THINK

Η σκηνοθέτις που έκανε φεμινιστικό ποpνό και κατέρριψε τα στερεότυπα

Πρωτοπόρος, φεμινίστρια, κινηματογραφίστρια
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η σκηνοθέτις που έκανε φεμινιστικό ποpνό και κατέρριψε τα στερεότυπα
collage

Στον κόσμο του adult entertainment, λίγοι άνθρωποι έχουν αφήσει τόσο διαρκή αντίκτυπο όσο η Candida Royalle. Περισσότερο από σκηνοθέτης,η Candida ήταν πρωτοπόρος, οραματιστής και παθιασμένος υπέρμαχος της σeξουαλικής ενδυνάμωσης και της ισότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσω της πρωτοποριακής της δουλειάς, αμφισβήτησε τους κοινωνικούς κανόνες, κατέρριψε τα στερεότυπα και άνοιξε το δρόμο για μια νέα εποχή που εξυμνούσε τις διαφορετικές επιθυμίες και φαντασιώσεις των γυναικών.

Η Candice Vadala γεννήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1950, στη Νέα Υόρκη, και όταν έγινε Candice Royalle ξεκίνησε το ταξίδι της στον κόσμο της δημιουργίας ταινιών για ενήλικες - ένα ταξίδι που ήταν κάθε άλλο παρά συμβατικό.

Με υπόβαθρο στην περφόρμανς και το θέατρο, έφερε μια μοναδική προοπτική στη βιομηχανία, συνδυάζοντας τα δημιουργικά της ταλέντα με μια σκληρή δέσμευση να αμφισβητήσει το status quo. Το 1984, ίδρυσε την Femme Productions, και έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες που σκηνοθέτησαν και παρήγαγαν ταινίες για ενήλικες ειδικά για γυναικείο κοινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό που ξεχώρισε το έργο της Royalle ήταν η εστίασή του στην οικειότητα, τη σύνδεση και τη γυναικεία ευχαρίστηση. Σε μια εποχή που η βιομηχανία των ενηλίκων κυριαρχούνταν από τις ανδρικές προοπτικές και τις αντρικές φαντασιώσεις, προσπάθησε να δημιουργήσει ερωτική που είχε απήχηση στις γυναίκες σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Οι ταινίες της χαρακτηρίζονταν από την έμφαση που έδιναν στις ρεαλιστικές απεικονίσεις του σeξ, τους αυθεντικούς διαλόγους και το γνήσιο ενδιαφέρον για τη συναισθηματική ευημερία των χαρακτήρων της.

Μία από τις πιο σημαντικές συνεισφορές της Royalle στη βιομηχανία ενηλίκων ήταν η δέσμευσή της στις ηθικές και φεμινιστικές πρακτικές κινηματογραφικής δημιουργίας. Επέμεινε στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας με σεβασμό για το καστ και το συνεργείο της, υπερασπίζοντας τις αρχές της συναίνεσης, της επικοινωνίας και του αμοιβαίου σεβασμού. Οι ταινίες της συχνά εξερευνούσαν θέματα ενδυνάμωσης και σeξουαλικής αυτονομίας, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές αφηγήσεις της ανδρικής κυριαρχίας και της γυναικείας παθητικότητας.

Εκτός από τη δουλειά της ως κινηματογραφίστρια, η Royalle ήταν επίσης υπέρμαχος της σeξουαλικής υγείας και ευεξίας. Το 1999, λάνσαρε τη σειρά Natural Contours της Femme Productions, η οποία πρόσφερε μια σειρά από εργονομικά εργαλεία μασάζ σχεδιασμένα να προάγουν τη σeξουαλική ευχαρίστηση και ευεξία.

Μέσω της υπεράσπισης και των εκπαιδευτικών προσπαθειών της, προσπάθησε να καταρρίψει τα ταμπού γύρω από τη γυναικεία σeξουαλικότητα και να ενθαρρύνει τις γυναίκες να αγκαλιάσουν το σώμα και τις επιθυμίες τους χωρίς ντροπή ή κρίση.

Καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας της, η Royalle έλαβε πολλά βραβεία και διακρίσεις για τη συνεισφορά της στη βιομηχανία ενηλίκων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Το 2004, εισήχθη στο Hall of Fame της AVN, εδραιώνοντας την κληρονομιά της ως μία από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ψυχαγωγίας ενηλίκων. Αλλά ίσως η μεγαλύτερη κληρονομιά της βρίσκεται στις αμέτρητες ζωές που άγγιξε και στα εμπόδια που έσπασε, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο περιεκτικό, ποικιλόμορφο και απελευθερωμένο όραμα της σeξουαλικότητας.

H Candida Royalle πέθaνε στις 7 Σεπτεμβρίου 2015, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο των ωοθηκών. Ωστόσο, η κληρονομιά της συνεχίζει να εμπνέει και να ενδυναμώνει αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζοντάς μας τη δύναμη της τέχνης, τον ακτιβισμό και την αδιάκοπη επιδίωξη της σeξουαλικής ελευθερίας και ισότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
10 / position1: 255 / position2: 822
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb