ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 4 μυστικά των Ιταλών για μια γλυκιά καθημερινότητα

Ποιες είναι οι συνήθειες ευεξίας των Ιταλών που μπορούν πραγματικά να σου αλλάξουν τη ζωή;
Γράφει η MATINA KONTOY
Τα 4 μυστικά των Ιταλών για μια γλυκιά καθημερινότητα
Φωτ. αρχείου / pexels

Ιταλία: Όταν έρχεται στο μυαλό μας αυτή η χώρα δε γίνεται να μη σκεφτούμε μόνο όμορφα πράγματα: Ειδυλλιακά τοπία, φανταστική κουζίνα, μελωδική μουσική, κομψό styling και μια γλώσσα που σε κάνει να ερωτεύεσαι. Πέρα απ’ όλα αυτά, όμως, οι Ιταλοί έχουν κι έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο ζωής, από τον οποίο μπορείς να μάθεις πολλά.

 “Dolce far niente”

Φωτ. αρχείου / unsplash

Η «γλυκύτητα του να μην κάνεις τίποτε», μία φράση που σίγουρα έχεις ακούσει. Μπορεί να σου ακούγεται δύσκολο να την εφαρμόσεις, ποιος άλλωστε δεν έχει πέσει στην παγίδα της υπερπαραγωγικότητας; Μην ξεχνάς όμως ότι ο νους και το σώμα χρειάζονται ξεκούραση και ανανέωση, για να μην πέσουμε στην παγίδα της υπερκόπωσης, της έλλειψης έμπνευσης και της καταθλιπτικής διάθεσης. Για αυτό είναι σημαντικό να δίνουμε χρόνο στο μυαλό μας, στο σώμα μας και στην ψυχική μας υγεία. Να αφηνόμαστε κάποιες στιγμές στη ροή των πραγμάτων γύρω μας χωρίς να κάνουμε τίποτε. εαυτού σου. Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτε ώστε να γεμίσεις μπαταρίες.

Οι Ιταλοί λοιπόν, έχουν τελειοποιήσει αυτή την τέχνη της χαλάρωσης. Τα lunch breaks διαρκείας, οι απογευματινές βόλτες, οι δραστηριότητες με φίλους και ένα ποτήρι κρασί δεν είναι περιστασιακές συνήθειες, αλλά ο κανόνας. Αυτή η ισορροπημένη προσέγγιση στη ζωή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους, χαρίζοντάς σου τελικά περισσότερη ευτυχία, αλλά και παραγωγικότητα. Φρόντισε να εξασφαλίσεις μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα σου και θα δεις σημαντική διαφορά στη ζωή σου.

 

Φαγητό = απόλαυση

Φωτ. αρχείου / pexels

Ο Ιταλοί δεν αντιμετωπίζουν το φαγητό απλά και μόνο σαν μια ανάγκη που θα γίνει βιαστικά για να γεμίσει το στομάχι και να συνεχίσουν με την υπόλοιπη καθημερινότητα. Σαφέστατα, έχουν και εκείνοι (ποιος δεν έχει άλλωστε) ημέρες πιο φορτωμένες και πιεσμένες από άλλες, όμως η ιεροτελεστία του να απολαμβάνεις την κάθε μπουκιά όπως της αξίζει είναι σημαντική για εκείνους. Προσεγγίζουν τα γεύματα με μια ευλάβεια, που πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει. Δεν τρώνε εν κινήσει, ούτε αφήνουν κάτι άλλο να τους αποσπάσει την προσοχή. Αντίθετα, αφιερώνουν χρόνο για να απολαύσουν την κάθε μπουκιά.

Φωτ. αρχείου / pexels

Μια συνήθεια που αξίζει να υιοθετήσεις είναι να απολαμβάνεις τη στιγμή του φαγητού σου, είτε με τον εαυτό σου, είτε με την παρέα σου, χωρίς περισπάσεις (τηλεόραση, κινητό κλπ). Κλείσε τα μάτια κι αναγνώρισε τα υλικά, τις γεύσεις, νιώσε το συναίσθημα και αφέσου στη στιγμή αυτή, χωρίς να κάνεις άλλες σκέψεις.

 

Passeggiata

Φωτ. αρχείου / pexels

Μια από τις αγαπημένες συνήθειες των Ιταλών είναι αυτό που ονομάζουν “passeggiata”. Είναι μια ιερή τελετουργία, που δεν έχει στόχο να σε κάνει να ιδρώσεις, αλλά να χαλαρώσεις και πιθανώς να συναντήσεις αγαπημένα πρόσωπα. Το περπάτημα χωρίς ιδιαίτερο λόγο και σκοπό, αγκαζέ ή πλάι σε φίλους ή συγγενείς, συζητώντας για ό,τι σε απασχολεί, σε μία όμορφη διαδρομή στη φύση, έχει πολλά οφέλη.

Φωτ. αρχείου / pexels

Μπορεί η γυμναστική να μην είναι η αγαπημένη δραστηριότητα όλων, για αυτό το μυστικό είναι να οργανώσεις τη ζωή σου με τέτοιο τρόπο, ώστε να βρίσκεις ευκαιρίες για κίνηση. Οι Ιταλοί βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση και αγαπούν το περπάτημα, το οποίο και προτιμούν ειδικά μετά από τα κύρια γεύματα της ημέρας. Δοκίμασέ το και θα δεις ότι αυτή η στιγμή ηρεμίας θα σε βοηθήσει να αυξήσεις την καθημερινή σου κίνηση με εύκολο τρόπο και να υιοθετήσεις μια γενικότερη ρουτίνα συχνότερης δραστηριότητας.

 

 

Αγάπη για τα τοπικά προϊόντα

Φωτ. αρχείου / pexels

Όλοι αναζητάμε τη γεύση και τη νοστιμιά όταν δοκιμάζουμε ένα πιάτο ή μια κουζίνα. Πολλές φορές, για να επιτευχθεί η επιθυμητή νοστιμιά, ένα πιάτο μπορεί να περιέχει υπερβολική ποσότητα αλατιού, ζάχαρης, λαδιού μαγειρέματος ή να είναι μαγειρεμένο με ανθυγιεινό τρόπο. Στην πραγματικότητα, όμως, τίποτα απ΄ όλα αυτά δε χρειάζεται για να βγει μια γεύση πεντανόστιμη.

Φωτ. αρχείου / pexels

Οι Ιταλοί το ξέρουν καλά αυτό και έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τα γόνιμα εδάφη της χώρας τους, καλλιεργώντας αγνά υλικά, που συνθέτουν υπέροχα πιάτα. Επομένως, το μυστικό της νοστιμιάς κρύβεται σε φρέσκα, ποιοτικά προϊόντα και όχι σε ανθυγιεινά υλικά.

Φωτ. αρχείου / pexels

Για τους Ιταλούς επίσης, είναι σύνηθες να επιδιώκουν να γνωρίσουν τους ανθρώπους στα μικρά μαγαζάκια της γειτονιάς, τα οποία και επιλέγουν για να κάνουν τα ψώνια της ημέρας. Έτσι, συνδυάζουν τα ψώνια τους, με την κοινωνική επαφή, κάτι που σίγουρα ωφελεί τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
13 / position1: 225 / position2: 1340
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb