ΥΓΕΙΑ

Πόσα μπάνια που πρέπει να κάνεις για να είσαι όντως καθαρή;

Η επιστήμη απαντά, για να ξέρεις και εσύ τι παίζει
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Πόσα μπάνια που πρέπει να κάνεις για να είσαι όντως καθαρή;
Φωτογραφία από τον χρήστη Ron Lach στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα επιστημονικό βίντεο από το Buzzfeed, έρχεται για να σου λύσει την απορία για το πόσα μπάνια πρέπει να κάνεις, προκειμένου να είσαι όντως καθαρή. Γιατί ακούγονται πολλά και ο καθένας λέει τα δικά του, αλλά τι έχουν να πουν οι ειδικοί πάνω στο θέμα;

Για άλλους, το καθημερινό ντους είναι απαραίτητο για να νιώθουν καθαροί και φρέσκιοι, άλλοι πτοιμούν να κάνουν μπάνιο ημέρα παρά ημέρα και άλλοι, το ξεχνάνε γενικά και δεν τα πάνε καλά με τα αφρόλουτρα και τα σαμπουάν.

Επίσης, υπάρχει δείκτης συνχότητας για το μπάνιο που να μας εξηγεί και το πόσες φορές πρέπει να πλενόμαστε, αλλά και με ποιον τρόπο ώστε να μη βλάψουμε το δέρμα μας;

Πρώτα από όλα όμως, πρέπει να δεις τι συμβαίνει στο σώμα σου, όταν δεν κάνεις πολύ συχνά μπάνιο.

Το σώμα χρειάζεται τα καλά βακτήρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δερματολόγοι μας ενημερώνουν ότι το σώμα μας φιλοξενεί περισσότερα από 1.000 καλά βακτήρια και ουσιαστικά μας βοηθούν να μένουμε υγιείς. Αν όμως δεν πλενόμαστε συχνά και αγγιζόμαστε γενικά, κυρίως στην περιοχή του προσώπου, μένουνε εκτεθειμένοι σε ιώσεις και διάφορες μεταδοτικές ασθένειες.

Καραδοκούν οι δερματικές παθήσεις

Αν δεν κάνεις συχνά μπάνιο, όλος ο ιδρώτας που μπορεί να έχει τρέξει μέσα στη μέρα, η ατμοσφαιρική ρύπανση και τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μπορεί να σου δημιουργήσουν δερματικές παθήσεις και να χειροτερέψουν τυχόν προβλήματα της ακμής.

Κρούστες βρωμιάς στο δέρμα

Ή αλλιώς dermatitis neglecta, όπως είναι η επιστημονική ονομασία για εκείνη την κατάσταση που παρουσιάζει συχνά το δέρμα άστεγων ή των ανθρώπων που έχουν να κάνουν μπάνιο πολύ καιρό. Εμφανίζεται σαν σημάδι που μοιάζει με κρούστα βρωμιάς, αλλά αυτό σημαίνει ότι κάποιος έχει μείνει μακριά την προσψπική του υγιεινή για πάρα πολύ καιρό.

Άσχημη μυρωδιά

Σαφώς, είναι το πιο λογικό αν κάποιος δεν πλένεται να μυρίζει άσχημα, αλλά το να φτάσεις σε κατάσταση να μην αντέχεις να μυρίζεις ούτε τον εαυτό σου, τότε το πρόβλημα είναι μεγάλο. Όπως επίσης και να μην αντέχουν αν σε μυρίζουν οι γύρω σου.

Τελικά όμως, πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να κάνεις μπάνιο για να είσαι καθαρή; Οι δερματολόγοι πάντως μας μπερδεύουν λίγο πάνω σε αυτό, γιατί μας λένε ότι δεν πρέπει να αφαιρούμε από την επιδερμίδα μας τη φυσική χημεία που μας προστατεύει από τα εξωγενή βακτήρια και μας κρατά υγιείς, οπότε μας λένε να κάνουμε μπάνιο τρεις φορές της εβδομάδα. Είναι πολύ πιθανό αυτό να σου ακούγεται πολύ λίγο, ειδικά αν πηγαίνεις γυμναστήριο και ιδρώνεις πάρα πολύ, αλλά η επιστήμη δίνει την αλήθεια της. Παρακολούθησε παρακάτω το βίντεο για το μπάνιο και την καθαριότητα και πάρε τις απαντήσεις που ζητάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
8 / position1: 482 / position2: 817
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb