ΚΑΡΙΕΡΑ

5 λάθος συμπεριφορές που χαλάνε την καριέρα σου

Ήρθε η ώρα να τις αποβάλλεις!
Γράφει η MATINA KONTOY
5 λάθος συμπεριφορές που χαλάνε την καριέρα σου
Φωτ. αρχείου / pexels

Απορείς γιατί τόσα χρόνια δεν έχεις την εξέλιξη που θέλεις στον επαγγελματικό τομέα; Πριν τα βάλεις με τους εργοδότες, με τη χώρα, με τις εργασιακές συνθήκες ή με την πολιτική κατάσταση πρέπει να κάνεις την αυτοκριτική σου και να δεις μήπως κάνεις κάτι εσύ λάθος.

Όπως είπε κάποτε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν: «Ένα άτομο που ποτέ δεν έκανε λάθος ποτέ δεν προσπάθησε για κάτι νέο». Η αλήθεια είναι η εξής: Αν δεν κάνεις λάθη στην καριέρα σου, σημαίνει ότι δεν προσπαθείς. Και αν δεν προσπαθείς, δε θα πετύχεις.

Δες λοιπόν τα 5 πιο κοινά λάθη συμπεριφοράς που σου χαλάνε την καριέρα:

 

Υποτιμάς την αξία σου Πολλοί εργαζόμενοι και επιχειρηματίες δεν καταλαβαίνουν την επαγγελματική τους αξία. Γνωρίζοντας ακριβώς ποιες δεξιότητες έχεις, καθώς και πόσο πολύτιμες είναι αυτές σε σύγκριση με τους συναδέλφους σου που εκτελούν μια παρόμοια δουλειά, θα σου δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παρακολούθησε προσεκτικά τα επιτεύγματά σου: Σε ποιους τομείς έχεις διαπρέψει; Πού έχεις πάρει τα περισσότερα κέρδη; Βρες τα θετικά σου στοιχεία ως επαγγελματίας και φρόντισε να μην επαναπαύεσαι σε κάτι λιγότερο πέρα από αυτά που αξίζεις. Στην τελική, αν δεν καταλαβαίνεις εσύ την αξία σου, γιατί να το κάνει κάποιος άλλος;

 

 

Φοβάσαι να αναλάβεις ευθύνες

Αν αναλαμβάνεις πάντα βοηθητικούς ρόλους σε όλα τα projects και σε όλες τις θέσεις σου και δεν παίρνεις εξ’ ολοκλήρου την ευθύνη για κάποιο τότε είναι αδύνατο να προοδεύσεις. Θα παραμείνεις για πάντα βοηθός. Σίγουρα το να αναλάβεις την ευθύνη έχει περισσότερο άγχος, περισσότερο τρέξιμο και περισσότερη δουλειά αλλά και η ανταμοιβή θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

 

Δικαιολογείς διαρκώς τον εαυτό σου

Το να βρίσκεις διαρκώς δικαιολογίες για όλα σου τα λάθη σίγουρα βλάπτει την αξιοπιστία σου και δε σε βοηθά να πας παρακάτω. Πολύ κακό είναι επίσης το να αποποιείσαι την ευθύνη και να τη ρίχνεις σε άλλους ανθρώπους ή καταστάσεις. Είναι πολύ πιο ώριμο και υπεύθυνο απλά να παραδεχτείς ότι έκανες λάθος αντί να δικαιολογείσαι συνεχώς.

 

Έχεις νευρικότητα / εριστικότητα με τους συνεργάτες σου

Η φήμη σου είναι κάτι που θα σε ακολουθεί στην καριέρα σου.  Έτσι, είναι σημαντικό να μη χαρακτηριστείς ως νευρικός ή ως δύσκολος άνθρωπος καθώς αυτό μπορεί να βάλει φρένα στην πορεία σου. Εξάλλου, ποιος θα ήθελε να δουλεύει με έναν τέτοιο άνθρωπο; Πρόσεχε λοιπόν τη συμπεριφορά σου απέναντι στους συναδέλφους σου και φρόντισε να διατηρείς την ψυχραιμία σου ακόμα κι όταν έχεις ένταση.

 

Επαναπαύεσαι και δεν εξελίσσεσαι

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρες κάποια πιστοποίηση ή έμαθες κάτι νέο που θα σου χρησιμεύσει στη δουλειά σου; Αν έχεις καιρό να κάνεις κάτι τέτοιο τότε μάλλον έχεις αρχίσει να επαναπαύεσαι. Όταν όμως δε δουλεύεις για να γίνεσαι διαρκώς καλύτερος τότε είναι αδύνατο να πας την καριέρα σου στο επόμενο επίπεδο.

 

* Εάν βλέπεις τον εαυτό σου σε κάποια από αυτές τις συμπεριφορές, τότε σκέψου μήπως αναθεωρήσεις τον τρόπο σκέψης σου στο εργασιακό σου περιβάλλον, γιατί μπορεί να είσαι εσύ ο λόγος που δεν περνάς καλά στη δουλειά σου. Μην ξεχνάς εξάλλου πως ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου, τόσο προς εσένα, όσο και προς τους άλλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
18 / position1: 348 / position2: 434
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb