FITNESS

Πριν τη γυμναστική ή τη δίαιτα, έπρεπε πρώτα να εξετάζουμε τη σωματική μας νοημοσύνη

Τι είναι η σωματική νοημοσύνη και πόσο επηρεάζει τη ζωή σου;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Πριν τη γυμναστική ή τη δίαιτα, έπρεπε πρώτα να εξετάζουμε τη σωματική μας νοημοσύνη
Φωτογραφία από τον χρήστη Anna Shvets στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί μερικοί άνθρωποι επιτυγχάνουν εύκολα αποτελέσματα φυσικής κατάστασης και άλλοι το βρίσκουν πιο δύσκολο παρά την προσπάθεια; Ίσως ήρθε η ώρα να εξερευνήσετε την έννοια της σωματικής νοημοσύνης και να εστιάσετε τώρα στον τρόπο βελτίωσής της.

 Όσο περισσότερο δουλεύουμε και "ακούμε" το σώμα μας τόσο ξέρουμε τι μας συμβαίνει, και τι χρειαζόμαστε. Αυτό που στο εξωτερικό λέγεται BQ (body quotient)

Ακριβώς όπως ένα σκορ IQ, το BQ μας έχει επίσης διαφορετικά εύρη: ανεπαρκές, επαρκές και εξελικτικό. Ίσως να είστε επαρκείς σε μία ή δύο πτυχές, αλλά ανεπαρκείς σε μία άλλη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το εύρος του BQ σας για να γνωρίζετε σε ποιους τομείς πρέπει να εστιάσετε. Η ύπαρξη υψηλότερου επιπέδου σωματικής νοημοσύνης προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το να έχετε πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων και των ορίων του σώματός σας θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπερβολική άσκηση και την εξάντληση που προκύπτει από μια υπερβολική δίαιτα.

Οι σωστές γνώσεις και δεξιότητες στον τρόπο ζωής θα οδηγήσουν σε υγεία και φυσική κατάσταση!

Ένας γυμναστής έχει σωματική νοημοσύνη; Όχι απαραίτητα. 

Ένας αθλητής ή γυμναστής που γνωρίζει πολλά για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση και δεσμεύεται για ένα συνεπές πρόγραμμα άσκησης και μια αυστηρή δίαιτα μπορεί να μην έχει πλήρη επίγνωση των επιπέδων άγχους και της κατάστασης της υγείας του όπως προκαλείται από τη δουλειά του, τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και την αυτοεπιβαλλόμενη πίεση του να χάσει βάρος.

Μπορεί να υποθέσει ότι έχει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ευαίσθητος/η σε ψυχικές, συναισθηματικές και σωματικές πιέσεις για τις οποίες δεν γνωρίζει εξαιτίας της έλλειψης σωματικής νοημοσύνης που διαταράσσει την ισορροπία στον τρόπο ζωής και στα συστήματα του σώματός του. Οπότε φανταστείτε πόσο πιθανό είναι να συμβαίνει και σε εσάς.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν;

Να μην εξαντλείτε ποτέ το σώμα σας. Να το κουράζετε ναι, αλλά ποτέ να μη το εξαντλείτε είτε με τη γυμναστική, είτε με τη δίαιτα. Αυτό βέβαια σημαίνει και το αντίστροφο. Να μην το αφήσετε να "λιώνει" στον καναπέ, αλλά να το κινείτε. Ακόμη και με μικρές βόλτες. Να μην τρώτε ό,τι χαζομάρα βρεθεί στο δρόμο σας. Να θρέφεστε σωστά.

Η αποτελεσματική δέσμευση υγιών συνηθειών απαιτεί ευαισθητοποίηση του σώματος (πρώτος πυλώνας) και γνώση του σώματος (δεύτερος πυλώνας) για να διασφαλιστεί ότι έχετε ισχυρή βάση.

Προσαρμόστε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα τρόπου ζωής που μπορείτε να ακολουθήσετε με βάση το πρόγραμμά σας, τις προτιμήσεις φαγητού και τους στόχους σας. Να είστε πάντα ανοιχτοί για να ζητήσετε βοήθεια από ειδικούς, φίλους και αγαπημένους.

Βρείτε τρόπους για να διαφοροποιήσετε τα προγράμματα γυμναστικής σας για να διατηρήσετε το κίνητρό σας και, επομένως, αποφύγετε την εξάντληση, την πλήξη και εν τέλει, την εγκατάλειψη.

Εξασκηθείτε στη διαχείριση του χρόνου για να εξασφαλίσετε μακροπρόθεσμη δέσμευση. Γυμναστείτε τόσο όσο θα σας κάνει και αύριο να επιστρέψετε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
15 / position1: 431 / position2: 802
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb