ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Mental detox: Η τεχνική που θα σε αποφορτίσει από την ψυχική κούραση!

Όλοι γνωρίζουμε το detox στην διατροφή αλλά έχεις ξανά ακούσει για το πνευματικό detox;
Γράφει η MATINA KONTOY
Mental detox: Η τεχνική που θα σε αποφορτίσει από την ψυχική κούραση!
Φωτ. αρχείου / pexels

Οι αδιάκοποι προβληματισμοί, οι αρνητικές σκέψεις, το άγχος, ο θυμός και η ανησυχία για το μέλλον θα μπορούσαν να είναι για την ψυχή ό,τι η κακή διατροφή και οι ρύποι για το σώμα. Εδώ λοιπόν έρχεται το mental detox για να μας προτείνει πρακτικούς τρόπους για να αδειάσουμε το μυαλό από αρνητικές σκέψεις, επίμονα συναισθήματα και πιεστικό άγχος. Πώς γίνεται αυτό;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μερικές φορές, όταν γεμίζουμε την ψυχή μας με πολλά και άχρηστα, αυτά μπορεί να γίνουν τοξικά και να απειλήσουν την υγεία μας. Αδιάκοποι προβληματισμοί, αρνητικές σκέψεις, άγχος, θυμός και ανησυχία για το μέλλον, οδηγούν σε κατάθλιψη, ψυχοσωματικά και χρόνιο στρες.

Η αποτοξίνωση του σώματος είναι μια φυσιολογική, αυτόματη διαδικασία, την οποία επιτελούν συγκεκριμένα όργανα καθημερινά. Δεν έχει τόσο νόημα να κάνουμε κάτι επιπλέον, όσο να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας διευκολύνοντας τα αρμόδια όργανα να επιτελέσουν ευκολότερα τη δουλειά τους.

Με τον ίδιο λοιπόν τρόπο, πνευματικό detox δεν υπάρχει με τη στενή έννοια του όρου. Θα λέγαμε όμως ότι το πνευματικό detox συνθέτουν όλα εκείνα τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προληπτικά εμείς οι ίδιοι, ή σε περιόδους πίεσης, προκειμένου να μην επιβαρύνουμε τον ψυχισμό μας. Όλα όσα μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα πλαίσιο αυτοφροντίδας για να μην οδηγηθούμε σε προβλήματα στο μέλλον.

Ποιες είναι οι πράξεις αυτοφροντίδας που μπορούμε να εντάξουμε στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα;

  • Βόλτα στη φύση. Η επαφή με τη φύση συστήνεται πλέον από τους γιατρούς ως «φάρμακο» κατά του στρες.
  • Σωματική εκτόνωση μέσω φυσικής δραστηριότητας. Είναι γνωστό ότι η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ενδορφινών και δημιουργεί ψυχική ευφορία.
  • Κουβέντα με αγαπημένους φίλους. Οι κοινωνικές επαφές θεωρούνται ένας από τους πιο υπολογίσιμους παράγοντες μακροζωίας. Οι καλοί φίλοι μάς χαλαρώνουν και ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στη ζωή.
  • Ψηφιακή αποτοξίνωση. Το κλείσιμο των ηλεκτρονικών συσκευών που μας κατακλύζουν με τις ειδοποιήσεις τους είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη σημερινή εποχή. Το ψηφιακό detox μπορεί ακόμη να μας κάνει και πιο αποδοτικούς στη δουλειά μας.
  • Χαλαρωτική μουσική/ταινίες/σειρές που σου φτιάχνουν το κέφι
  • Ασκήσεις αναπνοών ή/και διαλογισμός. Το να μάθουμε να αναπνέουμε σωστά δεν είναι καθόλου δεδομένο. Η εξάσκηση στον σωστό τρόπο αναπνοής μπορεί να μας απαλλάξει από το στρες της καθημερινότητας.
  • Καταγραφή ημερολογίου. Η βιωματική γραφή συμβάλλει στην εξωτερίκευση και διαχείριση των συναισθημάτων, άρα είναι ένα αντίδοτο στην καταπίεσή τους. Διάβασε περισσότερα εδώ.
  • Μασάζ. Το άγγιγμα είναι θεραπευτικό από μόνο του. Συγκεκριμένα όμως το μασάζ, ακόμη κι αν γίνεται από έναν μη επαγγελματία, μπορεί να ελαττώσει το στρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
2 / position1: 269 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb