ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κάνεις ανήσυχο ύπνο και ξυπνάς; Να τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις

Γιατί ξυπνάμε μέσα στη νύχτα;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Κάνεις ανήσυχο ύπνο και ξυπνάς; Να τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις

Το να ξυπνάς στη μέση της νύχτας δεν είναι ποτέ ευχάριστο. Το να ξυπνάς και να μην μπορείς να ξανακοιμηθείς το κάνει ακόμη χειρότερο. Υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους ξυπνάτε και ξαπλώνετε στο κρεβάτι, κοιτάζοντας το ταβάνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ευτυχώς, υπάρχουν επίσης τρόποι για να επιστρέψετε στον ύπνο σας ή να αποφύγετε εντελώς αυτά τα νυχτερινά ξυπνήματα.

Γιατί ξυπνάμε μέσα στη νύχτα:

 Έχετε χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.
Η υπογλυκαιμία (ή τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης) μπορεί σίγουρα να είναι ο ένοχος ενός ξυπνήματος στη μέση της νύχτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το συκώτι σας εργάζεται σκληρά για να μεταβολίσει τη γλυκόζη. Αν φάτε δείπνο στις 5 μ.μ. ή 6 μ.μ. και μετά τίποτα άλλο μέχρι το πρωινό το επόμενο πρωί, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας μπορεί να είναι πολύ χαμηλά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό ασκεί πίεση στο σώμα, με αποτέλεσμα να εκκρίνει κορτιζόλη από τα επινεφρίδια. Η κορτιζόλη είναι μια από τις ορμόνες του στρες μας, η οποία καταστέλλει τη φυσική ορμόνη του ύπνου μελατονίνη. Η κορτιζόλη δυσκολεύει επίσης να παραμείνετε ήρεμοι και χαλαροί, οπότε όταν ξυπνάτε με υψηλά επίπεδα στρες, το να ξανακοιμηθείτε γίνεται δύσκολο. Ένα μικρό σνακ με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα σας ενώ κοιμάστε.

Πηγαίνετε τουαλέτα

Αφού συρθείτε ξανά στο κρεβάτι, μπορεί να μην μπορείτε να κοιμηθείτε - να γυρνάτε δεξιά και αριστερά για να βολευτείτε και τελικά να μην μπορείτε να ξανακοιμηθείτε. Αποφύγετε την κατανάλωση διουρητικών όπως το αλκοόλ ή τα καφεϊνούχα ποτά, τα οποία ενθαρρύνουν το σώμα να απελευθερώσει επιπλέον υγρά.

Αφού ξυπνάτε ανάβετε τα φώτα

Μην ανάβετε φως. Χρειάζεται μόνο λίγος χρόνος έκθεσης στο φως για να απενεργοποιηθεί ο διακόπτης ύπνου στον εγκέφαλό μας. Το άναμμα των φώτων στη μέση της νύχτας ξεγελάει τον εγκέφαλό μας και πιστεύει ότι είναι ώρα να ξυπνήσουμε, παρόλο που θέλουμε να ξανακοιμόμαστε. Το ίδιο ισχύει και με το κινητό - μην αρχίζετε να σκρολάρετε!

Κρυώνετε ή ζεσταίνεστε

Καθ 'όλη τη διάρκεια της νύχτας, θέλουμε το σώμα μας να επικεντρώνεται σε ένα μόνο πράγμα - στον ύπνο. Εάν το σώμα μας είναι απασχολημένο να ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας όλη τη νύχτα, δεν μπορεί να επικεντρωθεί στον βαθύ, επανορθωτικό ύπνο. Εάν ζεσταίνεστε μέσα στον ύπνο ας, εστιάστε σε καλύτερα υφάσματα για τις πιτζάμες σας. Οι φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι θα απομακρύνουν τον ιδρώτα.

Δεν έχετε διαχειριστεί τα επίπεδα άγχους σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακόμη και τα άτομα χωρίς διαγνωσμένη αγχώδη διαταραχή μπορούν να εμφανίσουν υψηλό επίπεδο στρες τη νύχτα. Τα άγχη μας βασανίζουν περισσότερο τη νύχτα χωρίς περισπασμούς της ημέρας. Όταν αντιμετωπίζουμε μια αντιληπτή απειλή, το σώμα μας παράγει αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Τυπικά, τα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης μας επιστρέφουν στο φυσιολογικό αφού περάσει ο στρεσογόνος παράγοντας. Αλλά αν οι αγχωτικές σκέψεις και συναισθήματα παραμένουν, το ίδιο ισχύει και για τα υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες.

Αφιερώστε χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ηρεμήσετε το μυαλό σας, να αντιμετωπίσετε τυχόν άγχη και να δημιουργήσετε μια προσωπική παύση για να αποφύγετε αυτές τις σκέψεις στο κρεβάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
12 / position1: 120 / position2: 332
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb