
Σε μια εποχή όπου κάθε γενιά παλεύει για το ποια είναι η πιο cool — οι Gen Z με τα memes, οι millennials με τις υπαρξιακές κρίσεις και τα flat whites — μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων παραμένει στο περιθώριο της κουβέντας. Ήσυχα, σχεδόν ανεπαίσθητα, η Γενιά Χ (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1965 και 1980) συνεχίζει να υπάρχει… χωρίς να προσπαθεί. Κι αυτό ίσως είναι που την κάνει ακριβώς τόσο ενδιαφέρουσα.
Όταν το understatement γίνεται statement
Οι Gen Xers δεν χρειάστηκε να διατυμπανίσουν την ταυτότητά τους. Ήταν εκείνοι που φόραγαν πρώτοι τα φαρδιά τζιν, τα ριγέ μπλουζάκια πάνω από μακρυμάνικα και τα spaghetti strap φορεματάκια με ugly shoes πριν αυτά γίνουν τάση στο TikTok. Ήταν εκείνοι που χόρευαν σε rave το 1989 με τα μάτια κλειστά, πολύ πριν οι λέξεις “rave” και “aesthetic” μπουν στην ίδια πρόταση.
Από τη Winona στη Kate: το Gen X iconography
Ολόκληρη η σημερινή ποπ κουλτούρα πατάει πάνω στα θεμέλια που έβαλε αυτή η γενιά. Από τη Chloe Sevigny και τη Winona Ryder μέχρι τον Alexander McQueen και την Kate Moss, η Gen X άφησε πίσω της εικόνες, στυλ και ατμόσφαιρα που ακόμη και σήμερα αντιγράφονται στα runways και στα moodboards. H κουλτούρα των zines, οι ρίζες της rιot grrrl σκηνής, η τηλεόραση των ’90s και το MTV: όλα αυτά είναι Gen X μελάνι που ακόμη γράφει στην pop αφήγηση.
Το cool χωρίς manual
Κι αν κάτι χαρακτηρίζει αυτή τη γενιά, είναι η αβίαστη απόσταση από το performance. Δεν ασχολούνταν με skincare 12 βημάτων ή με το πώς να “γίνουν viral”. Ήταν cyncial, disengaged, αλλά και γεμάτοι έμπνευση, κάτι που φαίνεται στο έργο συγγραφέων όπως ο Bret Easton Ellis ή η Elizabeth Wurtzel. Μια γενιά που ήξερε πώς να πει "δεν με νοιάζει" και να το εννοεί — κάτι σπάνιο στις μέρες μας.
Μια γενιά που δεν ζήτησε ποτέ τον τίτλο
Καθώς οι millennials και οι Gen Z συνεχίζουν να διασταυρώνουν ξίφη στο timeline για το ποιος είναι πιο αστείος, πιο woke ή πιο cringe, οι Gen Xers παραμένουν ατάραχοι. Ίσως επειδή ξέρουν ήδη πως δεν χρειάζεται να συμμετέχουν σε αυτόν τον "αγώνα". Ίσως επειδή ήδη τα έκαναν όλα — πρώτοι. Χωρίς hashtags.