ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πανικοβλήθηκες όταν έπεσαν Facebook και Instagram; Τότε πρέπει να μιλήσουμε

Το Facebook Down ήταν ένα καλό τεστ για όλους
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Πανικοβλήθηκες όταν έπεσαν Facebook και Instagram; Τότε πρέπει να μιλήσουμε
Photo by Mikhail Nilov from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σίγουρα ξενέρωσες. Σίγουρα συνειδητοποίησες πόσο χρόνο χάνεις σκρολάροντας, ίσως μάλιστα να κατάλαβες πόσο αντιπαραγωγική σε κάνουν τα social media. Aν όμως, ένιωσες πως δεν αντέχεις να περιμένεις να επιστρέψουν τότε πρέπει να σκεφτείς ένα 'κλικ' παραπάνω.

Το... Fomo (fear of missing out) και το scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει μέρος της ζωής μας. Το να πέφτει το ίντερνετ, μας ταράζει αρκετά. Το να χάνουμε επαφή στα social media όμως κάποιους τους ταράζει τρομακτικά πολύ.

Αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αντιμετωπίζουν κάποιο μεγάλο εθισμό υπάρχει ένα μικρό ποσοστό χρηστών που εξαρτώνται από τα social media και κάνουν υπερβολική χρήση.

Στην πραγματικότητα, οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι έως και 5 - 10% των Αμερικανών είναι εθισμένοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας εθισμός συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται ως ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που οφείλεται σε μια ανεξέλεγκτη παρόρμηση για τη χρήση κοινωνικών μέσων και κάποιος αφιερώνει τόσο πολύ χρόνου και προσπάθειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επηρεάζει άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής.

H ψυχολογική ή συμπεριφορική εξάρτηση από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξασθένηση της λειτουργίας ενός ατόμου σε διάφορους τομείς ζωής για παρατεταμένη περίοδο.

Λόγω της επίδρασης που έχoυν στον εγκέφαλο, τα κοινωνικά μέσα είναι εθιστικά τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η αυτο-αποκάλυψη στα social (κοινώς η αυτο-αποκάλυψη είναι μια διαδικασία επικοινωνίας με την οποία ένα άτομο αποκαλύπτει πληροφορίες για τον εαυτό του σε άλλο) ενεργοποιεί το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ενεργοποιείται επίσης όταν παίρνετε μια εθιστική ουσία.

Αυτό που συμβαίνει εκείνη την ώρα στον εγκέφαλο και οι χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται επηρεάζουν τις αποφάσεις και τις αισθήσεις. Όταν κάποιος βιώνει κάτι που τον κάνει χαρούμενο ή χρησιμοποιεί μια εθιστική ουσία, οι νευρώνες στις κύριες περιοχές που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο ενεργοποιούνται και τα επίπεδα ντοπαμίνης αυξάνονται. Επομένως, ο εγκέφαλος λαμβάνει μια «ανταμοιβή» και συνδέει το φάρμακο ή τη δραστηριότητα με θετική ενίσχυση.

Μήπως νιώθεις πως, δεν υπάρχει κάτι στη ζωή σου που να σου φτιάχνει το κέφι; Mήπως ζεις περισσότερο online παρά offline;

Τι να κάνεις;

Κατέγραψε τον χρόνο που αφιερώνεις στα social media. Kόβε κάθε μέρα από λίγο.

Ενεργοποίησε χρονικά ορια στο Facebook και το Instagram στο κινητό σου.

Γιατί να μην το κόψεις εντελώς για ένα ορισμένο διάστημα κάθε βδομάδα; Κάνε ένα digital sabbath!

Κάνε κάθε μέρα πράγματα που σου αρέσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
12 / position1: 546 / position2: 984
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb