WELLNESS

Mirroring: Η νέα «μάστιγα» στις σχέσεις

Έχει θετικά, αλλά κυρίως αρνητικά αποτελέσματα
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Mirroring: Η νέα «μάστιγα» στις σχέσεις
Photo by Laurenz Kleinheider on Unsplash

Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ τον ίδιο τόνο με κάποιον με τον οποίο μιλάτε; Ή ίσως τραβάτε τα μαλλιά σας μακριά από το πρόσωπό σας με τον ίδιο τρόπο που κάνει κάποιος άλλος...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά μιας τεχνικής επικοινωνίας γνωστής ως "mirroring", δηλαδή ελληνιστί «κατοπτρισμός» ή «καθρέφτισμα».

Είναι η πράξη της μίμησης των λεκτικών ή μη λεκτικών ενδείξεων ενός άλλου ατόμου κατά την ενασχόλησή του με αυτό, κάτι που είναι ξεχωριστό από το να αντιγράφεις αστεία κάποιον. Η πρακτική μπορεί να περιγραφεί ως πρακτική που μπορεί να δημιουργήσει άνεση. Η ομορφιά του mirroring είναι ότι δεν αφορά αποκλειστικά τους ρομαντικούς συντρόφους.

Είναι απαραίτητο να κατανοήσετε, όμως, τόσο τις θετικές όσο και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην καθημερινότητά σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ισχυρό δέσιμο 

Σίγουρα στα θετικά, μπορεί να συγκαταλεχθεί το δέσιμο που δημιουργείται στη σχέση. Μέχρι τώρα, όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιής επικοινωνία είναι το κλειδί για κάθε επιτυχημένη σχέση. Ενώ η κατανόηση του πώς να εκφραστείτε είναι σημαντική, η αποτελεσματική επικοινωνία περιλαμβάνει επίσης την καλή ακρόαση. Ο καθρέφτης είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να δείξετε ότι δίνετε προσοχή στο άτομο με το οποίο μιλάτε. Η επαναχρησιμοποίηση των λέξεων του συντρόφου σας δείχνει ότι προσέχετε όλα όσα λένε, είτε έχετε εμπλακεί σε μια έντονη διαμάχη είτε σε μια μικρή συζήτηση.

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Wellesley College και στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι επιθυμούν έντονα να συνδεθούν με ανθρώπους σαν τους εαυτούς τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ο καθρέφτης μπορεί σίγουρα να έρθει φυσικά σε μερικά ζευγάρια που έχουν καθιερώσει ομοιότητες. Αυτό μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο οικοδόμησης σχέσεων, αν και ορισμένοι κίνδυνοι μπορούν ακόμα να ισχύουν.

Προσοχή στο mirroring που έχει τις ρίζες του στη συναισθηματική κακοποίηση

Ενώ ο "καθρέφτης" μπορεί να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, οι "κακοποιοί" μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση οικειότητας.

Μια σχέση με έναν ναρκισσιστή μπορεί να έχει πολλές αντικατοπτρίσεις. Τα άτομα που έχουν ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας έχουν αυξημένη αίσθηση ανωτερότητας. Συχνά κάνουν gaslighting στους συντρόφους τους και δυστυχώς, το mirroring μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει αυτό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει σωστός τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν ο σύντροφός σας σας κάνει αυτό για να σας χειραγωγήσει. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να προσέξετε για να αποφύγετε να γίνετε θύμα ναρκισσιστικής κακοποίησης.

Κάποιος που δεν έχει ενσυναίσθηση με το καθρέφτισμα του, μπορεί να είναι σημάδι. Συχνά, μπορεί να υπερβάλλουν στις ομοιότητες. Μπορεί να μιμούνται σχεδόν τα πάντα πάνω σας ταυτόχρονα για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη σας. Εάν συμβεί αυτό, σκεφτείτε να απομακρυνθείτε για να επαναξιολογήσετε εάν το άτομο που αγαπάτε είναι νάρκισσος ή όχι.

Στη σχέση σας, μπορεί να είστε πρόθυμοι να κάνετε mirroring μόνο και μόνο για να δείξετε στον σύντροφό σας ότι νοιάζεστε. Ωστόσο, να έχετε υπόψη σας ότι τα πολλά καθρεφτίσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Να είστε σίγουροι ότι κινείστε με γνήσιες προθέσεις. Ακόμα κι αν επιδεικνύετε αντικατοπτρισμό στις επαγγελματικές σας σχέσεις, προσέξτε να μην τρομάξετε πιθανώς τους υπαλλήλους ή τους εργοδότες. 

Ο υπερβολικός αντικατοπτρισμός θα μπορούσε να είναι red flag. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μέθοδος είναι ένας θετικός τρόπος για τη δημιουργία ουσιαστικών συνδέσεων. Μη φοβάστε να το εξερευνήσετε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
16 / position1: 133 / position2: 609
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb