ΥΓΕΙΑ

4 τροφές που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή σου εαν εχεις χαμηλή ενέργεια

Σύμφωνα με ειδικούς στη διατροφή
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
4 τροφές που μπορεί να λείπουν από τη διατροφή σου εαν εχεις χαμηλή ενέργεια
Collage

Η κόπωση, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και η συνεχής κούραση μπορεί να είναι εξαιρετικά απογοητευτικά στην αντιμετώπιση, ειδικά αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε τη ρίζα του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε ή πόση καφεΐνη καταναλώνετε, μπορεί να συνεχίσετε να νιώθετε κούραση όλη την ημέρα;

Όπως αποδεικνύεται, ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς που πρέπει να διερευνήσετε είναι η διατροφή σας.

H διαιτολόγος και διατροφολόγος Krutika Nanavati αναφέρει πως τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, τα υγιή λίπη και οι πρωτεΐνες πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο
Η έλλειψη σιδήρου είναι μια κοινή αιτία κόπωσης. Παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σειρά από σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα σας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή ενέργειας. Γι' αυτό, όπως σημειώνει η Nanavati, «η ενσωμάτωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως τα φυλλώδη πράσινα, το κόκκινο κρέας και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της κόπωσης που προκαλείται από έλλειψη σιδήρου».

2. Σύνθετοι υδατάνθρακες
Οι υδατάνθρακες είναι ένα άλλο πολύτιμο συστατικό που πρέπει να υπάρχει σε όλα τα γεύματά σας, ειδικά αν θέλετε να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας σε υψηλά επίπεδα. «Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι σύνθετοι υδατάνθρακες απελευθερώνουν ενέργεια σταθερά, αποφεύγοντας τα υψηλά και τα χαμηλά που προκαλούνται από τα απλά σάκχαρα», εξηγεί η Nanavati. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η επιλογή σύνθετων υδατανθράκων είναι το κλειδί. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται στο λευκό ψωμί και σε άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να είναι επιζήμιοι για την υγεία σας.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί νόστιμοι υγιεινοί υδατάνθρακες για να διαλέξετε, όπως καστανό ρύζι, ψωμί ολικής αλέσεως, κινόα και πολλά άλλα.

3. Υγιή λιπαρά
Μην φοβάστε το λίπος, ακόμα κι αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Είναι πάντα σημαντικό να ενσωματώνετε υγιή λίπη (γνωστά και ωμέγα-3 και ωμέγα-6 στα γεύματά σας, καθώς αυτά είναι «απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη διάθεση, τη ρύθμιση και την παραγωγή ενέργειας».

Υπάρχουν ενα σωρό καλά λιπαρά εκεί έξω, και πολλά από αυτά είναι νόστιμα. Επιλογές όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το ελαιόλαδο και άλλα όχι μόνο θα βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσει σωστά, αλλά μπορούν επίσης να προωθήσουν μια πιο υγιή καρδιά.

4. Πρωτεΐνη
Είναι ευρέως γνωστό ότι η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο ζωτικά πράγματα που πρέπει να δουλέψετε στη διατροφή σας. Αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό βοηθά στην προετοιμασία των μυών και των οστών σας, στη δημιουργία ορμονών και ενζύμων και παρέχει στο σώμα και τον εγκέφαλό σας ενέργεια. «Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες όπως άπαχα κρέατα, όσπρια και γαλακτοκομικά βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και μειώνει την κούραση», λέει η Nanavati.

Ενώ τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές πρωτεΐνης εκεί έξω, υπάρχουν επίσης πολλές φυτικές πρωτεΐνες που είναι εξίσου υγιεινές και νόστιμες. Δεν έχει σημασία από πού την παίρνετε, το σημαντικό είναι να προσθέτετε κάποια μορφή πρωτεΐνης στο πιάτο σας κάθε μέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
9 / position1: 119 / position2: 474
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb