ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έβαλες κιλά στις διακοπές; Ρωτήσαμε μια διατροφολόγο πώς μπορείς να μπεις εύκολα σε πρόγραμμα

Ο Σεπτέμβριος συνεχίζει να είναι ο μήνας που οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνεχίζουν να είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα προς συζήτηση
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Έβαλες κιλά στις διακοπές; Ρωτήσαμε μια διατροφολόγο πώς μπορείς να μπεις εύκολα σε πρόγραμμα
Collage

Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που έχουμε επιστρέψει σχεδόν όλοι από τις διακοπές και προετοιμαζόμαστε για μία νέα χρονιά!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Σεπτέμβριος είναι λοιπόν ο μήνας που νιώθουμε την ανάγκη να “μπούμε“ σε πρόγραμμα τόσο σε επίπεδο δουλειάς και δραστηριοτήτων όσο και σε επίπεδο διατροφής. Έτσι λοιπόν ο Σεπτέμβριος συνεχίζει να είναι ο μήνας που οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνεχίζουν να είναι ένα από τα δημοφιλέστερα θέματα προς συζήτηση.

Είναι όμως οι δίαιτες αποτοξίνωσης ή το detox όπως συχνά το ακούμε, η σωστή προσέγγιση για εσένα; Υπάρχει κάποια επιστημονική βάση πίσω από αυτό το μοντέλο διατροφής; Και τελικά τι πρέπει να κάνουμε για να υποστηρίξουμε τον οργανισμό μας και να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας;

Ρωτήσαμε την Κωνσταντίνα Κεραμύδα, να μας εξηγήσει τι είναι αυτή η περιβόητη δίαιτα αποτοξίνωσης και αν τελικά κάνει δουλειά...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

"Επιστημονικά ως τοξίνη ορίζεται μία ουσία (η οποία μπορεί να είναι μεταβολικό προϊόν ενός μικροοργανισμού, ζώου, φυτού, ανθρώπου ή παραπροϊόν του ίδιου μας του μεταβολισμού), η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε έναν ξένο οργανισμό όταν έρχεται σε επαφή με τα βιομόρια του" αναφέρει. "Ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τοξικές ουσίες μέσω των προϊόντων που χρησιμοποιούμε, του αέρα που αναπνέουμε όσο και μέσω της τροφής και του νερού που καταναλώνουμε. Πώς προστατεύεται ο οργανισμός μας από τις τοξίνες; Ο οργανισμός μας διαθέτει τους δικούς του μηχανισμούς “αποτοξίνωσης“, οι οποίοι είναι απόλυτα αποτελεσματικοί και αποτελούν τους μοναδικούς τρόπους που μπορεί να αποτοξινωθεί το σώμα μας".

Με ποιους μηχανισμούς αποτοξινώνεται το σώμα μας;

-Το ήπαρ, ή αλλιώς το συκώτι, κατέχει τον κυρίαρχο ρόλο. Η βασική του λειτουργία είναι να απομακρύνει τις βλαβερές ουσίες και τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού από τον οργανισμό, καθώς μέσω χημικών αντιδράσεων αδρανοποιεί τις βλαβερές ουσίες, μετατρέποντάς τες σε διαλυτές, ώστε να απομακρυνθούν μέσω των ούρων, της χολής, του ιδρώτα ή των κοπράνων.

-Οι νεφροί, η χολή και οι πνεύμονες κατέχουν επίσης σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Μέσω των νεφρών φιλτράρεται το αίμα και απεκκρίνονται περίπου 1-2 λίτρα ούρων όπου βρίσκονται δυνητικά βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό μας. Μέσω της χολής απεκκρίνονται στον αυλό του εντέρου άχρηστες ουσίες, ενώ οι βρόγχοι και οι πνεύμονες παρεμποδίζουν την είσοδο ξένων ουσiών και μικροοργανισμών στον οργανισμό.

Τι θεωρείται δίαιτα αποτοξίνωσης;

Η δίαιτα detox, γνωστή και ως αποτοξίνωση ή αποτοξίνωση του οργανισμού, είναι μια διατροφική πρακτική που στοχεύει στον καθαρισμό και την απομάκρυνση τοξινών από το σώμα.

Στην ουσία αποτελούν μία συνήθως μικρής διάρκειας, διατροφική παρέμβαση με την υπόσχεση της απομάκρυνσης των τοξινών αλλά ταυτόχρονα και την απώλεια βάρους. Υπάρχουν πολλές δίαιτες Detox όπως η πλήρη νηστεία, δηλαδή την αποχή από την κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου, η κατανάλωση μόνο χυμών ή συγκεκριμένων τροφίμων, η αποφυγή κάποιων τροφίμων και πολλές φορές συνοδεύονται από τη χρήση καθαρτικών, διουρητικών ή συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Το βασικό επιχείρημα αυτών των σχημάτων διατροφής είναι η εξαιρετικά γρήγορη απώλεια βάρους, και μία πληθώρα ισχυρισμών υγείας (αποβολή τοξινών, καταπολέμηση θεμάτων υγείας, πονοκεφάλων, γαστρεντερολογικών ενοχλήσεων, δερματικών παθήσεων, αλλά και την παροχή ενέργειας στον οργανισμό κλπ) χωρίς καμία επιστημονική απόδειξη.

Γιατί δεν είναι αξιόπιστα αυτά τα σχήματα διατροφής;

Όπως είπαμε, ο οργανισμός διαθέτει το δικό του σύστημα αποτοξίνωσης το οποίο αν για κάποιο λόγο σταματήσει να λειτουργεί ή υπολειτουργεί (ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια), είναι αδύνατον να υποκατασταθεί λειτουργία τους μέσω τροφίμων και διαιτών αποτοξίνωσης.

Επιπλέον, η γρήγορη απώλεια βάρους που υπόσχονται αυτά τα διατροφικά σχήματα θα αποτελεί κυρίως απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας και όχι απώλεια λιπώδους ιστού. Έτσι το πραγματικό αποτέλεσμα μίας τέτοιας παρέμβασης θα είναι η περαιτέρω μείωση του βασικού μεταβολισμού, καθώς η παραμικρή μυϊκή απώλεια συμβάλλει στην μείωση του μεταβολικού ρυθμού.

Μέσω στερητικών διατροφικών σχημάτων επίσης φαίνεται να είναι χαμηλή η πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπαρκειών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ η χαμηλή πρωτεϊνική πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάχpηση ουσiών, όπως είναι τα καθαρτικά και τα διουρητικά, φαίνεται να επιδρούν αρνητικά στη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και του εντέρου όπου αποτελούν το πραγματικό σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; 

Πρώτα από όλα απέφυγε όλες τις γρήγορες λύσεις, τις μαγικές δίαιτες, τα μαγικά σκευάσματα και όλους όσους υπόσχονται αλλαγές σε χ μέρες. Ο οργανισμός μας είναι ένα υπέροχο σύστημα, τέλεια κατασκευασμένο το οποίο εάν το προσέχουμε και το θρέφουμε σωστά, φροντίζει μόνο του για οποιαδήποτε λειτουργία. Υποστήριξε τον οργανισμό σου με επαρκή ύπνο, καλή τροφή, επαρκή ενυδάτωση και σωματική δραστηριότητα. Όπως είμαστε μοναδικοί εμείς, τόσο μοναδικές είναι και οι ανάγκες του κάθε ενός από εμάς.

Κάποιες γενικές οδηγίες που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα και θα υποστηρίξουν τον οργανισμό σου είναι οι εξής:

Κατανάλωσε πρωτεϊνη με κάθε κυρίως γεύμα σου.

Στοχεύστε στο να συμπεριλάβετε κάποια πρωτεϊνούχα τροφή μαζί με τα κυρίως γεύματα σας. Τροφές που είναι καλές πηγές πρωτεϊνών είναι τα θαλασινά, τα ψάρια, τα όσπρια, τα πουλερικά, τα γαλακτοκομικά, το τυρί, το αυγό, το τόφου και το κρέας.

Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών μέσα στην ημέρα κατά προτίμηση διαφορετικών χρωμάτων.

Κάθε απόχρωση των φρούτων και των λαχανικών μάς προσφέρει διαφορετικά φυτοχημικά συστατικά, όλα σημαντικά για την υγεία μας. Ένας έξυπνος τρόπος για να πετύχουμε αυτό τον στόχο είναι να καταναλώνουμε μία μεγάλη σαλάτα με τα κυρίως γεύματα μας κα να συμπεριλαμβάνουμε φρούτα στο πρωϊνό και σε κάποιο από τα ενδιάμεσα γεύματα μας. Προτιμήστε φρούτα και λαχανικά εποχής.

Καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης

Επιλέξτε προϊόντα ολικής άλεσης καθώς αποτελούν πλούσια πηγή τόσο βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, αλλά και μετάλλων όπως το σελήνιο που είναι αντιοξειδωτικό, ψευδάργυρο, σίδηρο και μαγνήσιο.

Ενυδατωθείτε επαρκώς

Η κατανάλωση νερού είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Η ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε διαφέρει για τον κάθε ένα από εμάς, αλλά μία γενική οδηγία είναι 8-10 ποτήρια νερού την ημέρα.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και επεξεργασμένων προϊόντων

Δεν υπάρχει ασφαλές όριο κατανάλωσης αλκοόλ καθώς μεταβολίζεται διαφορετικά στον κάθε οργανισμό. Ως εκ τούτου προτείνεται η πλήρη αποφυγή του ή ο περιορισμός της κατανάλωσης του σε 1 φορά την εβδομάδα.

Όσον αφορά τα επεξεργασμένα τρόφιμα, καλό θα ήταν να καταναλώνονται σποραδικά καθώς συνήθως αποτελούν πηγή κορεσμένων λιπαρών, συντηρητικών ή/και ζάχαρης. Προτιμήστε φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Συμπληρώστε τουλάχιστον 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά.

Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε επαρκώς καθημερινά τόσο για τις ορμόνες ας όσο και για τη συνολικής μας υγεία.

Ένα παράδειγμα μίας ημέρας διατροφής

Πρωϊνό

Ομελέτα με ασπράδια αυγού, καπνιστό σολομό και λαχανικά

Σνακ

1 φρούτο και 1 μικρή χούφτα ξηροί καρποί

Μεσημεριανό

Γαρίδες με κινόα και σαλάτα εποχής

Απογευματινό

Λαχανικά με χούμους

Βραδινό

Αραβική με cottage και λαχανικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
36 / position1: 309 / position2: 871
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb