ΤΑΞΙΔΙΑ

Zalipie: Το ζωγραφιστό χωριό της Πολωνίας

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης!
Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ
Zalipie: Το ζωγραφιστό χωριό της Πολωνίας
@bialobrody - Flickr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς μπορεί ένα μικρό αγροτικό χωριό στη νοτιοανατολική Πολωνία, να γίνει ένα από τα πιο όμορφα σημεία της χώρας και όλοι θέλουν να το επισκεφθούν; Με χρώματα και ζωγραφιές!

Το Zalipie είναι το χωριό με τα ζωγραφιστά σπίτια (και όχι μόνο) που σαγηνεύει τους ταξιδιώτες, και κάνει τους κατοίκους του να εκφράζονται μέσα από την τέχνη καθημερινά!

@ Magro_kr - Flickr

Ποια η ιστορία του;

Περίπου πριν από 100 χρόνια, το χωριό αυτό έσφυζε από ζωή και οι άνθρωποι ζούσαν μια όμορφη αγροτική καθημερινότητα. Δεν είχαν ρεύμα, και το κρύο ήταν τσουχτερό για πολλούς μήνες το χρόνο, οπότε όπως καταλαβαίνεται οι ξυλόσομπες και τα τζάκια ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των σπιτιών. Ο καπνός άφηνε πολλές φορές σημάδια τους τοίχους, με αποτέλεσμα τα σπίτια να έχουν πολύ συχνά, ατέλειες. Αυτές τις ατέλειες προσπαθούσαν να καλύψουν οι γυναίκες του χωριού ζωγραφίζοντας λουλούδια! Έφτιαχναν πινέλα από τα μαλλιά τους ή από τις ουρές των ζώων τους, έφτιαχναν διάφορες χρωστικές από λίπος, και άφηναν την τέχνη τους να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του κάθε σπιτιού!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

@ Stuart Spicer - Flickr

Χρόνο με το χρόνο, αυτή η τεχνική τράβαγε σιγά σιγά τα βλέμματα, και τα χρωματιστά Πολωνικά μοτίβα μεταφέρθηκαν και έξω από τα σπίτια. Χρωματιστά μπουκέτα από λουλούδια, εντυπωσιακά φυτά και ένα σωρό ακόμα σχέδια της Πολωνικής λαογραφίας, ήταν σε κάθε σπίτι σε αυτό το χωρίο, με αποτέλεσμα το Zalipie να γίνει ένα πραγματικό χάρμα οφθαλμών!

@ Michał Kniotek - Flickr

@ Michał Kniotek - Flickr

Όταν το φως του ήλιου, έπεφτε πάνω στους εξωτερικούς τοίχους του χωριού, αποκάλυπτε πως αυτές οι γυναίκες έκαναν πραγματικά έργα τέχνης! Σιγά σιγά, όλο το χωριό (ακόμα ένα ξύλινο γεφυράκι) έγινε μέσα στο χρώμα! Η παράδοση αυτή πέρασε από γενιά σε γενιά, και έτσι τα υπέροχα σχέδια στέκουν ακόμα εκεί!

Σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος επίσης, υπήρξε μια γυναίκα που ήταν ζωγράφος και ζωγράφισε κάθε επιφάνεια του σπιτιού με τα περίτεχνα σχέδια της Πολωνικής λαογραφίας. Η Felicja Curyłowa. Το σπίτι της, ήταν χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο καλοζωγραφισμένα, γιαυτό και μετά τον θάνατό της, το σπίτι αυτό έγινε μουσείο (εδώ θα το δείτε στο tripadvisor).

@ Magro_kr - Flickr

Και πως πάμε σε αυτό το υπέροχο χωριό;

Για να φτάσετε στο Zalipie θα πρέπει πρώτα να πάτε στην Πολωνία, και συγκεκριμένα στην Κρακοβία. Από εκεί θα χρειαστεί να βρείτε αυτοκίνητο και να οδηγήσετε 83 χιλιόμετρα μέχρι το χωριό αυτό! Υπάρχουν αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία που αναλαμβάνουν να σε πάνε μέχρι εκεί, και η ιδανική εποχή είναι σίγουρα το καλοκαίρι! Αν λοιπόν σας αρέσει να ανακαλύπτετε υπέροχα νέα μέρη, το χωριό αυτό είναι ένα από αυτά και αξίζει τον κόπο!

Δείτε το υπέροχο video που θα σας πείσει για τα παραπάνω!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
9 / position1: 176 / position2: 1203
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb