
Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) μπορεί να μην είναι ορατό, αλλά όσοι το ζουν ξέρουν καλά πόσο επηρεάζει την καθημερινότητα: φουσκώματα χωρίς λόγο, πόνοι που εμφανίζονται από το πουθενά, εναλλαγές στις κενώσεις και ένα αίσθημα πως το έντερο αποφασίζει για σένα πριν από σένα.
Το ενδιαφέρον; Το ΣΕΕ δείχνει να έχει… προτιμήσεις. Δεν εμφανίζεται τυχαία, ούτε επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο.
Οι γυναίκες εμφανίζουν ΣΕΕ σε ποσοστά σχεδόν διπλάσια από τους άντρες.
Οι γυναίκες εμφανίζουν ΣΕΕ σε ποσοστά σχεδόν διπλάσια από τους άντρες. Ο λόγος φαίνεται να κρύβεται στη σύνδεση εντέρου–ορμονών. Οι αλλαγές κατά τη διάρκεια του κύκλου, η προεμμηνορροϊκή φάση, ακόμα και οι διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης, μπορούν να κάνουν το έντερο πιο «ευαίσθητο». Πολλές γυναίκες αναφέρουν έξαρση των συμπτωμάτων λίγο πριν ή κατά την περίοδο, κάτι που δείχνει πως το ΣΕΕ δεν είναι ποτέ ανεξάρτητο από τον γυναικείο οργανισμό.
Η ηλικία παίζει κι αυτή το παιχνίδι της
Παρότι μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής, το ΣΕΕ προτιμά κυρίως ενήλικες νεαρής και μέσης ηλικίας. Συνήθως κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην εφηβεία έως τα 30, και πολλές φορές συνοδεύει το άτομο για χρόνια, με περιόδους ύφεσης και έξαρσης.
Οι “αγχωμένοι τύποι” στο στόχαστρο
Το άγχος δεν προκαλεί από μόνο του το ΣΕΕ, αλλά μπορεί να το κάνει πιο έντονο και πιο συχνό. Το νευρικό σύστημα του εντέρου (το λεγόμενο “δεύτερο μυαλό”) συνδέεται στενά με το άγχος, την πίεση, την κακή ποιότητα ύπνου και τη συναισθηματική φόρτιση. Άτομα που λειτουργούν σε υψηλές ταχύτητες, κουβαλούν ευθύνες ή είναι υπερευαίσθητα σε στρεσογόνες αλλαγές, συχνά βιώνουν πιο συχνά συμπτώματα.
Όσοι έχουν ευαίσθητο πεπτικό από… φυσικού τους
Υπάρχει και η κατηγορία των ανθρώπων που έχουν από μικροί «εύκολο στομάχι». Άτομα με ιστορικό γαστρεντερίτιδας, τροφικών δηλητηριάσεων, μικροβιακών ανισορροπιών στο έντερο ή ευαισθησιών σε συγκεκριμένες τροφές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν ΣΕΕ στην ενήλικη ζωή.
Η διατροφή δεν είναι αθώα
Αν και το ΣΕΕ δεν οφείλεται αποκλειστικά στη διατροφή, ορισμένες ομάδες τροφών λειτουργούν ως «σκανδάλη» για ευαίσθητους ανθρώπους. Όσοι καταναλώνουν συχνά πολλά γαλακτοκομικά, γλυκά, αλκοόλ, καφεΐνη ή τρόφιμα πλούσια σε FODMAPs παρατηρούν συχνότερα συμπτώματα. Παράλληλα, όσοι ζουν για γρήγορο φαγητό, ακανόνιστα γεύματα και βιαστικές μπουκιές, μπαίνουν κι αυτοί στην ομάδα που το σύνδρομο… συμπαθεί.
Και ένα τελευταίο: το ΣΕΕ «αγαπά» όσους το αγνοούν!
Πολλές φορές το σύνδρομο επιμένει όχι επειδή είναι σοβαρό, αλλά επειδή κάποιος δεν δίνει σημασία: δεν αλλάζει διατροφικές συνήθειες, δεν ξεκουράζεται, δεν διαχειρίζεται το άγχος, δεν ζητά ιατρική συμβουλή. Το ΣΕΕ, όσο ενοχλητικό κι αν είναι, μπορεί να βελτιωθεί θεαματικά με σωστή καθοδήγηση από γαστρεντερολόγο, μικρές διατροφικές προσαρμογές και καλύτερη φροντίδα του νευρικού συστήματος.
Το συμπέρασμα; Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου δεν κάνει διακρίσεις, αλλά έχει σαφείς… αδυναμίες: τις γυναίκες, όσους ζουν με άγχος, όσους έχουν πιο «ευαίσθητο» οργανισμό και όσους παραμελούν τις ανάγκες του σώματός τους. Με σωστή ενημέρωση και μικρές αλλαγές, όμως, μπορεί να γίνει πολύ πιο διαχειρίσιμο και να σταματήσει να «ορίζει» την καθημερινότητα.



