ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ποιες είναι οι «πράσινες δραστηριότητες» που διώχνουν το άγχος;

Αν είσαι αγχώδης, δοκίμασε να τις ενσωματώσεις στην καθημερινότητά σου!
Γράφει η MATINA KONTOY
Ποιες είναι οι «πράσινες δραστηριότητες» που διώχνουν το άγχος;
Photo by Kohanov (www.envato.com)

Αν ανήκεις σε αυτούς που αναζητούν φυσικούς τρόπους χαλάρωσης και αισθάνεσαι πως χρειάζεσαι επειγόντως ένα restart στον οργανισμό σου δεν έχεις παρά να πατήσεις το pause σε όσα σε στρεσάρουν παίρνοντας μερικές “πράσινες” ανάσες και κάνοντας positive επιλογές. Άλλωστε μην ξεχνάς πως δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχολυτικό, από το να κάνεις απλά το καλό, τόσο σε σένα όσο και στο περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η after covid εποχή έφερε στην καθημερινότητα περισσότερο άγχος, τόσο για την ίδια τη ζωή, όσο και για τη διαβίωση, τις σχέσεις αλλά και τις συνθήκες εργασίας. Αν το άγχος σου χτυπάει κόκκινο, ανεβάζεις συχνά και συχνά αναζητάς ένα φως στο τούνελ για να αποσυμπιεστείς και να πάρεις μερικές ανάσες, τότε think green!

Βάζοντας στη ζωή σου μερικές “πράσινες δραστηριότητες” όχι μόνο πετυχαίνεις την πολύτιμη ευεξία ανεβάζοντας τα επίπεδα της χαράς στον οργανισμό σου, αλλά αφήνεις παράλληλα και το οικολογικό σου ευσυνείδητο αποτύπωμα στον πλανήτη. Αν αναζητάς και εσύ εναλλακτικούς τρόπους ψυχοθεραπείας και αποφόρτισης, δεν έχεις παρά να εμπιστευτείς τη φύση.

Τι μπορείς να κάνεις;

Δημιούργησε το δικό σου κήπο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι πιο όμορφο και ανεκτίμητο από έναν ολόδικό σου κήπο! Στο μπαλκόνι, την ταράτσα, το εξοχικό, τη μονοκατοικία των φίλων σου, ακόμα και μέσα στον χώρο σου. Επένδυσε σε φυτά κάθε τύπου (ανάλογα και με την εμπειρία σου στην κηπουρική) προσθέτοντας πράσινο στην ημέρα σου και τη ζωή σου.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κηπουρική μπορεί να είναι ένα συμπληρωματικό είδος θεραπείας για πολλές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Ωστόσο, δε χρειάζεται να έχετε διαγνωστεί με κάποια πάθηση προκειμένου να απολαύσεις τα ευεργετικά της οφέλη στο σώμα και το πνεύμα. 
Η επαφή με το χώμα, η αίσθηση της νέας ζωής που ξεκινά μέσα από τα δικά σου χέρια και έπειτα εξαρτάται από αυτά, αλλά και η φροντίδα, η ευθύνη, χαρίζουν μια ανεξήγητη αίσθηση ευφορίας.

 

Ψώνισε τα λαχανικά και τα φρούτα σου από τη λαϊκή

Πεντανόστιμες ντοματούλες και φρέσκα βιολογικά φρούτα και λαχανικά, από το χωράφι κατευθείαν στα χέρια σου! Επειδή δεν είναι εύκολο να δημιουργήσεις το δικό σου μποστάνι όπου σου κάνει κέφι, αλλά θέλεις να φροντίζεις καθημερινά για την καλή σου διατροφή καθώς και ολόκληρης της οικογένειας, τότε δοκίμασε να κάνεις μία βόλτα στη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου. Μην ξεχνάς πως όχι μόνο ο έρωτας αλλά και η ευεξία περνάει από το στομάχι. 

 

Βάλε περισσότερο περπάτημα στη ζωή σου

Άσε το αυτοκίνητο για λίγο, χρησιμοποίησε πιο αραιά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και περπάτα! Λιγότεροι ρύποι, λιγότερα έξοδα και μεγαλύτερη ευεξία αλλά και υγεία. Ειδικά το περπάτημα στη φύση, σε πάρκα, δασάκια ή δίπλα στη θάλασσα, θα σου προσφέρει καθαρό αέρα και πολύ όμορφα τοπία για να ξεφύγεις από το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Δοκίμασε να κάνεις αυτή τη δραστηριότητα συνήθεια και χάρισε ένα δώρο ζωής στον εαυτό σου!

 

Χαμήλωσε τα φώτα πριν τον ύπνο

Είναι γνωστό ότι το πολύ φως βλάπτει τόσο την ψυχολογία μας όσο και το περιβάλλον. Οι διάφορες εστίες φωτός όπως έχει αποδειχτεί προκαλούν υπερδιέγερση και αυτό είναι κάτι που συμπεριλαμβάνει γενικότερα το φως αλλά και τις οθόνες. Αν θέλεις να χαλαρώσεις απλά σβήσε το φως. Καθώς πλησιάζεις προς την ώρα του ύπνου κάνε ένα διάλλειμα από κάθε είδους πηγή φωτός, και προτίμησε πιο ρομαντικές καταστάσεις υπό το φως των κεριών.
Μαθαίνοντας να λειτουργείς με πιο χαμηλό φωτισμό, χαλαρώνουν τα νεύρα στον εγκέφαλο και έτσι μπορεί πραγματικά να ξεκουραστεί. Το καλό που θα κάνεις στο περιβάλλον δε χρειάζεται να το αναφέρουμε, το γνωρίζεις ήδη, και συμβαίνει τόσο απλά και φυσικά όσο εσύ κοιμάσαι. 

 

Ανακύκλωση

Αν αναζητάς ένα οικολογικό χόμπι που θα συμβάλει στην ηρεμία και θα γεμίσει ουσιαστικά τη ζωή σου, δεν έχεις παρά να κάνεις ανακύκλωση! Φτιάξε το δικό σου κέντρο διαλογής και ξεχώρισε με επιμέλεια τα απορρίμματά σου. Αναζήτησε πληροφορίες για το τι ακριβώς ανακυκλώνεται και πώς, και μετέτρεψε τη νέα σου ασχολία σε συνήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
11 / position1: 320 / position2: 750
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb