ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις άγχος ακόμα και στις διακοπές; Δες πώς θα τις απολαύσεις φέτος στο έπακρο!

Σου έχουμε τη λύση!
Γράφει η MATINA KONTOY
Έχεις άγχος ακόμα και στις διακοπές; Δες πώς θα τις απολαύσεις φέτος στο έπακρο!
Φωτ. αρχείου / envato

Στις διακοπές, όταν σταματά ο θόρυβος της καθημερινότητας, τότε τα συμπτώματα άγχους μπορεί να ηχούν σαν δυνατές καμπάνες στα αυτιά μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι διακοπές εισάγουν το στοιχείο της αλλαγής. Η αλλαγή, ακόμη και η θετική, εισάγει το άγχος για το άγνωστο. Στο άγνωστο απειλείται η ασφάλειά μας.

Άρα, οι διακοπές μπορούν να βιωθούν ως απειλητικές μέσα στο μυαλό μας.

Εάν το άγχος των διακοπών σε κυριεύει, μην ανησυχείς δεν είσαι μόνη/ ος. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από το ίδιο ψυχολογικό φαινόμενο. Πώς λοιπόν μπορείς να το αντιμετωπίσεις ώστε να απολαύσεις τις ημέρες των διακοπών σου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά, εντόπισε τι είναι αυτό που σου προκαλεί το άγχος:

Οικονομικά προβλήματα;

Η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη και ακόμα και αν έχεις να διαθέσεις χρήματα για διακοπές, πάντα υπάρχει το άγχος αν θα σου φτάσουν ή αν θα βγεις εκτός προϋπολογισμού στο μέρος που αποφάσισες να πας διακοπές. Το σημαντικό εδώ είναι να συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που έχει πραγματικά αξία στις διακοπές είναι η ξεκούραση και η χαλάρωση από την καθημερινότητα και αυτό δεν απαιτεί χρήματα.

Εξωτερική εμφάνιση;

Αν η προοπτική του να εμφανιστείς στην παραλία μόνο με το μαγιό, και να εκτεθείς στα μάτια όλων, σου προκαλεί υπέρμετρο άγχος ακόμη και τρόμο, τότε είναι λογικό να φεύγεις για τις διακοπές σου αποδυναμωμένη/ ος, ψυχικά αλλά και συναισθηματικά.

Φωτ. αρχείου / envato

Πώς μπορείς να ξεφύγεις από τις αρνητικές σκέψεις;

 

  • Πριν φύγεις για διακοπές αφιέρωσε λίγο χρόνο για να σκεφτείς τι είναι αυτό που πραγματικά έχεις ανάγκη αυτό το καλοκαίρι. Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις ώστε να μπορέσεις να ξεκουραστείς και να ανανεωθείς;

  • Γράψε σε ένα χαρτί ποιες είναι οι ανάγκες σου και δίπλα σε αυτές κάποιες δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην ικανοποίηση των αναγκών αυτών. Βάλε μπροστά τα ‘θέλω’ σου έτσι ώστε να υπερκαλύψουν τα ‘πρέπει’ σου.

  • Άκουσε το σώμα σου και τις ανάγκες σου προσεκτικά. Αν νιώσεις σφίξιμο ή άγχος, προσπάθησε να καταλάβεις τι σε έχει φέρει στην κατάσταση αυτή. Μήπως πιέζεις τον εαυτό σου υπέρμετρα σε κάποιους τομείς;

  • Εστίασε στις σκέψεις που κάνεις και στον εσωτερικό σου διάλογο. Συχνά γινόμαστε ιδιαίτερα επικριτικοί και αυστηροί με τον εαυτό μας αυξάνοντας με αυτό το τρόπο το άγχος μας. Προσπάθησε να εντοπίσεις τις αρνητικές και επικριτικές σκέψεις που κάνεις, και να τις αντικαταστήσεις με πιο θετικές δηλώσεις.

  • Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο για ξεκούραση. Ο ύπνος είναι κάτι που συστηματικά στερούμαστε το χειμώνα, οπότε είναι σημαντικό να αναπληρώνεται στις διακοπές.

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 151 / position2: 627
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb