ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ: 8 ΣΟΥΠΕΡ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟ PINK.GR THINK
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

H Δέσποινα Κανάκογλου βρίσκεται πίσω από το μακροβιότερο ελληνικό podcast

Με την εκπομπή της φτάνει ως την άκρη του κόσμου
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
H Δέσποινα Κανάκογλου βρίσκεται πίσω από το μακροβιότερο ελληνικό podcast

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι η πρώτη γυναίκα podcaster και το podcast Giatioxi που ξεκίνησε το 2016 είναι το μακροβιότερο στην Ελλάδα.

Μιλάμε με τη Δέσποινα Κανάκογλου που με την εκπομπή της φτάνει ως την άκρη του κόσμου - το κοινό της βρίσκεται σε περισσότερες από 80 χώρες από άκρη σε άκρη της γης!  Απόφοιτη του τμήματος οργάνωσης διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Θεσσαλονικιά Δέσποινα επένδυσε σε κάτι που οι περισσότεροι είτε αγνοούσαν είτε δεν είχαν ποτέ φανταστεί πως θα κάνει τρομερή αίσθηση λίγα χρόνια αργότερα.

Πότε ξεκίνησε το GiatiOxi; Πώς επέλεξες να κάνεις podcast;

Tο GiatiOxi ήταν η δική μου στιγμή “εύρηκα” το Φεβρουάριο του 2016. Tο 1ο επεισόδιο βγήκε στον αέρα με πολύ φόβο το Μάιο και σήμερα μετράμε περισσότερα από 380 επεισόδια. Επέλεξα να κάνω podcast γιατί δεν μου έδινε κανείς μια θέση στο “τραπέζι” του και το podcast ήταν το μέσο για να φτιάξω το δικό μου “τραπέζι”.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Despina Kanakoglou (@desp1na_k)

Όταν ξεκινούσες δεν υπήρχαν πολλά podcasts στην Ελλάδα. Σήμερα, το διαδίκτυο βρίθει τέτοιων που μάλιστα έχουν αμέτρητες θεματικές. Πώς βλέπεις αυτή την εξέλιξη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είμαι η 1η γυναίκα που έκανε podcast στην Ελλάδα και το GiatIOxi είναι το μακροβιότερο ελληνικό podcast. Όταν ξεκίνησα δεν υπήρχαν πάρα ελάχιστα podcasts, και τα περισσότερα παρατημένα. Η Ελλάδα άργησε πολύ να μπει στο οικοσύστημα του podcasting. Παρόλα αυτά όμως, μέσα σε λίγο καιρό, δημιουργήθηκαν πάρα πολλά και συνεχίζουν. Αν δεν γινόταν η έκρηξη στο χώρο, θα ανησυχούσα.

"Το ότι είμαι εδώ μετά από 6 χρόνια οφείλεται στο πείσμα μου, στην υπομονή μου, στην εμπιστοσύνη στην εσωτερική μου πυξίδα, και στην πάρα πολύ σκληρή δουλειά"

Ποια πιστεύεις ότι είναι η εξέλιξη του φεμινισμού και των γυναικείων δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα; Διακρίνεις κάποια σημαντική απόσταση από τα προηγούμενα χρόνια;

Ζούμε ιστορικές στιγμές. Έχω επεισόδια από 2017, 2018 ακόμα και 2019 που αναρωτιέμαι στον αέρα αν θα έρθει στην Ελλάδα, λόγω κλειστής κοινωνίας και γενικότερης καθυστέρησης στην εισαγωγή τάσεων και ρευμάτων, όχι μόνο το κίνημα #metoo αλλά και η ισχυροποίηση του φεμινιστικού κινήματος και να που έγινε. Η απόσταση είναι τεράστια. Το συγκινητικό όμως για μένα είναι ότι ζούμε στιγμές που οι μαμάδες μας και οι γιαγιάδες, ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα μπορούσαν να φανταστούν. Αυτό που ζω με το giatioxi, το ότι έχω βρει τη δική μου φωνή και θίγω μέσα από την πλατφόρμα μου όλα αυτά τα φεμινιστικά ζητήματα είναι το πιο τρελό μου όνειρο.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Despina Kanakoglou (@desp1na_k)

Ποιο από τα χαρακτηριστικά σου πιστεύεις πως σε βοήθησε περισσότερο να εξελιχθείς και να φτάσεις μέχρι εδώ;

Το ότι είμαι εδώ μετά από 6 χρόνια οφείλεται στο πείσμα μου, στην υπομονή μου, στην εμπιστοσύνη στην εσωτερική μου πυξίδα, και στην πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Είμαι αυτοδίδακτη, ανεξάρτητη και ξεκίνησα ίσως και λίγο πιο κάτω από το μηδέν με μόνο αρνήσεις και απορρίψεις, εξ' ου και giatioxi (ρε παιδια;).

Αν άκουγα τι μου έλεγαν, θα έπρεπε να τα είχα παρατήσει 1000 φορές και αν περίμενα να γίνει επιτυχία σύντομα, επίσης. Το giatioxi, θα δει κανείς, ότι δεν έχει εύκολα και πιασάρικα θέματα. Και όμως, οι άνθρωποι συντονίστηκαν και μίλησαν στους φιλους τους για αυτό.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρήκες μπροστά σου ως τώρα;

Βρήκα μόνο εμπόδια. Ό,τι είμαι γυναίκα, δεν ζω στην Αθήνα, ήμουν η 1η που έκανα podcast στην Ελλάδα, ότι δεν ανήκω σε όμιλο, ότι έπρεπε να το χτίσω από το μηδέν, ότι ήμουν άγνωστη, την υποτίμηση και την απαξίωση και μπορώ να απαριθμήσω και άλλα. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι ήμουν αφελής, αδαής και πεισματάρα για να το ξεκινήσω. Και ήμουν τόσο μα τόσο σίγουρη ότι όλο αυτό (το περιεχόμενο του giatioxi) έπρεπε να βγει από μέσα μου και ότι θα γίνει ένα safe place και για άλλους, που δεν με σταματούσε τίποτα.

Έχει τύχει ποτέ να θελήσεις να παρατήσεις το στόχο σου; Tι σκέφτεσαι ή τι κάνεις, όταν νιώθεις πως δεν έχεις άλλες αντοχές;

Οι στιγμές που θέλησα να τα παρατήσω ήταν πάρα πάρα πολλές γιατί ήταν όλα ενάντια μου. Το μόνο που κρατούσε είναι το πείσμα μου και ότι πάντα επέστρεφα στο podcast. Την ώρα που κάνω ηχογράφηση, φορτίζω, νιώθω ασφαλής. Είναι η δική μου προσευχή. Και ξανά θυμάμαι γιατί το ξεκίνησα.

Τι σχέδια έχει το GiatiOxi για το επόμενο διάστημα;

Να μεγαλώσει η ομάδα και να πλαισιωθώ από ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτό που λέγεται giatioxi ώστε να υλοποιήσουμε μαζί, τα πολλά, ομολογουμένως, projects που έχω στο μυαλό μου και κάποια από αυτά μέσα στο 2022.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
13 / position1: 532 / position2: 3079
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb