THINK

Η κατάσκοπος που δεν θυμάται (σχεδόν) κανείς

Εδειξε αξιοσημείωτη γενναιότητα ως το τέλος κι όμως θεωρείται μια ξεχασμένη ηρωΐδα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η κατάσκοπος που δεν θυμάται (σχεδόν) κανείς

Η ζωή της Khan, η αξιοσημείωτη συμβολή της στην πολεμική προσπάθεια και,τελικά, η θυσία της που δεν είναι γνωστή σε όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Noor Inayat Khan ήταν μυστικός πράκτορας που εργαζόταν για το Special Operations Executive (SOE) στην κατεχόμενη Γαλλία. Γεννημένη στη Μόσχα, έζησε αργότερα στο Λονδίνο και το Παρίσι. Μετά τη ναζιστική εισβολή, διέφυγε στη Βρετανία και εντάχθηκε στο SOE το 1942.

Ένα χρόνο αργότερα στάλθηκε στη Γαλλία για να ενταχθεί στην Αντίσταση, αλλά τον Οκτώβριο του 1943 προδόθηκε στη Γκεστάπο. Φυλακισμένη μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944, οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου και εκτελέστηκε. Της απονεμήθηκε μεταθανάτια ο Σταυρός του Γεωργίου. Ήταν απόγονος Ινδών ευγενών με Αμερικανίδα μητέρα.

Μεγαλωμένη σε ένα πνευματικό μουσουλμανικό νοικοκυριό Σούφι στην Αγγλία και τη Γαλλία, ήταν γύρω από τη μουσική από μικρή ηλικία και λάτρευε να παίζει άρπα και πιάνο. Eγραψε επίσης ποιήματα και παιδικές ιστορίες. Πρέπει να ήταν σκληρά ανεξάρτητη για να τα είχε ακολουθήσει όλα αυτά ως ανύπαντρη τότε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφοσιώθηκε σε μια από τις πιο επικίνδυνες δουλειές στον πόλεμο – αυτή του χειριστή ασύρματου δικτύου, όπου το προσδόκιμο ζωής ήταν μόλις έξι εβδομάδες. Το να βάλει τη ζωή της σε τέτοιο ρίσκο παρά την προκατάληψη που αντιμετώπισε ως έγχρωμη γυναίκα προκαλεί δέος.

Το να συνεχίσει να εργάζεται μόνη, παρέχοντας αυτόν τον ζωτικό σύνδεσμο επικοινωνίας με το Λονδίνο, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι ο εχθρός πλησίαζε, έδειξε αξιοσημείωτη γενναιότητα. Μετά τη σύλληψή της, διατήρησε τη σιωπή της απέναντι στη φρικτή βαρβαρότητα και τις ανακρίσεις για 10 μήνες.  

Η Khan μεταφέρθηκε απότομα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου μαζί με τις συναδέλφους της πράκτορες Yolande Beekman, Madeleine Damerment και Eliane Plewman, και το επόμενο πρωί, 13 Σεπτεμβρίου 1944, οι τέσσερις γυναίκες εκτελέστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
5 / position1: 294 / position2: 938
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb