ΥΓΕΙΑ

Ghost period: Μήπως το έχεις πάθει κι εσύ;

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ένα πολύ σημαντικό γυναικείο θέμα
Γράφει η MATINA KONTOY
Ghost period: Μήπως το έχεις πάθει κι εσύ;
Φωτ. αρχείου / pexels

Κάθε γυναίκα αναγνωρίζει πολύ καλά τα σημάδια της περιόδου της —τρομερές (έως ανυπόφορες) κράμπες, κούραση, αδιαθεσία, ζαλάδα… Τι γίνεται όμως όταν μια γυναίκα, ενώ έχει όλους τους ψυχολογικούς και σωματικούς δείκτες ότι η περίοδός της είναι καθ' οδόν, τελικά δεν εμφανίζεται; Όχι, το ghosting δε γίνεται μόνο στις σχέσεις, μπορεί να συμβεί και με την περίοδο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «ghost period» ή αλλιώς «περίοδος φάντασμα» είναι ένας όρος που περιγράφει το φαινόμενο της εμφάνισης όλων των συνηθισμένων συμπτωμάτων της περιόδου, όπως κράμπες της μήτρας, φούσκωμα, ευαισθησία στο στήθος, λιγούρες και αλλαγές διάθεσης χωρίς όμως να έρχεται εντέλει η περίοδος.

Για ποιους λόγους μπορεί να συμβεί αυτό;

  • Έλλειψη ωορρηξίας
  • Εγκυμοσύνη
  • Υστερεκτομή αλλά με συντήρηση ωοθηκών
  • Επιδράσεις ορμονικών φαρμάκων όπως το σπιράλ
  • Περιεμμηνοπαυσιακές ορμονικές αλλαγές

Τα ασταθή επίπεδα ορμονών (οιστραδιόλη και προγεστερόνη) ή μια ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει έλλειψη ωορρηξίας. Ως αποτέλεσμα, η αποβολή του βλεννογόνου της μήτρας (η περίοδος) δεν μπορεί να συμβεί.

Το άγχος είναι ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που είναι ευρέως γνωστός ότι μπορεί να διαταράξει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και να προκαλέσει καθυστέρηση ή απώλεια περιόδου.

Τι μπορείς να κάνεις εάν αντιμετωπίζεις ghost period;

Αρχικά, αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, ένα τεστ εγκυμοσύνης θα ήταν χρήσιμο. Σε άλλη περίπτωση, θα ήταν καλό να ζητήσεις τη γνώμη ενός γιατρού, για να ανακαλύψετε μαζί την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Βεβαίως, αν και αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι ενοχλητική, δεν υπάρχει λόγος πανικού ή άγχους. Η απώλεια μιας περιόδου δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, ειδικά σε φάσεις της ζωής μας που μπορεί να περνάμε δυσκολίες, αλλά αν αυτό συμβεί πολλές φορές, τότε σίγουρα η γνώμη ενός ειδικού είναι απαραίτητη.

Αν όμως πιστεύεις ότι το άγχος είναι ο πραγματικός ένοχος που σου προκαλεί αυτό το πρόβλημα, τότε είναι σημαντικό να κάνεις τα σωστά βήματα για το διαχειριστείς.

Διάβασε αυτό για να μάθεις πώς θα αποφορτίζεσαι από το στρες της δουλειάς.
Δες αυτό για να μάθεις ποιες δραστηριότητες διώχνουν το άγχος.
Διάβασε αυτό για να μάθεις πώς να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά συναισθήματα που σου προκαλούν άγχος.
Δες αυτό το ψυχολογικό τρικ για να αντιμετωπίσεις άμεσα το άγχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
3 / position1: 741 / position2: 1504
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb