Νέα (news) και πολύτιμες συμβουλές για την ομορφιά, τη μόδα, τον έρωτα, τις σχέσεις και tips για τη ζωή της σύγχρονης γυναίκας
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ Wellness

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

Τι δείχνουν οι έρευνες

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
Δημοσίευση ΜΑΙ 02, 2018

Πόσο κόκκινο κρέας πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

Οι πρωτεϊνικές δίαιτες έχουν επαναφέρει το κόκκινο κρέας στις δημοφιλείς τροφές, λόγω της χαμηλής του περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Για πολλά χρόνια αποφεύγονταν συστηματικά από όσους έκαναν διατροφή, αλλά κατάφερε να μπει ξανά στην διατροφική συνείδηση του κόσμου.

Το κόκκινο κρέας παρέχει βιταμίνες B, πρωτεΐνες, σίδηρο καθώς και άλλα πολύ απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό, πράγμα που το κατατάσσει στις τροφές υψηλής θρεπτικής αξίας. Παρολ’ αυτά, πολλές μελέτες έχουν αποκαλύψει πως η συχνή χρήση του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, όπως καρκίνος, διαβήτης ή συχνότερα καρδιοπάθεια.

Υγεία

Όπως αναφέρει η διατροφολόγος Jessica Cording «Η πολύ συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, η ανεβασμένη χοληστερόλη, οι παθήσεις του πεπτικού και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, ιδίως ορθοκολικού». Πολλές επιστημονικές μελέτες των τελευταίων ετών συμφωνούν.

Εν μέρει, ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτών των προβλημάτων οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά. Από την άλλη, κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρέας περιέχει μια ουσία που ονομάζεται L-καρνιτίνη, η οποία προωθεί τον σχηματισμό πλάκας στην καρδιά, οδηγώντας έτσι σε καρδιαγγειακές επιπλοκές.

Επιπρόσθέτως, το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διανήτη τύπου 2 και μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση φλεγμομής στο έντερο. Με άλλα λόγια, οι ειδικοί το συνδέουν με πολλές περιπτώσεις πρόωρου θανάτου.

Παρόλ' αυτά, αν δεν καταναλώνεται καθημερινά, το κόκκινο κρέας μπορεί να γίνει μέρος μιας άκρως υγιεινής διατροφής.

Ποια είναι τα οφέλη;

Από τα παραπάνω δεν πρέπει βιαστεί κανείς να συμπεράνει πως το κόκκινο κρέας έχει μόνο επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία. Έχει και σημαντικά οφέλη, γι’ αυτό και δεν είναι αναγκαίο να το βγάλετε εντελώς από τη διατροφή σας.

Μεταξύ άλλων, τα διάφορα είδη κόκκινου κρέατος παρέχουν μεγάλη ποσότητα των βιταμινών Β6 και Β3, οι οποίες υποστηρίζουν τη λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, τον οποίο χρειαζόμαστε για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και την καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Όπως αναφέρει η Κόρντινγκ, το κόκκινο κρέας παρέχει επίσης τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη σύνθεση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εξασφαλίζει την καλή διάθεση.

Η θερμιδική αξία και η περιεκτικότητα σε λιπαρά σε μία μερίδα κόκκινου κρέατος εξαρτώνται από το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος που θα επιλέξετε. Για παράδειγμα, ένα μοσχαρίσιο φιλέτο σατομπριάν (85 γρ.) παρέχει 9 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 3 γρ. κορεσμένα), ενώ ένα άπαχο φιλέτο λάπα ίδιου βάρους παρέχει 7 γρ. λιπαρά (εκ των οποίων 3 γρ. κορεσμένα).

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώμε;

Σε ποια συχνότητα και ποσότητα πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε το κόκκινο κρέας ώστε να απολαύσουμε τα οφέλη του χωρίς να βλάψουμε την υγεία μας;

Επίσημη σύσταση δεν υπάρχει, ωστόσο οι πιο πρόσφατες διατροφικές κατευθυντήριες του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά δεν πρέπει να καταλαμβάνουν πάνω από το 10% των ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνουμε, ενώ η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας (ΑΗΑ) συνιστά η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών να μην υπερβαίνει τα 170 γραμμάρια την ημέρα, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να επιλέγουμε τις πρωτεΐνες από τα πουλερικά, το ψάρι ή τις φυτικές τροφές (π.χ. φασόλια) έναντι του κόκκινου κρέατος όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τέλος, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) συνιστά η κατανάλωση μαγειρεμένου κόκκινου κρέατος να μην ξεπερνά σε καμία περίπτωση τα 510 γραμμάρια την εβδομάδα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου σε 6 μερίδες των 85 γρ.
Περισσότερα Θέματα Wellness
× PINK.GR
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ NEWSLETTER
GET CONNECTED
Nextweb