ΥΓΕΙΑ

Τα απρόσμενα οφέλη του να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο μετά από μια δύσκολη μέρα

Mεταξύ άλλων, το μπάνιο μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα ευτυχίας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τα απρόσμενα οφέλη του να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο μετά από μια δύσκολη μέρα
Φωτογραφία από Tanner Vote

Πέρα από τις άμεσες καταπραϋντικές του επιδράσεις, το μπάνιο μπορεί να έχει πολλά βαθιά οφέλη για την υγεία που συμβάλλουν στη συνολική ευεξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μπάνιο συχνά θεωρείται ως μια μορφή περιποίησης του εαυτού ή ένας τρόπος για να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα. Από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας μέχρι την ανακούφιση των δερματικών παθήσεων και την ενίσχυση της ψυχικής υγείας, ξεπερνά την απλή χαλάρωση και εισέρχεται στη σφαίρα της θεραπευτικής πρακτικής.

1. Ενισχυμένη Καρδιαγγειακή Υγεία

Τα ζεστά μπάνια έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς με εκπληκτικούς τρόπους. Η βύθιση σε ζεστό νερό μπορεί να αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και να μιμηθεί τα αποτελέσματα μιας ήπιας προπόνησης κάνοντας την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι τα τακτικά ζεστά μπάνια μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας, ειδικά σε όσους δεν μπορούν να ασκούνται τακτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2. Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου

Ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο μπορεί να κάνει θαύματα στον ύπνο σας. Η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, που ακολουθείται από μια σταδιακή ψύξη μετά την έξοδο από την μπανιέρα, μπορεί να ενισχύσει τους φυσικούς κιρκάδιους ρυθμούς σας, διευκολύνοντας τον ύπνο. Η ζεστασιά χαλαρώνει επίσης τους μύες και μειώνει την ένταση, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε έναν βαθύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο. Για όσους υποφέρουν από αϋπνία ή διαταραχές ύπνου, η ενσωμάτωση του μπάνιου στη νυχτερινή τους ρουτίνα θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική στρατηγική.

3. Ανακούφιση από παθήσεις του δέρματος

Το μπάνιο, ειδικά με πρόσθετα έλαια ή κολλοειδές πλιγούρι βρώμης, μπορεί να ενυδατώσει το δέρμα, να καταπραΰνει τον ερεθισμό και να ανακουφίσει την ξηρότητα και τον κνησμό που σχετίζονται με διάφορες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Το κλειδί είναι η θερμοκρασία του νερού και η διάρκεια του μπάνιου. Συνιστώνται χλιαρό νερό και μικρότερα μπάνια για να αποφευχθεί η ξήρανση του δέρματος. Η σωστή ενυδάτωση μετά το μπάνιο μπορεί να "κλειδώσει" την υγρασία, βοηθώντας περαιτέρω στην υγεία του δέρματος.

4. Το μπάνιο μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος.

Ακανόνιστες διακυμάνσεις στον κιρκάδιο ρυθμό -οι καθημερινές βιολογικές αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα και τον εγκέφαλό μας και μας λένε πότε είναι ώρα να ξυπνήσουμε και πότε να κοιμηθούμε- συμβαίνουν συχνά σε άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος. Οι αλλαγές σε αυτούς τους ρυθμούς σημαίνουν επίσης αλλαγές στη θερμοκρασία του "πυρήνα" του σώματος. Το μπάνιο, εκτός από ένα χαλαρωτικό τελετουργικό από μόνο του, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματος και με τη σειρά του να ξεκινήσετε τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος για να το επαναφέρετε σε πιο κανονική βάση.

5. Το μπάνιο μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα ευτυχίας.

Εκτός από τη μείωση της κορτιζόλης, ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα ενθαρρύνοντας το σώμα να απελευθερώσει νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη, που συμβάλλουν σε συναισθήματα ικανοποίησης και ευεξίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
10 / position1: 331 / position2: 889
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb