ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΕΙΑ

Έχεις πτήση; 2+1 συμβουλές για να ταξιδέψεις χωρίς τον κορωνοϊό

Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά σωστή πρόληψη
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Έχεις πτήση; 2+1 συμβουλές για να ταξιδέψεις χωρίς τον κορωνοϊό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρυσι, λίγοι ήταν εκείνοι που δε θεώρησαν υπερβολική τη Naomi Campbell η οποία καθάριζε τη θέση της στο αεροπλάνο φορώντας μάσκα και γάντια – το βίντεο έκανε το γύρο του διαδικτύου με το μοντέλο να λέει «Καθαρίστε ό,τι αγγίζετε».

Φέτος, με τον Κορωνοϊό να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, μοιάζει απλώς προφητική. Μάλιστα, πασίγνωστες αερογραμμές συμπεριλαμβανομένων των Delta Air Lines και American Airlines υποστηρίζουν ότι απολυμαίνουν τα αεροπλάνα μεταξύ των πτήσεων καθώς η καθαριότητα είναι προτεραιότητα.

Αφού το αεροπλάνο και τα καθίσματά του αποτελούν δημόσιο χώρο και τα μικρόβια είναι δυνατό να παραμένουν σε επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα, προφανώς λίγη περισσότερη προσοχή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Αντιθέτως, υπάρχουν τρία tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για περισσότερη ασφάλεια όσο ταξιδεύετε αεροπορικώς, ειδικά αν δε μπορείτε να αποφύγετε τις πτήσεις. Δε διαφέρουν πάρα πολύ από την προσωπική υγιεινή που πρέπει να τηρούμε έτσι κι αλλιώς.

-Κρατήστε καθαρά τα χέρια σας και μην αγγίζετε το πρόσωπό σας
«Ο καθαρισμός των επιφανειών στο αεροπλάνο δε βλάπτει, αρκεί να μην σας δώσει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin Madison, Andrew Mehle, τονίζοντας ότι η απολύμανση του χώρου στο αεροπλάνο θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με το πλύσιμο των χεριών και την εφαρμογή άλλων βέλτιστων πρακτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν και ο Κορωνοϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες όπως δίσκους-τραπεζάκια, οθόνες αφής, πόμολα και βρύσες – μία μελέτη διαπίστωσε ότι άλλοι Κορωνοϊοί, παραμένουν στο μέταλλο, το γυαλί και το πλαστικό μέχρι και εννέα ημέρες – ένα απολυμαντικό σε σκληρή επιφάνεια, ή σαπούνι ενώ πλένετε τα χέρια σας θα τον εξουδετερώσει. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους πιο συχνά από ό,τι νομίζουν. Αν το κάνετε αυτό αφού αγγίξετε μία επιφάνεια όπου έχουν πέσει σταγονίδια από κάποιον που φταρνίστηκε ή έβηξε, ενδέχεται να κολλήσετε. «Είναι εξίσου σημαντικό να σκεφτόμαστε πού βρίσκονται τα χέρια σας και να πλένετε τα χέρια σας», δήλωσε ο Δρ Mehle.

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή τόσο όσο χρειάζεται για να τραγουδήσετε δύο φορές το “Happy Birthday” και αν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε μια γενναιόδωρη ποσότητα απολυμαντικού χεριών.

-Επιλέξτε θέση δίπλα στο παράθυρο
Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Emory διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια της εποχής της γρίπης, το ασφαλέστερο μέρος για να καθίσει κανείς σε ένα αεροπλάνο είναι δίπλα στο παράθυρο. Οι ερευνητές εξέτασαν τους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος σε 10 πτήσεις τριών έως πέντε ωρών και παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που κάθισαν εκεί είχαν λιγότερη επαφή με ανθρώπους που νοσούσαν.

«Κλείστε θέση δίπλα στο παράθυρο, προσπαθήστε να μην κινηθείτε κατά τη διάρκεια της πτήσης, παραμείνετε ενυδατωμένοι και κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπό σας», επεσήμανε η Vicki Stover Hertzberg, καθηγήτρια βιοστατιστικής και βιοπληροφορικής στη σχολή δημόσιας υγείας Rollins του Πανεπιστημίου Emory και μία εκ των επικεφαλής ερευνητών στη μελέτη. «Να είστε σε εγρήγορση σχετικά με την υγιεινή των χεριών σας», πρόσθεσε.

-Απολυμάνετε τις σκληρές επιφάνειες
Όταν φτάσετε στο κάθισμά σας και τα χέρια σας είναι καθαρά, χρησιμοποιήστε μαντηλάκια απολύμανσης για να καθαρίσετε τις σκληρές επιφάνειες στο κάθισμά σας όπως το σημείο που ακουμπά το κεφάλι και τα «μπράτσα» των καθισμάτων, τη ζώνη ασφαλείας και το σημείο που κλείνει, την οθόνη, την τσέπη του καθίσματος και το τραπεζάκι. Εάν το κάθισμα είναι σκληρό και μη πορώδες-υφασμάτινο ή δερμάτινο, μπορείτε να σκουπίσετε και αυτό. Αν χρησιμοποιήσετε τα υγρά μαντηλάκια σε καθίσματα με καλύμματα, είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν τα μικρόβια παρά να εξουδετερωθούν.

«Δεν είναι κακό να σκουπίσετε την περιοχή γύρω σας, αλλά καλό είναι να θυμάστε ότι ο Κορωνοϊός δεν πρόκειται να πηδήξει από το κάθισμα και να μπει στο στόμα σας», τόνισε ο Δρ Milstone και συμπλήρωσε: «Οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όταν αγγίζουν κάτι βρώμικο και στη συνέχεια, βάζουν τα χέρια τους στο πρόσωπό τους».

Τα απολυμαντικά μαντηλάκια συνήθως γράφουν στη συσκευασία τους πόσο χρειάζεται να παραμείνει μία επιφάνεια υγρή για να έχουν αποτέλεσμα. Αυτός ο χρόνος μπορεί να κυμανθεί από 30 δευτερόλεπτα έως μερικά λεπτά. Για να κάνουν «δουλειά» τα μαντηλάκια, πρέπει να ακολουθήσετε αυτές τις συστάσεις. Αντίστοιχα, ο Δρ. Hertzberg πρόσθεσε ότι αν υπάρχει τηλεόραση με οθόνη αφής, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε χαρτομάντηλα όταν την αγγίζετε. Χρησιμοποιώντας μια χαρτοπετσέτα ή χαρτομάντηλο δημιουργείται ένα εμπόδιο ανάμεσα στην επιφάνεια που μπορεί να έχει σταγονίδια και τα χέρια σας, τα οποία πιθανότατα να φτάσουν ύστερα στο πρόσωπό σας.

.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
10 / position1: 523 / position2: 1450
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb