ΔΙΑΤΡΟΦΗ

H δίαιτα της ευτυχίας: H διάσημη διατροφή που φτιάχνει τη διάθεση

Tα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά το μυαλό σας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Δημοσίευση ΙΑΝ 11, 2023
H δίαιτα της ευτυχίας: H διάσημη διατροφή που φτιάχνει τη διάθεση
Φωτογραφία από Benjamin Suter

Για δεκαετίες, η κουλτούρα μας έχει επικεντρωθεί στη σύνδεση μεταξύ της υγιεινής διατροφής και της ευεξίας - κυρίως σε σχέση με το βάρος. Αλλά τώρα τελευταία οι επιστήμονες τονίζουν πως τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά το μυαλό σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The British Medical Journal αναφέρει ότι η ανθρώπινη διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς νιώθουμε τόσο το σώμα όσο και ο εγκέφαλός μας. Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε εμπειρίες όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η επιθετικότητα. Αλλά η βελτίωση της διατροφής σας και η γνώση των σωστών τροφών για κατανάλωση, μπορεί να βοηθήσει την ψυχική σας υγεία.

Η Rachel Engelhart, RD, LPC, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και πιστοποιημένη σύμβουλος διατροφής, λέει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να υποστηρίξουν τις διαδικασίες του σώματός σας που είναι υπεύθυνες για τα ισχυρά επίπεδα ενέργειας. 

Λιπαρά ψάρια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα θαλασσινά όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο κονσερβοποιημένος τόνος είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι «υγιεινά λιπαρά» με οφέλη σε όλο το σώμα σας, από την καρδιά μέχρι τα μάτια σας - και τον εγκέφαλό σας.

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι αντιφλεγμονώδη και έχουν την ικανότητα να περνούν στον εγκέφαλο, έχοντας άμεση επίδραση στους νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση», λέει η Kelsey Lorencz, RDN, εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Graciously Nourished.

Η έρευνα έχει συσχετίσει σταθερά τα χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 με διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το άγχος - και, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology, οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε αρκετά ωμέγα-3 λιπαρά στη διατροφή μας.

Γιαούρτι

Λέει η Lorencz: «Τα βακτήρια στο έντερό σας μπορούν πραγματικά να παράγουν νευροδιαβιβαστές όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη».

Η έρευνα έχει εντοπίσει ένα συγκεκριμένο βακτήριο που μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ενεργοποίηση αυτών των χημικών ουσιών: είναι ένα στέλεχος που ονομάζεται Lactobacillus. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι η διατροφή του εντέρου μας με αυτά τα καλά βακτήρια - που βρίσκονται φυσικά σε τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο - δεν κρατά απλώς τα μπλουζ μακριά, αλλά μπορεί να αυξήσει την ανθεκτικότητά μας απέναντι στο στρες.

Μπανάνες

Οι μπανάνες βοηθούν πολύ στη διάθεση. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή είναι επίσης γεμάτες με βιταμίνη Β6, ένα θρεπτικό συστατικό πίσω από την παραγωγή της σεροτονίνης της «ορμόνης της ευτυχίας». Οι μπανάνες περιέχουν πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες, μαζί με αυτόν τον γαλακτοβάκιλλο, είναι απαραίτητες για την υγεία του εντέρου που προάγει έναν χαρούμενο εγκέφαλο.

Μπόνους: οι μπανάνες μπορεί επίσης να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, κάτι που σίγουρα μπορεί να σας ανεβάσει τις προοπτικές για καλύτερη διάθεση την άλλη μέρα...

Τυρί κότατζ

«Το αμινοξύ L-τυροσίνη είναι απαραίτητο για την παραγωγή ντοπαμίνης και νορεπινεφρίνης, δύο νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεσή μας και μπορούν εύκολα να εξαντληθούν», λέει η Lorencz. Το τυρί cottage έχει μια τεράστια ποσότητα αυτού του αμινοξέος, μαζί με μερικά άλλα ενισχυτικά της διάθεσης στο οπλοστάσιό του. 

Ξηροί καρποί και σπόροι

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας του σώματός μας - και η μη επαρκής λήψη μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, άγχος, αϋπνία και διέγερση, λέει η Lorencz. Ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους και οι σπόροι όπως η κολοκύθα, το chia και το σουσάμι είναι εξαιρετικές πηγές αυτού του ζωτικού θρεπτικού συστατικού, καθώς και η τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που σχετίζεται με την καλή διάθεση.

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικές χορτοφαγικές πηγές αυτών των κρίσιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Στρείδια

Περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο από οποιοδήποτε τρόφιμο - ένα θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με το άγχος και την κατάθλιψη όταν έχουμε έλλειψη, λέει η Lorencz - και περιέχουν τυροσίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά το σώμα μας να παράγει την ορμόνη ντοπαμίνη «να νιώθουμε καλά». Ωστόσο, εάν δεν είστε λάτρης των στρειδιών, μπορείτε να πάρετε αυτό το ένα-δύο που τονώνει τη διάθεση από τροφές όπως τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Μπόνους: Το νερό

Το νερό αξίζει μια τιμητική αναφορά. «Η ενυδάτωση είναι ένας εύκολος τρόπος για να μας βοηθήσει να βιώσουμε μια βελτιωμένη διάθεση», λέει η Engelhart. Η λήψη επαρκούς ποσότητας νερού βοηθά στην πρόληψη των πονοκεφάλων, της ομίχλης του εγκεφάλου, της κούρασης και των πόνων στο σώμα - το καθένα αρκεί για να προκαλέσει άσχημη διάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
20 / position1: 384 / position2: 655
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb