ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο τρόπος που σας δείχνει πως να απαντήσετε σε ένα δίλημμα

Όταν καλείστε να πάρετε μια απόφαση, τα πράγματα μπορούν αν γίνουν πολύ πιεστικά
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Ο τρόπος που σας δείχνει πως να απαντήσετε σε ένα δίλημμα
Φωτογραφία από τον χρήστη George Milton στο Pexels

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καλύτερη προσέγγιση για την απάντηση ενός διλήμματος είναι να διασφαλίσετε ότι είστε καλά ενημερωμένοι και να χρησιμοποιήσετε τεχνικές για να ξεπεράσετε τις προκαταλήψεις της σκέψης και των συναισθημάτων σας, που είναι γνωστό ότι παραμορφώνουν την λογική. Έτσι, μπορείτε να ξεκινήσετε συλλέγοντας βασικές πληροφορίες σχετικά με την απόφαση που καλείστε να πάρετε, φροντίζοντας να τις αντλείτε από διάφορες, αξιόπιστες πηγές.

Τώρα, μια προκατάληψη που θα μπορούσε να σας παρασύρει είναι το «σφάλμα συναισθηματικής πρόβλεψης». Ουσιαστικά, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα νιώσουμε σε μελλοντικές καταστάσεις. Για να το παρακάμψετε, μάθετε πώς ένιωσαν άλλα άτομα παρόμοια με εσάς, αφού έκαναν μια δεδομένη επιλογή.

Μια άλλη αντίστοιχη μεροληψία, σχετίζεται με τη «χρονική έκπτωση», κατά την οποία τείνουμε να δίνουμε προτεραιότητα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη αποτελέσματα, των μακροπρόθεσμων συνεπειών. Για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνήσετε βιαστικά σε μια μελλοντική δέσμευση (όπως να αναλάβετε ένα νέο έργο στη δουλειά ή να πάτε διακοπές με έναν φίλο), επειδή τα άμεσα οφέλη είναι εμφανή, αλλά υποτιμάτε την επένδυση χρόνου και προσπάθεια που απαιτείται στο μέλλον.

Όταν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους σενάρια, προσπαθήστε να φανταστείτε πώς θα αισθανόσασταν αν η δέσμευση ήταν επικείμενη, δηλαδή αν έπρεπε να εργαστείτε για το έργο αυτήν την εβδομάδα ή να ετοιμαστείτε για τις διακοπές το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Αφού ολοκληρώσετε τα παραπάνω βήματα, είναι καλή ιδέα να συντάξετε μια λίστα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των επιλογών σας και να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα βαθμολόγησης, για να θεμελιώσετε την απόφασή σας. Φυσικά και δεν θέλετε να παραμελήσετε εντελώς τα ένστικτα σας, οπότε, κάντε τη βαθμολογία σας και μετά κοιμηθείτε με την απόφαση που πήρατε και δείτε πως νιώθετε το πρωί. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε αξιοποιήσει έναν υγιή συνδυασμό μυαλού και καρδιάς πριν κάνετε το άλμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
3 / position1: 727 / position2: 1435
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb