ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς να αντιμετωπίσεις ένα χειριστικό άτομο στη δουλειά;

Για να μην είσαι ποτέ ξανά το θύμα!
Γράφει η MATINA KONTOY
Πώς να αντιμετωπίσεις ένα χειριστικό άτομο στη δουλειά;
Φωτ. αρχείου / envato

Αισθάνεσαι ότι πέφτεις συχνά θύμα της χειριστικότητας των άλλων, ιδιαίτερα σε σχέσεις με σημαντικά πρόσωπα της ζωής σου; Αν ναι, υπάρχει τρόπος να διαχειριστείς την κατάσταση! Για να γίνει αυτό, θα πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις τα χαρακτηριστικά της χειριστικότητας και να κατανοήσεις πώς εσύ συμβάλλεις με τον τρόπο σου σε αυτό το μοτίβο σχέσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η χειριστικότητα εκδηλώνεται σε ένα πλαίσιο που μπορείς να το αλλάξεις αν:

Εστιάσεις στην προσωπική αλλαγή

Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος για να αποδυναμώσεις τη χειριστική συμπεριφορά είναι να κάνεις την αλλαγή μέσα σου. Εάν πάψεις να συνεργάζεσαι με τις χειριστικές τακτικές, θα αλλάξεις και τη φύση της σχέσης.

Αναρωτηθείς: Είναι πραγματικά σημαντικό αυτό το άτομο;

Ανάλογα με την σοβαρότητα της χειριστικής συμπεριφοράς και τη ζημιά που έχει κάνει μέσα σου, πρέπει να εκτιμήσεις αν η σχέση έχει τη δυνατότητα να σε κατευθύνει προς τους στόχους σου ήνα εξετάσεις τελικώς αν αξίζει να την συνεχίσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκφράζεσαι ξεκάθαρα Κάποιες σχέσεις, δεν γίνεται να τις αποφύγεις. Μας ενδιαφέρει επομένως να φτάσεις σε μια συμφωνία που να είναι εντάξει και για τους δύο, είτε για να διατηρήσεις μια καλή σχέση, είτε για να μπορέσεις να συνεργαστείς μελλοντικά. Άρα είναι σημαντικό το μήνυμά σου να γίνει κατανοητό και αποδεκτό με τη μικρότερη δυνατή αντίσταση.

 Αποδέχεσαι πρώτα τα λάθη σου Μια αποτελεσματική στρατηγική είναι να αναγνωρίσεις τα λάθη σου. Έχεις δικαίωμα να κάνεις λάθη, όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το εκμεταλλεύεται και να πληγώνει την αυτοεκτίμησή σου επειδή τα έκανες. 

Λες «Όχι» Αν διαφωνείς με μια πρόταση, το να αρνηθείς δεν είναι τόσο τρομερό, χωρίς βέβαια να χρησιμοποιήσεις δικαιολογίες και αυτοενοχοποιητικές εξηγήσεις. Το να δεχτεις τις επιθυμίες του άλλου για να αποφύγεις μια δυσάρεστη συζήτηση, προϋποθέτει να αρνηθείς ένα μέρος της προσωπικότητάς σου και να ενδώσεις στη χειριστικότητα.

Αν είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις ενεργητικά τη χειριστικότητα, μπορείς πάντα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό για να σε βοηθήσει να σώσεις τις σχέσεις σου ή τουλάχιστον να προετοιμαστείς για πιο υγιείς σχέσεις στο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
5 / position1: 177 / position2: 818
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb