THINK

H αστροφυσικός που κατάλαβε τους πλανήτες

Η έρευνά της συνέβαλε θεμελιωδώς στην αστρονομική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι γαλαξίες εξελίσσονται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΜΑΡ 06, 2023
H αστροφυσικός που κατάλαβε τους πλανήτες

Γεννημένη στην Αγγλία το 1941, η Tinsley ήξερε ότι ήθελε να γίνει αστροφυσικός μέχρι τα 14 της χρόνια. Η Tinsley ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν σε μόλις τρία χρόνια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αστροφυσικός Beatrice Tinsley έγραψε ή συνέγραψε σχεδόν 100 επιστημονικές εργασίες για την εξέλιξη των γαλαξιών και έκανε πολλές πρωτοποριακές συνεισφορές στην αστρονομική κατανόηση του πώς οι γαλαξίες αλλάζουν και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου κατά τη σύντομη αλλά απίστευτα παραγωγική σταδιοδρομία της.

Γεννημένη στην Αγγλία σήμερα το 1941, η Tinsley μεγάλωσε στη Νέα Ζηλανδία και ήξερε ότι ήθελε να γίνει αστροφυσικός μέχρι τα 14 της χρόνια.

Αφού έλαβε ένα πτυχίο και ένα μεταπτυχιακό στη φυσική στη Νέα Ζηλανδία, η Tinsley και ο σύζυγός της,επίσης φυσικός, μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1963. Η Tinsley ολοκλήρωσε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν σε μόλις τρία χρόνια γράφοντας τη διατριβή της σχετικά με την «Εξέλιξη των Γαλαξιών και τη σημασία της για την Κοσμολογία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγράφηκε ως «εξαιρετική» από τους καθηγητές της, αποτέλεσε τη βάση για τη σύγχρονη κατανόηση της γαλαξιακής εξέλιξης, καθώς και συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση της προέλευσης, του μεγέθους και την ηλικία του ίδιου του σύμπαντος. Η έρευνά της συνέβαλε θεμελιωδώς στην αστρονομική κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι γαλαξίες εξελίσσονται, αναπτύσσονται και πεθαίνουν.

Η Tinsley πήρε θέση στο Πανεπιστήμιο Yale το 1975 και έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια αστρονομίας τρία χρόνια αργότερα.

Έζησε τα πιο παραγωγικά χρόνια της καριέρας της εκεί μέχρι που πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 40 ετών το 1981. Σήμερα, η εντυπωσιακή κληρονομιά της παραμένει ζωντανή με τη μορφή του περίφημου βραβείου Beatrice M. Tinsley που απονεμήθηκε από την Αμερικανική Αστρονομική Εταιρεία σε έναν εξαιρετικό ερευνητική συνεισφορά στην αστρονομία, μια προικισμένη θέση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, ένα βουνό που ονομάστηκε προς τιμήν της στα Όρη Κέπλερ της Νέας Ζηλανδίας, και ακόμη και πέρα από την ατμόσφαιρά μας, ο αστεροειδής 3087 φέρει επίσης το όνομά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
5 / position1: 318 / position2: 832
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb