ΒETTER LIFE, BETTER ME ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι εσωτερικές φοβίες που σαμποτάρουν τη ζωή σου

Όσα σου προτείνει ο Νικόλας Ουρανός, Life & Relationship Coach
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Οι εσωτερικές φοβίες που σαμποτάρουν τη ζωή σου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε φορά που ματαιώνονται οι προσδοκίες σου νιώθεις τον κόσμο να καταρρέει και υποσυνείδητα αντί να πολλαπλασιάσεις τη θέληση, πολλαπλασιάζεις την απελπισία.

Κι όμως, μια αστοχία ή ένα προσωρινό εμπόδιο μπορούν να σου στρώσουν ένα πολύ πιο ομαλό μονοπάτι για να τα καταφέρεις.

Σίγουρα, μέσα σε αυτό που μας σταματάει και μας αποτρέπει από το να εξελιχθούμε, που μας κάνει να πετυχαίνουμε λιγότερα από όσα θα μπορούσαμε -και παίρνει πολλές μορφές- κρύβεται, καταφέροντας καίρια χτυπήματα εναντίον μας, ο φόβος της αποτυχίας.

Ο φόβος μάς καταστρέφει τη διάθεση, μας παραλύει, εμποδίζοντάς μας να αναλάβουμε δράση. Ο φόβος αποθαρρύνει την προσπάθεια να στοχεύσουμε ψηλά, να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να περπατήσουμε στα σκαλοπάτια και να κάνουμε τα βήματα προκειμένου να εξελιχθούμε. Και υπάρχουν πολλοί φόβοι μέσα μας, μεμονωμένα και σε συνδυασμούς: ο φόβος της απόρριψης, ο φόβος της αποτυχίας και ο φόβος της επιτυχίας, ο φόβος του άγνωστου, ο φόβος της μοναξιάς. Πολλές φορές φοβόμαστε ακόμα και να πετύχουμε.

Το μυαλό λέει: Αν πέτυχω, τι θα συμβεί; Θα με κοιτάζουν οι γύρω μου με άλλο μάτι; Θα με συμπαθούν, θα με αποδέχονται, θα με αγαπούν αν καταφέρω αυτό που ονειρεύομαι; Δύο, όμως, είναι οι πιο πρωταρχικοί φόβοι του ανθρώπου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι ο φόβος αρκετός για να σε κρατήσει πίσω;

Κάθε φορά που ματαιώνονται οι προσδοκίες σου νιώθεις τον κόσμο να καταρρέει και υποσυνείδητα αντί να πολλαπλασιάσεις τη θέληση, πολλαπλασιάζεις την απελπισία. Κι όμως, μια αστοχία ή ένα προσωρινό εμπόδιο μπορούν να σου στρώσουν ένα πολύ πιο ομαλό μονοπάτι για να τα καταφέρεις. Σίγουρα, μέσα σε αυτό που μας σταματάει και μας αποτρέπει από το να εξελιχθούμε, που μας κάνει να πετυχαίνουμε λιγότερα από όσα θα μπορούσαμε -και παίρνει πολλές μορφές- κρύβεται,
καταφέροντας καίρια χτυπήματα εναντίον μας, ο φόβος της αποτυχίας.

Ο φόβος μάς καταστρέφει τη διάθεση, μας παραλύει, εμποδίζοντάς μας να αναλάβουμε δράση. Ο φόβος αποθαρρύνει την προσπάθεια να στοχεύσουμε ψηλά, να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να περπατήσουμε στα σκαλοπάτια και να κάνουμε τα βήματα προκειμένου να εξελιχθούμε. Και υπάρχουν πολλοί φόβοι μέσα μας, μεμονωμένα και σε συνδυασμούς: ο φόβος της απόρριψης, ο φόβος της αποτυχίας και ο φόβος της επιτυχίας, ο φόβος του άγνωστου, ο φόβος της μοναξιάς.

Πολλές φορές φοβόμαστε ακόμα και να πετύχουμε. Το μυαλό λέει: Αν πέτυχω, τι θα συμβεί; Θα με κοιτάζουν οι γύρω μου με άλλο μάτι; Θα με συμπαθούν, θα με αποδέχονται, θα με αγαπούν αν καταφέρω αυτό που ονειρεύομαι;

Δύο, όμως, είναι οι πιο πρωταρχικοί φόβοι του ανθρώπου: Στα αγγλικά χρησιμοποιείται μια πολύ ωραία έκφραση για αυτόν: ο φόβος του I’m not enough, του δεν είμαι αρκετός απέναντι στις καταστάσεις και στους ανθρώπους, ένας πάρα πολύ εγωιστικός φόβος, όπως καταλαβαίνεις.

Ο δεύτερος φόβος είναι να μην αγαπηθώ ή να μην αγαπήσω, αλλά πρωτίστως να μην αγαπηθώ, είτε από τον/τη σύντροφο είτε από το περιβάλλον μου, τα αγαπημένα μου πρόσωπα (I am not loved). Αυτά κυρίως φοβόμαστε οι άνθρωποι και αυτά είναι οι μορφές που παίρνει το Εγώ μας, ο κατώτερος εαυτός μας, τον οποίο θα
πρέπει να αγαπήσουμε, να αγκαλιάσουμε και να κατανοήσουμε, αλλά να κάνουμε και τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τον ξεπεράσουμε, να μπούμε σε κίνηση, να αναλάβουμε δράση και να σχεδιάσουμε ένα νέο πλάνο για τη ζωή μας.

Από το νέο bestseller των Τζιλ Δούκα και Νικόλα Ουρανού «Ξαφνικά Τώρα».

Νικόλας Ουρανός
Life & Relationship Coach, #1 International Bestselling Author www.jillandnikolas.com
Επένδυσε στο 3ήμερο συναρπαστικό retreat του Νικόλα αυτόν τον Φεβρουάριο στα Ιωάννινα, για το οποίο μπορείς να κάνεις την εγγραφή σου εδώ https://www.jillandnikolas.com/winter.html
Ακολούθησε τον Νικόλα σε Facebook και Instagram

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 544 / position2: 1280
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb