THINK

Anne Lister: Η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη γυναίκα της σύγχρονης ιστορίας

Η Anne Lister ήταν η πρώτη γυναίκα στην Αγγλία που παντρεύτηκε άλλη γυναίκα!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
Anne Lister: Η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη γυναίκα της σύγχρονης ιστορίας

Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 1821, η Anne Lister, μια gentlewoman που ζούσε στο Shibden Hall στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας, έγραψε το ακόλουθο απόσπασμα στο ημερολόγιό της: «Αγαπώ και αγαπώ μόνο το ωραίο φύλο και έτσι, αγαπημένη από αυτούς με τη σειρά της η καρδιά μου επαναστατεί σε οποιαδήποτε άλλη αγάπη εκτός από τη δική τους.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα υπόλοιπα ημερολόγια της, τα οποία περιλαμβάνουν δύο λεπτά μπλε τετράδια ασκήσεων και είκοσι τέσσερις μικρούς τόμους με σκληρό εξώφυλλο, περιέγραψε λεπτομερώς τις στενές σχέσεις της με γυναίκες, επινοώντας έναν μυστικό κωδικό ή «κρυπτόλεξο» που μόλις πρόσφατα αποκρυπτογραφήθηκε και σημειώνοντας κάθε οργασmo που βίωσε με ένα σταυρό στο περιθώριο.

Πρόσφατα, το θέμα μιας δραματικής σειράς του BBC/HBO, «Gentleman Jack», έκανε την ιστορία της Anne Lister γνωστή. Γεννήθηκε το 1791 στο Χάλιφαξ του Δυτικού Γιορκσάιρ, μια περιοχή που είχε συσσωρεύσει πλούτο μέχρι το 1800 χάρη στη βιομηχανική επανάσταση. Γεννημένη από έναν Βρετανό αξιωματικό του στρατού Jeremy Lister και μια γυναίκα που ονομαζόταν Rebecca Battle, η Anne μεγάλωσε αργότερα στο Shibden Hall, ένα αρχοντικό των Tudor του δέκατου πέμπτου αιώνα που ανήκε στην οικογένεια Lister για πάνω από δύο αιώνες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ηλικία επτά ετών, η Anne στάλθηκε στο οικοτροφείο στο Ripon. Θυμόταν ότι τη χτυπούσαν κάθε μέρα όσο ήταν εκεί, πιθανώς ως τιμωρία για την αγοροκόριτσο εμφάνισή της. Oι πρώτες της ερωμένες ήταν η Eliza Raine, μια πλούσια νεαρή έγχρωμη γυναίκα και η Isabella Norcliffe, κόρη μιας τοπικής οικογένειας. Σε ηλικία είκοσι ενός ετών, η Anne ερωτεύτηκε τη Marianne Lawton, κόρη ενός ιατρού από την Υόρκη, με το ζευγάρι να παραμένει μαζί για χρόνια. Η Anne πέρασε επίσης χρόνο στο Παρίσι, όπου είχε σχέσεις με τη Maria Barlow και την Madame de Rosny, πριν το 1832 βρει μία σύντροφο ζωής –αν όχι μια βαθιά ρομαντική σχέση– με τη γειτονική κληρονόμο Anne Walker, με την οποία έζησε και ταξίδεψε μέχρι το θάνατό της, το 1840.

Η Anne Lister ήταν η πρώτη γυναίκα στην Αγγλία που παντρεύτηκε ανοιχτά άλλη γυναίκα το 1834 - ένας γάμος που δεν αναγνωρίζεται τεχνικά από το νόμο. 

Η ιστορία της Lister είναι ενδιαφέρουσα όχι μόνο επειδή επισημαίνει την επαναλαμβανόμενη λογοκρισία της LGBTQI+ ιστορίας, αλλά και επειδή έρχεται σε αντίθεση με τη γενική εντύπωση της κοινωνίας εκείνης της εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 354 / position2: 1029
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb