν μηνύματα με απειλές, βρισίματα και άσχημες κουβέντες με συμπεράσματα που δε συνάδουν με την πραγματικότητα μου αλλά ευτυχώς όλα τα θετικά μηνύματα ή τα μηνύματα που μας οδηγούν να βοηθήσουμε κάποιον άνθρωπο είναι πολύ περισσότερα, οπότε το inbox έχει θετικό πρόσημο στη διαχείριση των υπέροχων γυναικών.

"Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεκινάω μία συζήτηση με μία ανάρτηση υποστηρίζοντας μία θέση, και έπειτα διαβάζοντας υπέροχες απόψεις έχω αλλάξει γνώμη"

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes)

Ποια πιστεύεις ότι είναι η εξέλιξη του φεμινισμού και των γυναικείων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Διακρίνεις κάποια σημαντική απόσταση από τα προηγούμενα χρόνια;

Θεωρώ ότι αυτό που έγινε τον τελευταίο χρόνο έχει βοηθήσει δραστικά την Ελλάδα σε θέματα που αφορούν τη γυναίκα. Δυστυχώς όμως, και παρόλο που οι γυναίκες στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκονται στην καλύτερη στιγμή μας ιστορικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δρόμος για την ισότητα είναι ακόμα μακρύς και θα χρειαστούμε πολλές ενέργειες ακόμα σαν κράτος και σαν κοινωνία για να μιλάμε για πρακτικά ίσα δικαιώματα.

Ποιο από τα χαρακτηριστικά σου πιστεύεις πως σε βοήθησε περισσότερο να εξελιχθείς και να φτάσεις μέχρι εδώ;

Η υπομονή, η συνέπεια, η άγνοια κινδύνου και το γεγονός ότι πιστεύω με όλο μου το είναι ότι οποιαδήποτε ιδέα, όσο τρελή και αν είναι, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρήκες μπροστά σου ως τώρα;

Το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρήκα έως τώρα είναι η δυσπιστία της κοινωνίας να ακούσει αρχικά και έπειτα να κατανοήσει ότι παρόλο που οι γυναίκες στην Ελλάδα είμαστε «ελεύθερες» και έχουμε δικαιώματα, υπάρχει ακόμα πρόβλημα στους ρόλους που καλούμαστε να αναλάβουμε ως γυναίκες, στις παρενοχλήσεις που θεωρούταν φλερτ έως τώρα, στα γυάλινα ταβάνια που υπήρχαν στον επαγγελματικό μας δρόμο και στις χρόνιες προκαταλήψεις και παθογένειες που επηρεάζουν ακόμα τη ζωή μας.

"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δρόμος για την ισότητα είναι ακόμα μακρύς και θα χρειαστούμε πολλές ενέργειες ακόμα σαν κράτος και σαν κοινωνία για να μιλάμε για πρακτικά ίσα δικαιώματα"

Έχει τύχει ποτέ να θελήσεις να παρατήσεις το στόχο σου; Tι σκέφτεσαι ή τι κάνεις, όταν νιώθεις πως δεν έχεις άλλες αντοχές;

Πολλές φορές λόγω της δύσκολης καθημερινότητας (που βιώνουμε όλοι), οι επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις σε συνδυασμό με κάποιες «επιθέσεις» που δέχτηκα, μαζί και με την καθημερινή επαφή με περιστατικά βίας, με οδηγούσαν πολύ κοντά στο να τα παρατήσω. Υπήρχαν όμως κάποιοι άνθρωποι, κάποια μηνύματα, κάτι που συνέβαινε που μου έδειχνε ότι πραγματικά αξίζει να προσπαθήσω λίγο παραπάνω και να συνεχίσω! Χαίρομαι κάθε μέρα όλο και περισσότερο που τότε δεν τα παράτησα!

Τι σχέδια έχουν οι Υπέροχες Γυναίκες για το επόμενο διάστημα;

Μέσα στο 2022, σκοπεύουν να ξεκινήσουν κάποια προγράμματα που αφορούν παιδιά από 7 χρονών και πάνω. Θέλουμε να μιλήσουμε στις πιο ευαίσθητες ηλικίες με τρόπο σωστό για θέματα που αφορούν τη βία, την παρενόχληση, τη σeξουαλική αγωγή, την περίοδο και να σπάσουμε το στίγμα γύρω από όλα αυτά! Παράλληλα, οργανώνουμε δράσεις και event καθόλη τη διάρκεια του χρόνου για γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και έναν κύκλο σεμιναρίων για γυναίκες προσφύγισσες.

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, συνεργαστήκαμε με δύο εταιρείες, και δημιουργήσαμε ένα ειδικής θεματολογίας σεμινάριο για το προσωπικό των εταιριών σε θέματα που αφορούν τις έμφυλες προκαταλήψεις και την ηγεσία. Δυστυχώς, καθώς όλος ο πλανήτης διανύει μία ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο, παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, έτοιμες να αναδιαμορφώσουμε ή να δημιουργήσουμε νέες δράσεις με στόχο τη διευκόλυνση των άμεσα πληγέντων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Υπέροχες Γυναίκες (@yperoxes.gynaikes)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
15 / position1: 780 / position2: 1770
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb