ΥΓΕΙΑ

Yπάρχει περίπτωση τα τεστ ΠΑΠ να ανήκουν στο παρελθόν;

Υπάρχει άλλη λύση;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΑΝ 31, 2023
Yπάρχει περίπτωση τα τεστ ΠΑΠ να ανήκουν στο παρελθόν;
Φωτογραφία από MART PRODUCTION

Οι εργασιακές υποχρεώσεις, τα βάρη της παιδικής φροντίδας, οι οικονομικοί περιορισμοί και μέχρι πρόσφατα και οι πανδημίες, για να μην αναφέρουμε την αμηχανία και τον φόβο, είναι μεταξύ των πολλών εμποδίων που εμποδίζουν τις γυναίκες να κάνουν το τεστ Παπ. Θα μπορούσε να υπάρξει εναλλακτικός τρόπος για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιστήμονας και εμπειρογνώμονας για τον HPV, Dr. Gina Ogilvie, μας λέει για έναν νέο (και πολύ πιο ευχάριστο) τρόπο ελέγχου για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το τεστ Παπανικολάου εξετάζει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ανιχνεύοντας μη φυσιολογικά κύτταρα στον τράχηλο. Τυπικά, τα μη φυσιολογικά κύτταρα του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και συχνά υποχωρούν από μόνα τους.

Εάν δεν το κάνουν, αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (1 στις 168 γυναίκες αναμένεται να αναπτύξει τη νόσο στη διάρκεια της ζωής της — αλλά είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμη όταν εντοπιστεί έγκαιρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεδομένου ότι χρειάζονται περίπου πέντε χρόνια ή περισσότερο για τα μη φυσιολογικά κύτταρα να προκαλέσουν δυνητικά καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η Health Canada άλλαξε τη σύστασή της για προληπτικούς ελέγχους από κάθε δύο χρόνια σε κάθε τρία χρόνια. 

Οι εργασιακές υποχρεώσεις, τα βάρη της παιδικής φροντίδας, οι οικονομικοί περιορισμοί και μέχρι πρόσφατα και οι πανδημίες, για να μην αναφέρουμε την αμηχανία και τον φόβο, είναι μεταξύ των πολλών εμποδίων που εμποδίζουν τις γυναίκες να κάνουν το τεστ Παπ. Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος τρόπος για τον έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Η Δρ Gina Ogilvie, συνεργάτης του BC Cancer και ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του Καναδά στον HPV, απαντά σε αυτή την ερώτηση με ένα ηχηρό ναι. Είναι πραγματικά δυνατό να κάνετε μια δοκιμή μόνοι σας, στην άνεση του σπιτιού σας, και να λάβετε ακριβή αποτελέσματα—και ορισμένες γυναίκες στο Π.Κ. ήδη κάνουν ακριβώς αυτό. 

Νωρίτερα αυτό το έτος, η BC Cancer ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα κατ' οίκον ελέγχου του τραχήλου της μήτρας για να ελέγξει τι συμβαίνει όταν οι εξετάσεις γίνονται πιο προσιτές. Ο οργανισμός στοχεύει έναν συνδυασμό απομακρυσμένων και αστικών περιοχών της επαρχίας, όπου υπάρχουν πολλά άτομα που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ ή έχουν καθυστερήσει για έλεγχο.

Στους συμμετέχοντες ταχυδρομείται ένα κιτ που περιλαμβάνει μια μπατονέτα και ένα δοχείο.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχουσες ταχυδρομούν το δείγμα τους σε ένα εργαστήριο, όπου ελέγχεται εάν τα κύτταρα έχουν μολυνθεί με συγκεκριμένα στελέχη HPV υψηλού κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Με το ΠΑΠ, οι γυναίκες πρέπει να υποβληθούν σε πυελική εξέταση, ώστε ο γιατρός να μπορεί να δει τον τράχηλο για να πάρει τα κύτταρα. Αντίθετα, το τεστ HPV μπορεί να συλλεχθεί από τις ίδιες τις γυναίκες, επειδή το δείγμα δε χρειάζεται να προέρχεται από συγκεκριμένο τμήμα της ανατομίας τους, αλλά από κολπικές εκκρίσεις.

Φυσικά η επίσκεψη σε έναν επαγγελματία είναι πάντα η καλύτερη επιλογή επειδή εκεί θα γίνει μια πλήρη εξέταση των γεννητικών οργάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
10 / position1: 166 / position2: 743
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb