
Η βιταμίνη C θεωρείται η «βασίλισσα» των βιταμινών, αφού ενισχύει το ανοσοποιητικό, συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και βοηθά στη διατήρηση υγιούς επιδερμίδας.
Είναι υδατοδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποθηκεύεται στο σώμα και χρειάζεται τακτική πρόσληψη μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων. Οι συνιστώμενες ποσότητες είναι 90 mg για άνδρες και 75 mg για γυναίκες, ενώ αυξάνονται σε περιόδους εγκυμοσύνης, ασθένειας ή έντονου στρες.
Αν και πολλοί αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη ώρα για τη λήψη της, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει «ιδανική» στιγμή. Μπορεί να καταναλωθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αφού το σώμα την απορροφά γρήγορα και αποβάλλει το πλεόνασμα μέσω των ούρων. Ωστόσο, προτείνεται να λαμβάνεται μετά από γεύμα, ώστε να αποφεύγεται ενδεχόμενος ερεθισμός του στομάχου. Παράλληλα, η λήψη της μαζί με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (όπως φακές ή σπανάκι) βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του φυτικού σιδήρου και μειώνει τον κίνδυνο σιδηροπενικής αναιμίας.
Η βιταμίνη C κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές συμπληρωμάτων, με το ασκορβικό οξύ να είναι η πιο κοινή και προσιτή επιλογή. Για καλύτερη απορρόφηση, συνιστώνται λιποσωμιακές φόρμουλες ή φόρμουλες με κουερσετίνη, που προστατεύουν τη βιταμίνη από την αποδόμηση κατά την πέψη. Παρόλο που είναι γενικά ασφαλής, η υπερβολική λήψη άνω των 2.000 mg ημερησίως μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα, διάρροια και αυξημένο κίνδυνο νεφρόλιθων.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η καλύτερη πηγή βιταμίνης C παραμένει η φυσική διατροφή. Φρούτα και λαχανικά όπως πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, λάχανο, kale, παπάγια και μάνγκο είναι εξαιρετικές επιλογές. Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρέσκα προϊόντα, καλύπτει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες χωρίς ανάγκη για συμπληρώματα.
Προτίμησε φυσικές πηγές και, εφόσον χρειάζεται, συμβουλέψου ειδικό πριν ξεκινήσεις συμπλήρωμα.