ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως νιώθεις κι εσύ μελαγχολία του καλοκαιριού; Πώς να εντοπίσεις αν σου συμβαίνει

5 tips για να ξεπεράσεις το summertime sadness - Δεν είναι τυχαίο που η θερινή μοναξιά έγινε τραγούδι
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Μήπως νιώθεις κι εσύ μελαγχολία του καλοκαιριού; Πώς να εντοπίσεις αν σου συμβαίνει
@carla_ginola

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να νιώθεις ότι όλοι είναι έξω με τους φίλους τους, ζουν την καλύτερη ζωή τους – κάνοντας το αίσθημα της μοναξιάς να μοιάζει πιο έντονο από ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ύπαρξη της «θερινής μορφής» της Εποχιακής κατάθλιψης, έχει διερευνηθεί λιγότερο από τη χειμερινή μελαγχολία, και κατ’επέκταση υπάρχουν ελάχιστες σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές, ωστόσο υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά που χτυπάνε καμπανάκι.

Τα άτομα που εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα το καλοκαίρι, παρουσιάζουν μια εικόνα υπερδιέργεσης, υποφέρουν από αϋπνίες, ενώ η δημιουργία προσδοκιών φέρνει πολλές φορές έντονη απογοήτευση.

Πέντε κορίτσια, σαν εμένα και σαν εσένα, δίνουν τις δικές τους συμβουλές για το πως να νιώσεις καλύτερα σε αυτή τη φάση!

"Κοιμήσου καλά", Αιμιλία 42 ετών

«Ο καλός ύπνος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Ο κακός ύπνος μειώνει τη συνολική μας ανθεκτικότητα, μπορεί να κάνει τις αρνητικές σκέψεις να γίνουν συντριπτικές και να μας δυσκολέψει να εκτιμήσουμε τις κοινωνικές επαφές που έχουμε».

"Βρες τους ανθρώπους σου", Μπέττυ 33 ετών

«Το καλύτερο πράγμα που έκανα ποτέ ήταν να βρω τους ανθρώπους μου. Βρήκα μια ομάδα κοινότητας για όλους τους αγώνες που έχω περάσει στη ζωή, από θέματα γονιμότητας μέχρι άγχος και κατάθλιψη. Αυτοί είναι οι άνθρωποι από τους οποίους μπορείς να μάθεις τόσα πολλά, καθώς έχουν περάσει από παρόμοιους αγώνες με εσένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Διαπίστωσα ότι η ανάπτυξη και η μάθηση μαζί έχει τόσο τεράστιο αντίκτυπο στην ευημερία μας, καθώς δημιουργεί μια σύνδεση που δε μοιάζει με καμία άλλη. Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας – αλλά στην πραγματικότητα, οι πιο ανθεκτικοί άνθρωποι έχουν βρει τις κοινότητές τους και τους ανθρώπους τους».

"Το να βρεις κάποιον δεν είναι πάντα καλύτερο από το να είσαι μόνη", Λίνα 37 ετών

«Πριν από πολλά χρόνια, όταν ήμουν single μαμά και δούλευα ως νοσοκόμα, μίλαγα με μια πολύ όμορφη και απίστευτα αυθόρμητη 91χρονη κυρία για τη ζωή και την αγάπη και μου έδωσε την καλύτερη συμβουλή για τα μοναχικά μου χρόνια: είναι καλύτερα να ζεις μόνος παρά με κακή παρέα. Ήταν το πιο αληθινό πράγμα που άκουσα ποτέ και ένα μάθημα να μη συμβιβάζομαι με κάτι λιγότερο από αρκετά καλό».

"Αποσυνδέσου", Κατερίνα 29 ετών

«Κάνε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – βλέποντας το highlight του καθενός σίγουρα θα νιώσεις μοναξιά».

"Δούλεψε στο να αποδεχτείς τον εαυτό σου", Δήμητρα 38 ετών

«Υπήρξαν στιγμές στη ζωή μου που ένιωσα πραγματικά μοναξιά, παρόλο που εξωτερικά ήμουν απασχολημένη και είχα μια γεμάτη ζωή. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η μοναξιά είναι ένα μέρος όπου είσαι πάντα μόνος σου, αλλά μερικές φορές είναι πολύ πιο μοναχικό να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που δεν είναι στην ίδια σελίδα με εσένα.

«Όλα άλλαξαν για μένα όταν έφτασα να αγαπήσω πλήρως τον εαυτό μου – όταν αποδέχτηκα όλα αυτά που είμαι και όλα αυτά που γίνομαι. Αυτό το αίσθημα του «διαφορετικού» μπορεί να είναι τόσο μοναχικό, αλλά δε χρειάζεται να είναι όταν βλέπεις το «διαφορετικό» ως υπερδύναμή σου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
4 / position1: 245 / position2: 1237
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb