ΠΡΟΣΩΠΑ

Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ;

Το απίστευτο επίτευγμα της Tabei την έκανε παγκόσμια διασημότητα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Ποια ήταν η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ;
collage

Το 1975, η Junko Tabei έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στο Έβερεστ. Ως μόλις το 36ο άτομο που ανέβηκε ποτέ στο βουνό, το απίστευτο επίτευγμα της Tabei την έκανε παγκόσμια διασημότητα και της εξασφάλισε μια θέση στα βιβλία της ιστορίας!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς λοιπόν αυτή η ατρόμητη γυναίκα έγινε η πρώτη που κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου; Και πώς ενέπνευσε το κατόρθωμά της άλλους επίδοξους ορειβάτες;

Η Tabei γεννήθηκε στο Miharu της Φουκουσίμα το 1939. Ανέβηκε το πρώτο της βουνό σε ηλικία μόλις 10 ετών όταν η τάξη της πήγε σε μια αποστολή στο όρος Nasu στο Εθνικό Πάρκο Nikkō της Ιαπωνίας.

Η Tabei ερωτεύτηκε αμέσως το άθλημα της ορειβασίας. Της άρεσε ο μη ανταγωνιστικός χαρακτήρας του και οι ευκαιρίες που πρόσφερε για να απολαύσει θεαματικά τοπία. Ωστόσο, η οικογένειά της δεν είχε τα χρήματα για να στηρίξει το χόμπι της και έκανε λιγότερες αναρριχήσεις κατά τη διάρκεια της εφηβείας της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο Γυναικών Showa, η Tabei εντάχθηκε σε μια σειρά ορειβατικών συλλόγων. Καθώς η αναρρίχηση θεωρούνταν παραδοσιακά ανδρικό άθλημα, δεν καλωσόρισαν την παρουσία της όλοι οι νέοι συνομήλικοί της, με κάποιους να πιστεύουν ότι είχε ενταχθεί μόνο για να βρει σύζυγο!

Το 1969, η Tabei ίδρυσε το Joshi-Tohan Club (Γυναικείο Ορειβατικό Όμιλο), το πρώτο του είδους του στην Ιαπωνία. Το σύνθημά της ήταν «Ας πάμε μόνοι μας σε μια υπερπόντια αποστολή», και αυτό ακριβώς έκαναν μόλις ένα χρόνο αργότερα, όταν ο σύλλογος ξεκίνησε για μια αποστολή στο Νεπάλ! Το πρώτο ταξίδι του συλλόγου είδε την ομάδα κορυφής Annapurna III. Ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη ιαπωνική ομάδα που το έκανε. Στη συνέχεια, ο σύλλογος αποφάσισε να ανέβει στο Έβερεστ. Έκαναν αίτηση για άδεια το 1971, αλλά δεν έλαβαν άδεια να ανέβουν στην κορυφή παρά μόνο τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1975.

Η αποστολή Joshi-Tohan του 1975 αποτελούνταν από 15 γυναίκες, δύο από τις οποίες - συμπεριλαμβανομένης της Tabei - ήταν μητέρες. Η ομάδα τράβηξε πολύ την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και η αρχική τους ανάβαση παρακολουθήθηκε στενά από τον Τύπο. Έξι οδηγοί συνόδευσαν την ομάδα στο βουνό.

Το πρώτο μέρος της ανάβασης κύλησε ομαλά, ωστόσο, όταν η ομάδα στρατοπέδευε στα 6.300μ, μια χιονοστιβάδα χτύπησε τις σκηνές της. Ο Tabei και τέσσερις άλλοι ορειβάτες θάφτηκαν κάτω από το χιόνι. Όταν την βρηκαν, είχε χάσει τις αισθήσεις της και μετά βίας μπορούσε να περπατήσει.

Αφού ανέρρωσε για μόλις δύο ημέρες, συνέχισε την αποστολή της. Εφτασε  στις 16 Μαΐου 1975, μόλις 12 ημέρες μετά τη χιονοστιβάδα.Η Tabei ένιωθε άβολα με τη φήμη που έφερε το επίτευγμά της. Δήλωσε ότι ποτέ δεν σκόπευε να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα φτάσει στην κορυφή του Έβερεστ και είπε ότι θα προτιμούσε να τη θυμούνται απλώς ως το 36ο άτομο που έφτασε στην κορυφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 205 / position2: 712
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb