THINK

Η Berta Cáceres πήγε κόντρα σε επιχειρηματικό όμιλο και το πλήρωσε με τη ζωή της

«Η Berta δεν χάθηκε, πολλαπλασιάστηκε»
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η Berta Cáceres πήγε κόντρα σε επιχειρηματικό όμιλο και το πλήρωσε με τη ζωή της

Η Berta Isabel Cáceres Flores ήταν περιβαλλοντική ακτιβίστρια της Ονδούρας (Lenca),και συντονιστής στο Συμβούλιο Λαϊκών και Ιθαγενών Οργανώσεων της Ονδούρας. Πήγε κόντρα στη μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία DESA και ο πρόεδρός της φρόντισε να τη σκοτώσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Berta κέρδισε το Περιβαλλοντικό Βραβείο Goldman το 2015, για την «εκστρατεία που πίεσε με επιτυχία τον μεγαλύτερο κατασκευαστή φραγμάτων στον κόσμο να αποχωρήσει από το φράγμα Agua Zarca» στο Río Gualcarque. Μια νίκη που κατέληξε στο χαμό της.

Η Berta δολοφονήθηκε στις 2 Μαρτίου του 2016 στο σπίτι της από πυρά «αγνώστων». Οι δολοφόνοι έδρασαν ανενόχλητοι, παρότι υπήρχε εντολή για μέτρα προστασίας της.

Η DESA (Επιχείρηση Ενεργειακής Ανάπτυξης) είναι η κατασκευάστρια του υδροηλεκτρικού σταθμού Agua Zarca στον ποταμό Γουαλκάρκε. Μια επένδυση εναντίον της οποίας μαχόταν η Berta λόγω των καταστροφικών συνεπειών που θα είχε σε αυτά τα εδάφη, τα οποία επιπλέον αποτελούν ιερό τόπο και μέσο επιβίωσης των ιθαγενών Λένκα. Για τη δολοφονία της Berta καταδικάστηκε το 2021 ο πρώην πρόεδρος της εταιρίας DESA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ηταν μάλιστα η πρώτη φορά που επικεφαλής επιχειρηματικού ομίλου καταδικάζεται ως συναυτουργός σε δολοφονία προασπιστών της γης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την απόδοση ευθυνών και στους οικονομικούς και ηθικούς αυτουργούς ανάλογων εγκλημάτων. 

«Η Berta δεν χάθηκε, πολλαπλασιάστηκε» είπαν οι πολίτες έξω από το δικαστήριο τη μέρα της απόφασης, καθώς από τον «σπόρο» της φύτρωσαν χιλιάδες νέοι ακτιβιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
4 / position1: 249 / position2: 823
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb