THINK

Η πασίγνωστη ηθοποιός που θεωρήθηκε προδότης του έθνους: Η φωτογραφία που προκάλεσε σάλο

Η Jane Fonda υπήρξε και διάσημη ακτιβίστρια
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η πασίγνωστη ηθοποιός που θεωρήθηκε προδότης του έθνους: Η φωτογραφία που προκάλεσε σάλο

Η Jane Fonda, εκτός από μια από τις πιο αναγνωρίσιμες σταρ του κινηματογράφου της δεκαετίας του 1970, ήταν και μια εξέχουσα ακτιβίστρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αρκετά χρόνια, αποτελούσε ένα από τα πιο εξέχοντα δημόσια πρόσωπα στο αντιπολεμικό κίνημα. Αλλά μόνο όταν ταξίδεψε στο Ανόι τον Ιούλιο του 1972 εξόργισε πραγματικά τους Αμερικανούς και άλλαξε θεμελιωδώς τον τρόπο που την έβλεπε ο κόσμος για τις επόμενες δεκαετίες.

Η ηθοποιός βρέθηκε στο Βόρειο Βιετνάμ το 1972 στο αποκορύφωμα της σύγκρουσης μεταξύ των βιετναμέζικων και των αμερικανικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα πολλά συντηρητικά μέσα ενημέρωσης να την βαφτίσουν "Hanoi Jane" σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τον αντιπολεμικό ακτιβισμό της Fonda.

Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής της στο Βιετνάμ, η Fonda εμφανιζόταν σε 10 ραδιοφωνικές εκπομπές επικρίνοντας τις πολεμικές προσπάθειες των ΗΠΑ στο Βιετνάμ ενώ παρότρυνε τους Αμερικανούς πιλότους να σταματήσουν να βομβαρδίζουν πολιτικούς και μη στρατιωτικούς στόχους σε όλη την περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η ηθοποιός φωτογραφήθηκε καθισμένη σε ένα βιετναμέζικο αντιαεροπορικό όπλο, με αποτέλεσμα οι Βετεράνοι των Ξένων Πολέμων να καλούν τη Fonda να δικαστεί στο δικαστήριο των ΗΠΑ ως προδότης του έθνους, παρά το γεγονός ότι τα αντιπολεμικά αισθήματα της ηθοποιού ήταν αρκετά συνηθισμένα στο αμερικανικό κοινό.

Έκτοτε, η Fonda ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη για τη φωτογραφία, δηλώνοντας ότι οι διαμαρτυρίες της αφορούσαν τις ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, όχι ειδικά κατά των στρατιωτών των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως κατανοούσε αυτόν τον θυμό και ότι συναντούσε συχνά βετεράνους για να το συζητήσουν: «Είμαι ένας βολικός στόχος».

Σε ένα μακροσκελές κείμενο στο blog της το 2011, δίνει τη δική της πλευρά της ιστορίας. «Σχεδόν ούτε που σκέφτηκα πού καθόμουν. Οι κάμερες άστραψαν. Σηκώθηκα και καθώς άρχισα να πηγαίνω πίσω στο αυτοκίνητο με τον μεταφραστή, και τότε σκέφτηκα από μέσα μου... 'Ω Θεέ μου. Θα μοιάζει σαν να προσπαθούσα να καταρρίψω αεροπλάνα των ΗΠΑ'. Τον παρακάλεσα, "Πρέπει να είσαι σίγουρος ότι αυτές οι φωτογραφίες δε θα δημοσιευτούν! Με διαβεβαίωσαν ότι θα ληφθεί μέριμνα. Δεν ήξερα τι άλλο να κάνω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 272 / position2: 857
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb