ΚΑΡΙΕΡΑ

5 tips για να διαπραγματευτείς μία αύξηση στη δουλειά σου

Τα top tips που πρέπει να ξέρεις για να λάβεις τον μισθό που αξίζεις!
Γράφει η MATINA KONTOY
5 tips για να διαπραγματευτείς μία αύξηση στη δουλειά σου
Φωτ. αρχείου / pexels

Σκέφτεσαι να ζητήσεις αύξηση αλλά δεν ξέρεις πώς; Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δε ζήτα εύκολα υψηλότερο μισθό, είτε επειδή αισθάνεται άβολα με τη συζήτηση, είτε επειδή δεν ξέρει πώς να διεκδικήσει αυτό που θέλει. Ποια είναι λοιπόν τα σωστά βήματα που αν τα ακολουθήσεις, θα πετύχεις την πολυπόθητη αύξηση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά είναι σημαντικό να κάνεις μία μικρή προεργασία με τον εαυτό σου. Να ετοιμάσεις ένα πλάνο όσων θέλεις να συζητήσεις με τον ανώτερο που θα συζητήσετε για την αύξηση, ώστε να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα.

 

Κάνε έρευνα για τους μισθούς στον κλάδο σου

Πριν πας να ζητήσεις την αύξηση καλό είναι να γνωρίζεις για την μισθολογική κατάσταση στον κλάδο σου. Αυτό θα σε κατευθύνει στο να ξέρεις τι να ζητήσεις ώστε να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες και να μην το παρακάνεις. Ακόμα, το να πεις ότι ο κλάδος σου πληρώνει καλύτερα από όσα παίρνεις εσύ θα είναι ένα ακόμα επιχείρημα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια προχώρησε σε μια απογραφή των δεξιοτήτων σου και σύγκρινέ τις με αυτές που απαιτούνται για τη θέση σου. Αν θέλουν κάποιον με μεταπτυχιακό και εσύ έχεις, χρησιμοποίησε το προς όφελός σου. Δείξε ότι όλα όσα μπορείς να προσφέρεις, αξίζουν την αύξηση μισθού που ζητάς.

 

Πίστεψε πως μπορείς να διαπραγματευτείς επειδή… απλά μπορείς!

Παρότι είναι δύσκολο να βρεις εργασία με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, ακριβώς γι’ αυτό, όταν έχεις επιλεγεί σε μία θέση, σημαίνει ότι είσαι αυτό που πραγματικά χρειάζονται. Άρα, είσαι σε θέση να διαπραγματευτείς και τους όρους που θέλεις.

 

Δώσε βάση στους λόγους που αξίζεις την αύξηση

Το επιχείρημα σου για να διεκδικήσεις μια αύξηση πρέπει πάντα να είναι η απόδοση σου, ο φόρτος σου,  όλες οι εργασίες που έχεις αναλάβει επιτυχώς και γενικότερα οι λόγοι που φέρνεις αξία στη δουλειά για την οποία δουλεύεις. Είναι λοιπόν καλύτερα να μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους. Αν χρειαστεί μπορείς να προσκομίσεις και στοιχεία που αποδεικνύουν την αποδοτικότητα σου και γιατί αξίζεις έναν βελτιωμένο μισθό. Τέτοια απτά στοιχεία θα ενισχύσουν τα επιχειρήματα σου.

 

Βρες τη σωστή στιγμή για να τη ζητήσεις

Το timing είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος για να ζητήσεις αύξηση. Είναι σημαντικό λοιπόν να μπορείς να καταλάβεις πότε είναι μια καλή στιγμή να ζητήσεις αύξηση και πότε όχι. Για παράδειγμα, μετά από μία σημαντική επιτυχία ή πρωτοβουλία σου, τότε μπορείς να βρεις πάτημα για τη διαπραγμάτευση σου. Από την άλλη, αν γνωρίζεις ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας ή έκλεισε τη χρονιά με κακά οικονομικά αποτελέσματα τότε ίσως πρέπει να αναβάλεις την διαπραγμάτευση σου για μια καλύτερη στιγμή.

Ζήτα κάτι παραπάνω από αυτό που θέλεις να πετύχεις

Ένα σύνηθες tip όταν πρόκειται να διαπραγματευτείς τον μισθό σου είναι να ζητήσεις κάτι παραπάνω από αυτό που ευελπιστείς να πετύχεις. Η λογική είναι απλή: μιας που πρόκειται για μια διαπραγμάτευση λογικά θα τα βρείτε κάπου στο ενδιάμεσο ανάμεσα σε αυτό που προτείνεις εσύ και αυτό που προτείνει ο εργοδότης σου. Επομένως, είναι καλύτερα εσύ να το ανεβάσεις λίγο προς τα πάνω, χωρίς όμως υπερβολές.

* Τέλος, μη φοβάσαι να κλείσεις την πόρτα πίσω σου, αν δεν πάρεις την αύξηση που θέλεις. Εάν δεν παίρνεις από που αναζητάς -όχι μόνο από πλευράς μισθού, αλλά και από πλευράς εργασιακής ευθύνης, πιθανής επαγγελματικής ανέλιξης ή παροχών—έχεις κάθε δικαίωμα να αποχωρήσεις, χωρίς να νιώθεις άσχημα ή ότι δε θα μπορέσεις να βρεις εύκολα άλλη δουλειά. Μπορεί να μην είναι η κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία για εσένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
13 / position1: 230 / position2: 633
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb