THINK

Leila Khaled: Πρότυπο της παλαιστινιακής απελευθέρωσης ‑ Ήταν η πρώτη γυναίκα αεροπειρατής

Η εικόνα της έκανε τον γύρο του κόσμου μετά την αεροπειρατεία ενός επιβατικού αεροσκάφους το 1969
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Leila Khaled: Πρότυπο της παλαιστινιακής απελευθέρωσης ‑ Ήταν η πρώτη γυναίκα αεροπειρατής
Nextweb Studio

H Leila Khaled ήταν 25 ετών όταν συμμετείχε για πρώτη φορά σε αεροπειρατεία. Στις 29 Αυγούστου 1969 ήταν μέλος μιας ομάδας που κατέλαβε την πτήση 840 της TWA, αφού είχε απογειωθεί από τη Ρώμη με προορισμό το Τελ Αβίβ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Παλαιστίνιοι είχαν την πληροφορία ότι στο αεροπλάνο επέβαινε ο Γιτζάκ Ράμπιν, πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή και μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας. Η πληροφορία αποδείχθηκε λανθασμένη.

Εκεί απελευθέρωσε όλους τους επιβάτες και ανατίναξε το αεροσκάφος, κάνοντας γνωστό το μέχρι τότε γενικά αγνοημένο δράμα και τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Έκτοτε η εικόνα της ατρόμητης νεαρής αντάρτισσας μετατράπηκε σε σύμβολο της Παλαιστινιακής Αντίστασης, λόγω μιας σειράς φωτογραφιών που διέρρευσαν και εμφανιζόταν η ίδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Khaled πόζαρε κρατώντας ένα καλάσνικοφ και φορώντας καφίγια. Στο δεξί της χέρι ξεχώριζε ένα δαχτυλίδι. «Το είχα φτιάξει με μια σφαίρα και ένα δαχτυλίδι από περόνη χειροβομβίδας. Ήταν η πρώτη χειροβομβίδα που είχα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης μου», έχει αναφέρει η ίδια. 

Παρόλο που η μεγάλη δημοσιότητα την έκανε βασικό στόχο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, συμμετείχε ξανά σε αεροπειρατεία το 1970, σε αεροσκάφος της ισραηλινής Εl Αl, που ξεκινούσε από το Άμστερνταμ. Το σχέδιο απέτυχε και ο Νικαραγουανός σύντροφός της Πάτρι Αργκέγιο έπεσε μπροστά της νεκρός από τις σφαίρες των ένοπλων φρουρών του αεροπλάνου, ενώ η ίδια έμεινε αναίσθητη από χτύπημα που δέχθηκε στο κεφάλι. Όταν ξύπνησε, βρισκόταν ήδη σε βρετανική φυλακή. Η Khaled κρατήθηκε στη Βρετανία για 28 ημέρες, κερδίζοντας τη φιλία ακόμη και των δεσμοφυλάκων της, ώσπου ο τότε Βρετανός πρωθυπουργός –προκαλώντας το μένος του Ισραήλ– την απελευθέρωσε.

Το 1978 προσπάθησε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Μόσχα, αλλά επέστρεψε μόλις δύο χρόνια μετά, όταν το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) κάλεσε όλους τους φοιτητές να γυρίσουν πίσω για να υπερασπιστούν τις βάσεις τους στο Λίβανο. Γέννησε το πρώτο της παιδί στη Δαμασκό, όπου αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με χιλιάδες άλλους Παλαιστίνιους μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Η Leila Khaled γεννήθηκε στη Χάιφα το 1944. Σε ηλικία 14 ετών έγινε μέλος του Εθνικού Αραβικού Κινήματος. Σήμερα ζει στο Αμμάν της Ιορδανίας και είναι 79 ετών, ενώ έχει παντρευτεί και έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και μέλος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, ενώ συμμετέχει στην Παλαιστινιακές Γυναικείες Λαϊκές Επιτροπές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
7 / position1: 147 / position2: 690
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb