THINK

Η ήττα της Amber Heard παρασέρνει μαζί της κάθε γυναίκα

Ο λόγος των γυναικών έγινε λιγότερο ελεύθερος
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Η ήττα της Amber Heard παρασέρνει μαζί της κάθε γυναίκα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αντίδραση στο #Me Too έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

«Πριν από δύο χρόνια, έγινα το δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή κακοποίηση». Το άρθρο της Amber Heard που είχε γράψει πριν χρόνια, δεν αναφέρει τον Johnny Depp, αλλά οι δικηγόροι του λένε ότι αφορούσε αυτόν – και ήταν συκοφαντικό για τον πελάτη τους. Για αυτές τις 11 λέξεις, ο Depp ζητά 50 εκατομμύρια δολάρια.

Το δικαστήριο θεώρησε ότι τα άξιζε.

Την Τετάρτη, η ετυμηγορία της υπόθεσης κυκλοφόρησε, αποφασίζοντας ότι η Ηeard δυσφήμησε τον Depp, όταν περιέγραψε τον εαυτό της ως θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Παραδόξως, το ίδιο δικαστήριο διαπίστωσε ότι ένας από τους δικηγόρους του Depp δυσφήμησε τη Heard όταν είπε ότι οι δηλώσεις της περί κακοποίησης ήταν «φάρσα»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΠοιες γυναίκες επιλέγουμε να πιστέψουμε και ποιες όχι; ΜΑΙ 25, 2022

Η ετυμηγορία ήρθε μετά από μια δίκη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά –μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση για μια διαδικασία που αφορά ισχυρισμούς ενδοοικογενειακής βίας– και η οποία υπόκειται σε σχεδόν αναπόφευκτη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης. Από τη μία τα ακραία σκηνικά της Ηeard, από την άλλη η κακοποίηση του Depp, η σχέση ήταν ούτως ή άλλως αρρωστημένα τοξική και οι δυο τους με τάσεις αυτοκαταστροφής.

Το ότι η Heard θα λοιδορηθεί, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους επιζώντες, οι οποίοι θα φιμωθούν, τώρα, έχοντας τη γνώση ότι δεν μπορούν να μιλήσουν για τις βίαιες εμπειρίες τους στα χέρια των ανδρών χωρίς την απειλή μιας καταστροφικής αγωγής συκοφαντίας. Υπό αυτή την έννοια, ο λόγος των γυναικών έγινε πολύ λιγότερο ελεύθερος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι επικριτές του κινήματος ούτως ή άλλως τα θεωρούσαν όλα αυτά υπερβολικά, υποστηρίζοντας ότι το #MeToo είχε «κρεμάσει» πριν ξεκινήσει πραγματικά. Και όμως η δίκη Heard φαίνεται σαν ένα σημείο καμπής στην απάντηση της κουλτούρας μας στη βία.

Οι δυνάμεις της μισογυνιστικής αντίδρασης είναι ίσως ακόμη πιο ισχυρές τώρα επειδή έχουν προσωρινά καταπιεστεί. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amber Heard (@amberheard)

Εκεί που κάποτε οι γυναίκες αρνούνταν, μαζικά, να κρατήσουν τα ανδρικά μυστικά ή να σιωπήσουν για την αλήθεια της ζωής τους, τώρα, μια αναζωπύρωση του σεξισμού, της βίαιης διαδικτυακής παρενόχλησης και της απειλής αγωγών, όλα έχουν στόχο να αναγκάσουν τις γυναίκες να σιωπήσουν.

Κατά κάποιο τρόπο, θα μπορούσε κανείς να δει την ίδια τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση ως επέκταση της κατάχρησης της Heard από τον Depp, έναν τρόπο να παρατείνει την ταπείνωσή της και τον έλεγχό του πάνω της.

Η μόνη διαφορά είναι ότι τώρα, το νομικό σύστημα και το κοινό έχουν στρατολογηθεί για να συμμετάσχουν σε αυτή την ταπείνωση.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Johnny Depp (@johnnydepp)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαβάστε Ακόμη
Απόψεις Πριν 101 εβδομάδες
Ποιες γυναίκες επιλέγουμε να πιστέψουμε και ποιες όχι;
Η Amber Heard ισχυρίζεται ότι ένας εξαιρετικά διάσημος άντρας την κακοποίησε για χρόνια. Γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι τη μισούν γι' αυτό;
Δέσποινα Πολυχρονίδου
Περισσότερα Θέματα Think
6 / position1: 396 / position2: 2089
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb