ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτός είναι ο οδηγός απόδρασης από μια κακοποιητική σχέση, και μπορείς να τον διαβάσεις τώρα

Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Αυτός είναι ο οδηγός απόδρασης από μια κακοποιητική σχέση, και μπορείς να τον διαβάσεις τώρα
Photo by Anete Lusina from Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H Δώρα είναι άλλο ένα θύμα άντρα που απλώς δεν δέχτηκε το όχι.

Η 31χρονη εκπαιδευτικός από τη Ρόδο, έπεσε νεκρή από τα πυρά της καραμπίνας ο πρώην σύντροφός της επειδή τον χώρισε.

Ο δράστης ζήλευε αφόρητα το θύμα. «Της έλεγε δεν θα βγεις έξω. Άφηνε το κλειδί πίσω από την πόρτα για να βλέπει τι ώρα γυρνάει» είπε η μητέρα της.

«Μια μέρα με πήρε 4 η ώρα τα ξημερώματα η κόρη μου και μου λέει 'μαμά είναι τρελός αυτός ο άνθρωπος, έχει πρόβλημα. Θέλω να χωρίσω'».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την παρακολουθούσε. Ήξερε τι ώρα σχολάει και την περίμενε έξω από το σπίτι της φίλη της. Της είχε στήσει καρτέρι. Τις τελευταίες μέρες τον φοβόταν πολύ».

Οι καταπιεστές είναι κτητικοί και απαιτητικοί, θέλουν τον έλεγχο της κατάστασης, δεν θέλουν το πρόσωπο του ενδιαφέροντός  τους να έχει οποιαδήποτε σχέση με άλλον, ακόμα κι αν πρόκειται για φίλους ή μέλη της οικογένειας. Εργαλειοποιούν τα συναισθήματα, είναι χειριστικοί, δυνάστες και στο τέλος τους φοβάσαι. 

Νιώθεις άδεια, στεγνή, στερημένη, αντί για πλήρης. Νιώθεις ένα μόνιμο στρες, ενώ η συμπεριφορά σου πυροδοτείται από συναισθήματα όπως φόβος, θυμός ή ενοχές.

Οι ανάγκες και τα συναισθήματά σου νιώθεις ότι αγνοούνται και έχεις την αίσθηση ότι βαδίζεις διαρκώς στην κόψη του ξυραφιού, από το φόβο μήπως θυμώσεις ή αναστατώσεις το σύντροφό σου. 

Σαν αυτόν, εκατοντάδες. Εκεί έξω. Δεν είναι πάντα εύκολο να το αντιληφθείς, παρόλο που το νιώθεις. 

Αν νιώθεις έτσι, τότε μίλα, χώρισε, ζήτα βοήθεια. Κατέβασε αρχικά από εδώ τον οδηγό του Ευρωπαϊκού Δίκτυου κατά της Βίας, για να δεις τα πρώτα σου βήματα αλλά και το πώς να διαχειριστείς την κατάσταση.

  • Κάλεσε την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 (αστική χρέωση) ή στείλε e-mail στο [email protected]. Η γραμμή είναι εθνικής εµβέλειας και μπορείς να μιλήσει 24ώρες το 24ωρο, καθημερινές και Σαββατοκύριακα, με ψυχολόγους και κοινωνιολόγους λειτουργούς που θα σε ενημερώσουν για όλες τις επιλογές που έχεις.
  • Κάλεσε ή επισκέψου κάποιο από τα 15 Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Οικογενειακής Πολιτικής ή τα 26 Συμβουλευτικά Κέντρα των Δήμων. Τα Κέντρα παρέχουν δωρεάν κοινωνική, ψυχολογική υποστήριξη και νομική συμβουλευτική. Οι υπηρεσίες απευθύνονται τόσο σε Ελληνίδες όσο και σε μετανάστριες/προσφύγισσες, επιζώσες όλων των μορφών έμφυλης βίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
8 / position1: 191 / position2: 502
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb