ΥΓΕΙΑ

Oι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτή είναι η σωστή ώρα για να φας βραδινό ‑ η απάντηση θα σε εκπλήξει

Πότε πρέπει πραγματικά να τρώτε το τελευταίο σας γεύμα της ημέρας;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Oι επιστήμονες αποφάσισαν: Αυτή είναι η σωστή ώρα για να φας βραδινό ‑ η απάντηση θα σε εκπλήξει
Φωτογραφία από Polina Tankilevitch

Πότε πρέπει πραγματικά να τρώτε το τελευταίο σας γεύμα της ημέρας; Αποδεικνύεται ότι η απάντηση σε αυτό είναι λιγότερο ξεκάθαρη από όσο φαντάζεστε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αρχή, δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος που να ταιριάζει σε όλους. Εξαρτάται πραγματικά από εσάς και τις συγκεκριμένες ανάγκες υγείας σας. Προτού λοιπόν ακυρώσετε σχέδια ή αναθεωρήσετε πότε θα φάτε δείπνο για κορίτσια, δείτε τι έχουν να πουν οι ειδικοί σχετικά με το να βρείτε την καλύτερη ώρα για να φάτε δείπνο παρακάτω.

Πότε πρέπει να είναι το τελευταίο γεύμα της μέρας;

Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ότι εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο. Η διατροφολός Vanessa Rissetto, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Culina Health, εξηγεί ότι παράγοντες όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής παίζουν ρόλο στο να καταλάβετε πότε θα φάτε το τελευταίο γεύμα της ημέρας. «Αν είστε εργαζόμενη σε βάρδιες, για παράδειγμα, και εργάζεστε ενώ όλοι κοιμούνται, τότε ο χρόνος σας είναι διαφορετικός. Κατά γενικό κανόνα, συνιστώ να τρώτε μέσα σε δύο ώρες από το πρωινό ξύπνημα και να τρώτε κάτι κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες», λέει η Risetto.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ οι μελέτες υποδεικνύουν ότι το βραδινό φαγητό μεταξύ 5 και 7 μ.μ. είναι ευεργετικο για τη γενική υγεία, αν αυτό δεν ταιριάζει με το πρόγραμμά σας, λέει να προσπαθήσετε να σταματήσετε να τρώτε τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο για να αποφύγετε προβλήματα όπως η παλινδρόμηση.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να τρως με συνέπεια σε τακτικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο Perri Halperin,ο οποίος είναι συντονιστής κλινικής διατροφής στο Σύστημα Υγείας Mount Sinai. «Θα πρέπει σταδιακά να πεινάτε και να χορταίνετε με ενα επαναλαμβανόμενο μοτίβο κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες περίπου».

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής στο οποίο μπορείτε να τηρήσετε. Ο Halperin λέει ότι η εργασία σας, το επίπεδο πείνας, τα φάρμακα, οι καθημερινές δραστηριότητες και άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής σας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν υπολογίζετε πότε να φάτε οποιοδήποτε γεύμα. «Αλλά πιο σημαντικό από το timing είναι να κάνεις υγιείς επιλογές. Το να έχετε ένα υγιεινό δείπνο συνδέεται με οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του σταθερού σακχάρου στο αίμα, της διατήρησης βάρους και του βελτιωμένου ύπνου».

Το να έχετε ένα νωρίτερο δείπνο μπορεί να ωφελήσει όσους αγωνίζονται με ορισμένες ανησυχίες για το πεπτικό και την υγεία. Οσοι έχουν παλινδρόμηση οξέος ή χρόνια καούρα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τρώνε νωρίτερα δείπνα για να αφήσουν το φαγητό τους να αφομοιωθεί πλήρως πριν ξαπλώσουν. Όσοι πάσχουν από διαβήτη μπορεί να παρατηρήσουν καλύτερα αποτελέσματα γλυκόζης στο αίμα εάν τρώνε τρεις έως τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο. 

Επίσης, ακούστε το σώμα σας - θα σας ενημερώσει πότε χρειάζεται φαγητό. Αν τρώτε καλά γεύματα και σνακ νωρίτερα μέσα στην ημέρα, το σώμα σας είναι συνήθως αρκετά αποτελεσματικό στο να σας λέει πότε είναι ώρα για φαγητό.

Ανεξάρτητα από την ώρα που τρώτε το βραδινό σας, υπάρχουν ορισμένες τροφές που είναι καλύτερο να αποφεύγετε εάν θέλετε να κοιμάστε καλά και να φροντίζετε τη γενική υγεία σας. Τα λιπαρά τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και μπορεί να βαρύνουν το στομάχι σας εάν τα καταναλώσετε πολύ αργά. Αυτό θα προκαλέσει δυσπεψία και θα επηρεάσει τον ύπνο.Τα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορούν επίσης να διαταράξουν τον ύπνο σας (για προφανείς λόγους) και ότι όσοι είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη μπορεί να διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να την ανεχθούν πολύ πριν τον ύπνο.

Μην τρελαίνεστε με την ώρα! Το σώμα σας μπορεί να αφομοιώσει και να μεταβολίσει τα τρόφιμα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, αρκεί να έχετε προσέξει τη συχνότητα των γευμάτων σας μέσα στη μέρα και αρκεί το τελευταίο δείπνο να μην είναι "βαρύ". 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 328 / position2: 954
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb