WELLNESS

Ένας τεράστιος μύθος στη γυμναστική καταρρίπτεται: Να γιατί δεν πετυχαίνει

Τι κάνεις λάθος;
Από το NEWSROOM
Ένας τεράστιος μύθος στη γυμναστική καταρρίπτεται: Να γιατί δεν πετυχαίνει
Shape Pinterest

Την τελευταία δεκαετία, όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες της ταχείας εξέλιξης του κινήματος του body positivity. Ωστόσο, εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να προσπαθούν συνεχώς να επιτύχουν αυτόν έναν αδύνατο στόχο, με δίαιτες και διάφορες μεθόδους γυμναστικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένας τεράστιος μύθος στη γυμναστική καταρρίπτεται: Να γιατί δεν πετυχαίνει 

Τελευταία, συζητιέται πολύ το spot training, η άσκηση που στοχεύει σε συγκεκριμένα σημεία μόνο. Ωστόσο, οι επιστήμονες θεωρούν ότι λειτουργεί λάθος για το σώμα μας αυτός ο τρόπος. Δυστυχώς, το να προσπαθείς να στοχεύσεις συγκεκριμένα σημεία του σώματός σου με την προπόνηση αυτή, είναι ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν πολλοί το καλοκαίρι ώστε να χάσουν βάρος.

Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι θέλεις να χάσεις λίπος στους μηρούς. Οι ασκήσεις που κάνεις μπορεί να στοχεύουν μόνο εκεί. Δυστυχώς, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Journal of Strength and Conditioning Research έδειξε ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι πρακτική. Η έκθεση αναφέρει: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι όταν μια μυϊκή ομάδα εκπαιδεύεται, αλλαγές στη λιπώδη μάζα μπορεί να συμβούν σε περιοχές του σώματος που δεν γειτνιάζουν απαραίτητα με την εκπαιδευμένη μυϊκή ομάδα».

Ενώ η μελέτη έδειξε ότι η προπόνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική μείωση του σωματικού λίπους, δεν υπήρξε σημαντική επίδραση στις απομονωμένες περιοχές στις οποίες έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή τα άτομα. Ο καθηγητής της επιστήμης της διατροφής και της άσκησης στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, Τοντ Μίλερ, εξήγει στην Washington Post: ”Το να πιστεύετε ότι μπορείτε να μειώσετε το λίπος από το στομάχι σας μόνο είναι σαν να λέτε ότι θέλετε να χρησιμοποιήσετε αέριο μόνο από τη δεξιά πλευρά μιας δεξαμενής γεμάτης αερίου”. Δηλαδή, πρόκειται για κάτι ανέφικτο.

Τι πρέπει να κάνεις για να μειώσεις το λίπος

Όλοι αποθηκεύουμε σωματικό λίπος σε διαφορετικά σημεία. Μερικοί άνθρωποι στο στομάχι, ενώ άλλοι το αποθηκεύουν στους μηρούς ή στα χέρια τους. Ο Scott Kahan, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Βάρους και Ευεξίας, εξηγεί: «Η γενετική είναι ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας για το πού αποθηκεύεται το λίπος» (μαζί με το φύλο και την ηλικία). Έτσι, και πάλι, όποια και αν είναι η φυσική κατανομή του λίπους δεν έχει να κάνει με το πόσα crunches ή squats έχεις βάλει στη ρουτίνα της προπόνησής σου.

Εάν θέλεις πραγματικά να χάσεις λίπος, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι συνολική γυμναστική. Δηλαδή, πρέπει να γυμνάσεις όλο σου το σώμα. Έτσι, θα χάσεις περισσότερες θερμίδες, σε συνδυασμό πάντα με την υγιεινή δατροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
0 / position1: 0 / position2: 0
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb