ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έτσι θα αντιμετωπίσεις το εργασιακό burnout!

Δώσε ένα τέλος στο burnout κάνοντας τις απαραίτητες αλλαγές στην καθημερινότητά σου με αυτά τα βήματα!
Γράφει η MATINA KONTOY
Έτσι θα αντιμετωπίσεις το εργασιακό burnout!
Φωτ. αρχείου / pexels

Οι έρευνες λένε ότι οι περισσότεροι από εμάς στη διάρκεια της καριέρας μας θα βιώσουμε την εξάντληση και την εργασιακή εξουθένωση, το λεγόμενο burnout. Πώς όμως μπορούμε να το διαχειριστούμε και να το ξεπεράσουμε;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα σποραδικά burnout είναι αναμενόμενα και σχετίζονται με τις φυσιολογικές διακυμάνσεις της εργασίας μας. Όταν όμως από περιστασιακά γίνονται συχνά, τότε εξελίσσονται σε πρόβλημα με επιπτώσεις στην υγεία μας και απαιτούν αλλαγές τόσο στη νοοτροπία, όσο και στον τρόπο που εργαζόμαστε.

 

Δώσε έμφαση στην αυτοφροντίδα

Το να φροντίζεις τον εαυτό σου δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Θα είχες την απαίτηση από ένα αυτοκίνητο που δε φροντίζεις όπως πρέπει, να έχει την ίδια απόδοση όσο περνούν τα χρόνια; Πώς είναι δυνατόν να απαιτείς κάτι τέτοιο από τον εαυτό σου; Το στρες και η πίεση προκαλούν αυξημένη έκκριση κορτιζόλης, γνωστής και ως “ορμόνης του στρες”.  Είναι μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Αυτό όμως που μπορείς να αλλάξεις, είναι τις ίδιες τις συνθήκες και να διαλέξεις πού και πόση από την ενέργειά σου θα δώσεις σε μία κατάσταση. Αυτό θα σε βοηθήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αυτοφροντίδα έχει σίγουρα αποτελέσματα όταν είναι μέρος μίας καθημερινής ρουτίνας. Μην την αντιμετωπίζεις ως χάσιμο χρόνου, αλλά ως απαραίτητο κομμάτι για να έχεις την ενέργεια που χρειάζεται να αντιμετωπίσεις τις καθημερινές προκλήσεις. Οι ιδέες είναι άπειρες, από μία απλή βόλτα στο πάρκο, ένα αρωματικό αφρόλουτρο, η αγαπημένη σου μουσική κλπ. Βρες τα μικρά πράγματα που σε ευχαριστούν και ένταξέ τα στην καθημερινότητά σου. Θα δεις μεγάλη διαφορά άμεσα!

 

Θέσε όρια και προτεραιότητες

Στην εργασία είναι λογικό να σου αποσπούν πολλά πράγματα την προσοχή και να σε βγάζουν από το πρόγραμμά σου. Πολλοί μπορεί να ζητάνε συνεχώς τη βοήθειά σου, ή να σου φορτώνουν έξτρα δουλειές και να σου δημιουργούν ένα μόνιμο άγχος και εκνευρισμό. Για αυτό είναι απαραίτητο να θέτεις όρια όταν δε νιώθεις καλά και οι προτεραιότητές σου να είναι βασισμένες σε αυτά που πραγματικά χρειάζεται να κάνεις και ύστερα φυσικά να βοηθήσεις κάπου αν υπάρχει ανάγκη. Είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζεις πού και πόσο θα διαθέσεις από τον εαυτό σου, ακόμα και αν σου φαίνεται βουνό! Διάβασε εδώ πώς θα το πετύχεις.

 

Υιοθέτησε ένα υγιεινό τρόπο ζωής

Δημιούργησε μία ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερο και ποιοτικότερο ύπνο και δώσε βάση στην ισορροπημένη διατροφή. Αυτά τα δύο βήματα είναι ίσως τα πιο σημαντικά για να έχεις δύναμη να αντιμετωπίσεις όλες τις καταστάσεις. Το σώμα σου καθημερινά περνάει πολλά, για αυτό είναι σημαντικό να το διατηρείς στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να του φέρεσαι με σεβασμό. 

 

Ζήτησε βοήθεια

Η ανάκαμψη από το burnout θέλει χρόνο, συνέπεια και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Δε θα γίνει εύκολο μόνο με λίγη ξεκούραση και χαλάρωση, διότι πρωτίστως απαιτεί αλλαγή νοητικής κατεύθυνσης. Επειδή όμως αυτή η διαδικασία δεν είναι εύκολη και πολλές φορές δε γίνεται να την κάνουμε μόνοι μας, η συμβολή ενός ειδικού ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη. Είναι η πιο σημαντική επένδυση που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου.

 

*Να θυμάσαι ότι τίποτα δεν αξίζει περισσότερο από την προσωπική σου γαλήνη και ισορροπία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
11 / position1: 288 / position2: 1054
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb