ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να ανακάμψεις ψυχολογικά μετά από μια αποτυχία;

Για να βρεις ξανά τον εαυτό σου
Γράφει η MATINA KONTOY
Πώς να ανακάμψεις ψυχολογικά μετά από μια αποτυχία;
Photo by EkaterinaPereslavtseva (www.envato.com)

Όπως και οι ευτυχισμένες στιγμές, έτσι και η αποτυχία είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής και δυστυχώς όταν συμβεί, μπορεί να μας προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα. Κανείς μας δε θέλει να αποτυγχάνει, αλλά χωρίς αυτό το σκαλοπάτι δε γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά και να εξελιχθούμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε σε νεαρή ηλικία, όπου προκύπτουν συνήθως τα πρώτα μεγάλα «χαστούκια» στο πανεπιστήμιο και στον επαγγελματικό χώρο, αυτή μπορεί να μας βυθίσει σε απίστευτη θλίψη και να μας αποτρέψει από το να συνεχίσουμε να κάνουμε κάτι που μας ταιριάζει και μας κάνει ευτυχισμένους. 

Για να πετύχουμε τους στόχους μας και να μάθουμε από τις αποτυχίες μας, είναι σημαντικό πρώτα να ανακάμψει το ηθικό και η ψυχολογία μας.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βρούμε ξανά τον εαυτό μας όταν τίποτα δεν πηγαίνει σύμφωνα με τα σχέδια μας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Επικεντρώσου στο μάθημα που μπορείς να πάρεις

Το να αποτύχεις σημαίνει πως έχεις τη δυνατότητα να γίνεις καλύτερος, να προσπαθήσεις και να τα καταφέρεις την επόμενη φορά. Δεν είναι δείγμα ανικανότητας, τα σπουδαιότερα πνεύματα που πέρασαν από τον κόσμο αυτό είχαν όλα απορριφθεί στα πρώτα τους βήματα. Η αποτυχία έχει τεράστια σημασία για την αξία ενός ανθρώπου, διότι αποδεικνύει το σπουδαιότερο όλων: πως σημασία έχει κάποιος να προσπαθεί και ας μην τα καταφέρνει πάντα.

 

Βάλε την κίνηση στη ζωή σου

Ο πιο απλός και επιστημονικά τεκμηριωμένος τρόπος για να βελτιωθεί η ψυχολογία – και κατ’ επέκταση η ψυχική ανθεκτικότητα – είναι η φυσική δραστηριότητα. Ανεξάρτητα από το είδος της δραστηριότητας που θα επιλέξεις, η καθημερινή κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της ψυχικής ευεξίας και της θετικής εικόνας για τον εαυτό σου, ενώ θα σε βοηθήσει να ανακάμψεις πολύ πιο γρήγορα σε μια κακή στιγμή.

 

Δέξου την υποστήριξη

Το να εκφράσεις τα συναισθήματά σου σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, βοηθάει στην επούλωση συναισθηματικών πληγών, όπως η απογοήτευση, η απόρριψη, η αμηχανία που μπορεί να βιώνεις λόγω μιας αποτυχίας. Μέσα από τη συζήτηση μπορεί, επίσης, να πάρεις – πέρα από συναισθηματική υποστήριξη – πρακτικές συμβουλές ή καθοδήγηση. Η ικανότητα έκφρασης και επεξεργασίας συναισθημάτων έχει επίσης συνδεθεί με καλύτερη ευεξία και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα».

Κράτησε ημερολόγιο

Μια ενδιαφέρουσα πρακτική για τη διαχείριση μιας αποτυχίας είναι το να κρατάς ημερολόγιο. Η καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων σου, μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπο των αγχωτικών ή δυσάρεστων γεγονότων της ζωής, καθώς σε βοηθά να επεξεργαστείς επώδυνα συναισθήματα, όπως ο θυμός, η λύπη και η απογοήτευση που έρχονται μετά από μία αποτυχία. Μέσω αυτής της πρακτικής είναι δυνατό σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναπροσδιορίσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, προχωρώντας παρακάτω.

Photo by wanaktek (www.envato.com)

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
11 / position1: 298 / position2: 549
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb