ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 απλοί τρόποι για να τονώσεις την ψυχολογία σου

Τους έχεις δοκιμάσει;
Γράφει η MATINA KONTOY
6 απλοί τρόποι για να τονώσεις την ψυχολογία σου
Photo by Kiwitanya www.envato.com

Παρόλο που ξέρουμε πως δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα γεγονότα της ζωής μας που είναι εκτός του χεριού μας και να αλλάξουμε κάποιες καταστάσεις, υπάρχουν πάντα πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε την ψυχολογία και τη διάθεση μας. Ποια είναι αυτά;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάλε την αγαπημένη σου μουσική

Όταν κάνουμε κάτι που μας ευχαριστεί, ο εγκέφαλος παράγει μία ορμόνη που σχετίζεται με την καλή διάθεση, την ντοπαμίνη. Έτσι, όταν ακούς τη μουσική που σου αρέσει, ο εγκέφαλος απελευθερώνει την ντοπαμίνη, κι αμέσως ανεβαίνει η ψυχολογία σου.

Αν θέλεις λοιπόν να τονώσεις την ψυχολογία σου, μπορείς να βάλεις μερικά αγαπημένα σου τραγούδια να παίζουν σε διάφορες φάσεις της ημέρας σου, πχ. όσο ετοιμάζεσαι το πρωί, είσαι στο δρόμο για τη δουλειά, όταν κάνεις τις δουλειές του σπιτιού κ.ο.κ. Η διαφορά στην ψυχολογία σου θα είναι άμεση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Βίωσε το εδώ και το τώρα

Μια απλή συνήθεια, αλλά με μεγάλη σημασία είναι να συγκεντρωθείς στη στιγμή που βιώνεις και να μην επιτρέπεις σε άλλες σκέψεις και άγχη να σε απορροφούν. Δοκίμασε να είσαι παρών πλήρως σε όσα συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή της ζωής σου, ό,τι κι αν κάνεις εκείνη τη στιγμή. Παρατήρησε τα τοπία, τους ήχους και τις μυρωδιές που υπάρχουν γύρω σου και γίνε ένα με το περιβάλλον.

 

«Πρασίνισε» τον χώρο σου

 Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση με τα φυτά και την κηπουρική συμβάλλει στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία. Αν το να ξεκινήσεις σου φαίνεται δύσκολο, μπορείς να ξεκινήσεις από τα εύκολα: φύτεψε τα δικά σου μυρωδικά, όπως το δεντρολίβανο, το θυμάρι, ο βασιλικός και ο δυόσμος, ακόμα και στο παράθυρο της κουζίνας σου!

 

Πες «όχι»  στο άγχος

Αν οι ρυθμοί της ζωής σου είναι πολύ γρήγοροι, οι καρδιακοί παλμοί είναι συχνά ανεβασμένοι με αποτέλεσμα το στρες κάποιες φορές να χτυπάει κόκκινο. Όμως οι περισσότεροι δεν αντιλαμβανόμαστε πως αυτοί οι ρυθμοί δεν είναι ισορροπημένοι και μπορούν να γίνουν πηγή πολλών καθημερινών προβλημάτων,  όπως μικροτραυματισμοί από απροσεξία, εντάσεις με τους γύρω, υπερβολικό άγχος, κρίσεις πανικού.
Από την άλλη ένας γειωμένος ρυθμός ζωής είναι αυτός που φέρνει την ισορροπία. Όλα ξεκινούν από την αναπνοή καθώς αυτή δίνει και τον ρυθμό στο σώμα μας. Γι’ αυτό και κάθε φορά που νιώθεις το άγχος ή την ένταση να σε παρασύρει, βρες ένα ήσυχο σημείο,  κάνε βαθιές εισπνοές και αργές εκπνοές, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές μέχρι να νιώσεις ηρεμία. Μην ξεχνάς πως αν έχεις τον έλεγχο της αναπνοής, μπορείς να έχεις και της ζωή σου!

 

Σωστή διατροφή

Έρευνες έχουν δείξει πως η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση καθώς και να συντελέσει στην αύξηση της ενέργειας. Για ορισμένους ανθρώπους το φαγητό σε περιόδους άγχους ή θλίψης λειτουργεί ως καταφύγιο και εργαλείο τόνωσης της διάθεσης, εκεί όμως κρύβεται και η παγίδα καθώς έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα.
Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή όμως μπορεί πραγματικά να κάνει θαύματα. Δώσε βάση σε ένα καλό πρωινό, κράτησε σταθερή την πρόσληψη υδατανθράκων, πρόσθεσε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και φυσικά μην ξεχνάς το νερό!

 

Απόλαυσε τη φύση

Οι βόλτες στη φύση μας βοηθούν να αισθανθούμε πιο προσγειωμένοι και φυσικά είναι η ιδανική δραστηριότητα για να εξασκήσουμε την πρώτη τεχνική που αναφέραμε πιο πάνω. Το περπάτημα, η μυρωδιά της φύσης, η ηρεμία, είναι πολύτιμα δώρα που μπορεί να σου προσφέρει μία βόλτα στη φύση, για αυτό δοκίμασε να εντάξεις και μία τέτοια βόλτα στη μέρα σου, ειδικά τώρα που ο ανοιξιάτικος καιρός είναι με το μέρος σου!

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
14 / position1: 52 / position2: 599
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb