ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: 8 ΣΟΥΠΕΡ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ PINK.GR ΠΡΟΣΩΠΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Βανέσσα Αρχοντίδου έφτασε στην κορυφή του κόσμου, κυριολεκτικά

Στέλεχος μάρκετινγκ, Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα και ιδρύτρια του A Woman Can Be
Γράφει η ΛΟΥΚΙΑ ΣΑΝΙΔΑ
Η Βανέσσα Αρχοντίδου έφτασε στην κορυφή του κόσμου, κυριολεκτικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βανέσα Αρχοντίδου είναι μια γυναίκα που μας εμπνέει καθημερινά με την πορεία της. Είναι μητέρα δύο αγοριών, επιτυχημένο στέλεχος marketing και όχι μόνο. Πήρε κυριολεκτικά τα βουνά, με την πρώτη γυναικεία ελληνική ομάδα που έφτασε το 2019 στην κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ.

Επιπλέον, είναι Πρέσβειρα του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα. Τον Ιούλιο του 2020 ίδρυσε τον οργανισμό “A Woman Can Be”, που έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση project και ενεργειών με επίκεντρο τη γυναικεία ενδυνάμωση και το περιβάλλον.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vanessa Archontidou Adventures (@vanessa_archontidou)

Τον Ιανουάριο του 2022, ολοκλήρωσε με επιτυχία, την αποστολή στην Ανταρκτική, Women For Nature: The Antarctica Expedition, με στόχο την ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο της ορειβατικής της δράσης έχει συμμετάσχει σε εμπορικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού με στόχο την επίτευξη του διεθνούς project “7 SUMMITS” έχει ταξιδέψει στις 7 ηπείρους και έχει ανέβει στις υψηλότερες κορυφές τους.

Είχαμε τη χαρά να την ρωτήσουμε για τον φεμινισμό, την ισότητα των φύλων και τις δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει στην πορεία της.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η εξέλιξη του φεμινισμού και των γυναικείων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Διακρίνεις κάποια σημαντική απόσταση από τα προηγούμενα χρόνια;

Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αλλαγή των στερεοτύπων και των αντιλήψεων για το γυναικείο φύλο, καθώς και με την προβολή θεμάτων που μέχρι πρότινος η κοινωνία τα αποσιωπούσε. Αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού, αφού μέχρι στιγμής όλες οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι πλήρης ισότητα των φύλων δεν έχει ακόμα επιτευχθεί, σε καμία χώρα στον κόσμο. Οι γυναίκες χρειάζονται δυναμικά πρότυπα και ενδυνάμωση σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο. Η δική μου ενδυνάμωση προήλθε μέσα από την επαφή μου με τη φύση. Πιστεύω λοιπόν ακράδαντα στην ύπαρξη της μεγάλης συσχέτισης μεταξύ οικολογίας και φεμινισμού αλλά όχι στο πλαίσιο του ριζοσπαστικού οικοφεμινισμού (ecofeminism) αλλά στο πλαίσιο της ανάγκης δημιουργίας νέων κοινωνικοοικονομικών μοντέλων  που οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vanessa Archontidou Adventures (@vanessa_archontidou)

Ποιο από τα χαρακτηριστικά σου πιστεύεις πως σε βοήθησε περισσότερο να εξελιχθείς και να φτάσεις μέχρι εδώ;

Θεωρώ ότι είναι δύο χαρακτηριστικά που συνυπάρχουν. Η αέναη αναζήτηση και ανάγκη μου για προσωπική εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αυτοπειθαρχία. Δεν πιστεύω ότι η προσωπική εξέλιξη σταματά σε κάποια ηλικία ή ότι θα πρέπει να περιορίζεται όταν δημιουργούμε οικογένεια. Όμως η εμπειρία μου λέει ότι όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διεκδικήσεις τον προσωπικό σου χρόνο και να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να αλλάζει. Σε αυτό το σημείο, το να έχει κανείς αυτοπειθαρχία κάνει τη διαφορά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vanessa Archontidou Adventures (@vanessa_archontidou)

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο ως τώρα;

Δεν θα το χαρακτήριζα ως εμπόδιο αλλά ως μεγάλη δυσκολία. Η μεγαλύτερη λοιπόν δυσκολία ήταν η αναζήτηση και διατήρηση των «συμμάχων» που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση των project, των δράσεων και των αναβάσεων. Δεν μιλώ μόνο για τους συμμάχους που έχουν να κάνουν με την οικονομική στήριξη των αποστολών, αλλά και για τους ανθρώπους της ομάδας, την οικογένεια, τους φίλους…Οι μεγάλοι στόχοι τεστάρουν τις αντοχές και τις αξίες και χρειάζονται ομάδες με όραμα και επιμονή.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vanessa Archontidou Adventures (@vanessa_archontidou)

Έχει τύχει ποτέ να θελήσεις να παρατήσεις το στόχο σου; Tι σκέφτεσαι ή τι κάνεις, όταν νιώθεις πως δεν έχεις άλλες αντοχές;

Πολλές φορές έχω σκεφτεί να τον παρατήσω, κυρίως σε στιγμές μεγάλης ψυχολογικής ή σωματικής κούρασης. Όταν η ψυχολογική κούραση με καταβάλει οραματίζομαι το τέλος του στόχου. Κάνω διαλογισμό και προσπαθώ να γευτώ τα συναισθήματα που με κατακλύζουν κάθε φορά που η μεγάλη προσπάθεια φτάσει σε αίσιο τέλος. Όταν πρόκειται για σωματική κούραση, επιστρατεύω το χιούμορ και κυρίως…το τραγούδι.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb