THINK

Τι συμβαίνει στην Ισπανία; Βουλιάζει σε ένα καθεστώς σεξιστικό και σκοτεινό;

Δείγματα διακυβέρνησης με μίσος και σεξισμό
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Τι συμβαίνει στην Ισπανία; Βουλιάζει σε ένα καθεστώς σεξιστικό και σκοτεινό;
Φωτογραφία από Alex Green

Αυξάνεται η έμφυλη βία στην Ισπανία αλλά κανείς δεν το βλέπει πέρα από τις γυναίκες - Ακυρώνονται παραστάσεις, ξηλώνονται τα «μοβ σημεία», που ήταν χώροι ευαισθητοποίησης και αρωγής θυμάτων σεξιστικών επιθέσεων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ισπανία είναι από τις πρωτοπόρες ευρωπαϊκές χώρες στα μέτρα κατά της έμφυλης βίας, αλλά αυτή αντί να λύνεται το πρόβλημα, αυτό αντιθέτως, αυξάνεται.

Στις πρόσφατες εκλογές της Ισπανίας το εθνολαϊκιστικό VOX, βρέθηκε στην 3η θέση, αλλά αισθητά χαμηλότερα (12,4%) από τα ποσοστά που βρισκόταν στις περισσότερες δημοσκοπήσεις. Όμως πλέον ξέρουμε τη δύναμή του.

Ο Δήμος Βαλδεμορίγιο της Μαδρίτης, όπου οι ακροδεξιοί ανέλαβαν την αρμοδιότητα και του πολιτισμού, ακύρωσε τη θεατρική μεταφορά του «Ορλάντο», που έγραψε πριν από σχεδόν έναν αιώνα η Βιρτζίνια Γουλφ γιατί, όπως επισημαίνει, το έργο παρακολουθώντας τη ζωή του Ορλάντο στη διάρκεια πέντε αιώνων, έτσι όπως εναλλάσσεται η ταυτότητά του ως άντρα και ως γυναίκας, αποτελεί μια εικονοκλαστική αφήγηση θεμάτων όπως η ομοφυλοφιλία, η γυναικεία σεξουαλικότητα και η θέση των γυναικών στην κοινωνία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την επίσημη Στατιστική Ερευνα Ενδοοικογενειακής και Εμφυλης Βίας του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών, το 2022 σημειώθηκε αύξηση 10,5% στις καταγγελίες για έμφυλη βία που κατέληξαν σε λήψη ασφαλιστικών ή άλλων μέτρων προστασίας των θυμάτων και μια αύξηση 8% στα θύματα κακοποίησης, όπως και 9,4% στις καταδίκες κακοποιητών.

Στον Δήμο Τορελεδόνες της Μαδρίτης ανακοινώθηκε πως θα καταργηθούν τα «μοβ σημεία», που την προηγούμενη τετραετία τοποθετούνταν ως χώροι ευαισθητοποίησης και αρωγής θυμάτων σεξιστικών επιθέσεων. Στο Μπούργκος το Λαϊκό Κόμμα, υπό τη δήμαρχο Κριστίνα Αγιάλα, κατάργησαν το Συμβούλιο Ισότητας και δεν υψώθηκε η σημαία του ουράνιου τόξου της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας εν όψει τις Εβδομάδας Υπερηφάνειας, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

H ένωση Anavid, που σχετίζεται με το Vox, εξέδωσε μια κατάπτυστη ανακοίνωση που επιχειρηματολογεί στην ουσία πως δεν υπάρχει έμφυλη βία, παρότι οι επίσημες στατιστικές δείχνουν πως τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 καταγράφηκαν 46.327 σχετικές καταγγελίες - σχεδόν 11% περισσότερες από την ίδια περίοδο πέρσι

Με αφορμή απόφαση της ελβετικής δικαιοσύνης που επέτρεψε σε Ισπανίδα να ζήσει εκεί με τα παιδιά της αφού ο Ισπανός πατέρας τους τα κακοποιούσε, η ανακοίνωση μιλά για τις κατάφωρες διακρίσεις εναντίον των αντρών! «Περάσαμε από μια πατριαρχική δικαιοσύνη σε μια εμμηνορρυσιακή (sic) που κατευθύνεται στην προστασία των γυναικών» λέει η ανακοίνωση καταλήγοντας να δικαιολογεί τις γυναικοκτονίες: «Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις αναγκάζουν τους άντρες να παίρνουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους σαν μοναδικό τρόπο για να δικαιωθούν. […] Ετσι που δεν είναι περίεργο που κάποιοι καταφεύγουν σε προληπτικές δολοφονίες των γυναικών τους»!

Το Vox θέλει την αντικατάσταση του νόμου για την έμφυλη βία με ένα νόμο για την ενδοοικογενειακή βία και ζητάει κατάργηση του υπουργείου Ισότητας! «Η έμφυλη βία δεν υφίσταται, η μάτσο βία δεν υφίσταται», υπογράμμισε πρόσφατα ο Χοσέ Μαρία Γιάνος, στέλεχος του Vox στην περιφέρεια της Βαλένθιας, όπου το ακροδεξιό κόμμα έκανε συμφωνία συγκυβέρνησης με το PP. Η επίμαχη δήλωση δημιούργησε εκρηκτική κατάσταση και έφερε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση το συντηρητικό κόμμα. Και τι άλλο θα ακολουθήσει...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 154 / position2: 866
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb