ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτός ο τύπος φιλίας κάνει κακό στην υγεία σου

Μήπως οι φίλοι σου βλάπτουν την υγεία σου;
Γράφει η MATINA KONTOY
Αυτός ο τύπος φιλίας κάνει κακό στην υγεία σου
Φωτ. αρχείου / envato

Οι φιλικές σχέσεις δε θα μπορούσαν να μην είναι αντικείμενο μελέτης της επιστημονική κοινότητας που εδώ και χρόνια εξετάζει τη σύνδεση της φιλίας με την ποιότητα ζωής. Τα συμπεράσματα των ψυχολόγων και των ερευνητών δείχνουν ότι η φιλία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την ψυχική και σωματική ευζωία των ανθρώπων ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι φίλοι επομένως, που έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του, μπορεί να επηρεάσουν βαθιά και ουσιαστικά την υγεία του.

Αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες συμπεριφορές είναι «μεταδοτικές». Και πως ανάλογα με τους φίλους που έχουμε δίπλα μας επηρεάζονται παράμετροι της υγείας όπως η παχυσαρκία και το άγχος.

Για αυτό λοιπόν, η κατάλληλη παρέα είναι αυτή που σε κάνει να αισθάνεσαι ευτυχία, δύναμη και σιγουριά στη ζωή σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δυστυχώς, ένας “κακός” φίλος μπορεί να έχει τις ακριβώς αντίθετες επιπτώσεις, όπως στρες, άγχος, εξασθένηση του ανοσοποιητικού, υψηλό σάκχαρο, κατάθλιψη κ.α. Ένας τέτοιος φίλος μας αρρωσταίνει. Πώς όμως μπορείς να διακρίνεις τους φίλους που είναι επιβλαβείς για την ψυχική υγεία σου;

 

Μια υγιής φιλία πρέπει να είναι αμφίπλευρη, με τους δύο ανθρώπους να δίνουν και να παίρνουν.

  • Μήπως όμως νιώθεις ότι εσύ επενδύεις περισσότερο στη σχέση αυτή, απ’ ότι το άλλο άτομο;
  • Μήπως πρέπει εσύ να συμβιβάζεσαι πάντα και να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου για να μην έρθεις σε σύγκρoυση με το άλλο άτομο; Αυτό το είδος της φιλίας είναι που προκαλεί άγχος, θλίψη και στρες. Αν αισθάνεσαι εξάντληση αντί για αναζωογόνηση μετά από μία συνάντηση με τους φίλους σου, τότε αυτό είναι ένα σημάδι ότι αυτή η φιλία έχει προβλήματα.

Η μεγαλύτερη απόδειξη όμως μιας κακής φιλίας με σοβαρό αποτύπωμα στον ψυχισμό μας είναι η προδοσία. Μπορεί να έχει πολλά πρόσωπα. Προδοσία είναι να μοιραστεί με άλλους τα μυστικά σου, λεπτομέρειες προσωπικές που έπρεπε να μείνουν μεταξύ σας. Να απομακρυνθεί, να παγώσει ξαφνικά απέναντί σου, να σε προσβάλλει. Να σε μειώνει τόσο μπροστά, αλλά και πίσω από την πλάτη σου. Να σε χρησιμοποιεί για προσωπικό όφελος και να μη σέβεται τα αισθήματά σου διεκδικώντας τους αγαπημένους σου. Μήπως σου θυμίζει κάτι αυτό;

Οι σχέσεις έχουν βεβαίως τα πάνω και τα κάτω τους, αλλά εάν η δική σου έχει γίνει το τρενάκι του τρόμου, ίσως ήρθε η στιγμή να κατέβεις από αυτό!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
6 / position1: 115 / position2: 443
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb