THINK

Ποια είναι Peng Shuai που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Κινεζική κυβέρνηση

Η Peng Shuai σπάει την ομερτά σιωπής και οδηγεί το #metoo στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης κατηγορώντας τον Zhang Gaoli για βiασμό
Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ
Ποια είναι Peng Shuai που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Κινεζική κυβέρνηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υπόθεση της Ολυμπιονίκης Σοφίας Μπεκατώρου φαίνεται πως δεν ενέπνευσε μόνο το ελληνικό κίνημα #metoo αλλά αποτέλεσε και φάρο που φώτισε πολλές υποθέσεις βiασμού στον χώρου του αθλητισμού.

Δυστυχώς ολοένα και περισσότερα τέτοια περιστατικά έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Ένα από αυτά είναι και η υπόθεση της τενίστριας Peng Shuai, η οποία έχει πέσει θύμα βιασμού από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Zhang Gaoli.

Το περιστατικό αποκάλυψε η ίδια μέσα από την διάσημη κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo (το κινεζικό Facebook), όπου δήλωσε πως ο Zhang Gaoli «την είχε αναγκάσει σε σeξουαλικές σχέσεις μαζί του επί σειρά ετών».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NDTV (@ndtv)

Στην Κίνα ξέσπασε σάλος μετά τη δήλωση της κορυφαίας αθλήτριας, καθώς είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται ένας τόσο σοβαρός ισχυρισμός για έναν από τους ανώτερους στην πολιτική ηγεσία της Κίνας.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Z. Gaoli δεν έχει προβεί σε δημόσια απάντηση, ενώ η ανάρτηση πλέον δεν υπάρχει στο διαδίκτυο της Κίνας. Μια τακτική διαδικτυακού αποκλεισμού της τενίστριας φαίνεται πως έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση της χώρας, καθώς τα αποτελέσματα στο google search για την αθλήτρια έχουν περιοριστεί. Μια αναζήτηση του ονόματός της δείχνει μόνο περίπου 700 αποτελέσματα και οι χρήστες δεν βλέπουν κανένα αποτέλεσμα όταν αναζητούν τον λογαριασμό της, παρόλο που έχει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ακόλουθους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος, η Peng Shuai εμφάνιζε περισσότερα από 7 εκατομμύρια αποτελέσματα, σύμφωνα με τη δημοφιλή μηχανή αναζήτησης της Κίνας, Baidu.

Οι περιορισμοί αποτελεσμάτων αναζήτησης επιβάλλονται συνήθως όταν ένα θέμα γίνεται ευαίσθητο. Ευαίσθητα θέματα λοιπόν θεωρούνται οι λέξεις, τένις, Peng Shuai και οι ανώτατοι αξιωματικοί της κινεζικής κυβέρνησης.

Στην ανάρτησή της η Peng έγραψε πως «ακόμα και αν είναι σαν να προσπαθήσω να κουνήσω ένα βράχο με μία καρφίτσα, ακόμα και αν οδηγηθώ προς την καταστροφή σαν μια πεταλούδα της νύχτας που οδεύει προς την φωτιa, εγώ θα πω την αλήθεια».

Στη συνέχει η διάσημη τενίστρια έγραψε πως την αναγκάστηκε σε σeξουαλική επαφή, παρά τη θέλησή της, όταν επισκέφτηκε τον Z. Gaoli στο σπίτι του για να παίξουν τένις. «Εκείνο το απόγευμα δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου και δεν μπορούσα να σταματήσω να κλαίω», έγραψε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Juless (@mylifeissocliche)

Και συνέχισε: «Δεν έχω αποδείξεις, και ήταν αδύνατο να αφήσω κανένα στοιχείο... Σκεφτόμουν πολύ συχνά να φέρω κάτι σαν μαγνητόφωνο, για να ηχογραφήσω στοιχεία ή κάτι τέτοιο, αλλά φοβόμουν πολύ για να κάνω κάτι τέτοιο... Δεν υπάρχει ηχογράφηση, ούτε εγγραφή βίντεο, μόνο η πολύ πραγματική εμπειρία μου».

Ωστόσο η μιντιακή διάσταση που έδωσε στο θέμα η Peng είναι ίσως η μόνη δικαιοσύνη που θα λάβει. Στην Κίνα τα δικαστήρια σπάνια χορηγούν ακροάσεις σε τέτοιες υποθέσεις και η χώρα πρόσφατα ψήφισε ένα νομοσχέδιο που ορίζει με σαφήνεια το τι είναι σeξουαλική παρενόχληση. Σeξουαλική παρενόχληση για την Κίνα είναι μόνο όταν μπορεί να αποδειχθεί.

Ποια είναι η Peng Shuai

Η Peng Shuai έχει μια αξιοζήλευτη καριέρα στο τέννις, καθώς έχει κερδίσει δύο τρόπαια διπλού Grand Slam γυναικών, το πρώτο στο Wimbledon το 2013 και το δεύτερο στο τουρνουά Roland Garros το 2014. Το 2014 κέρδισε και μία ακόμα μεγάλη διάκριση, κέρδισε τον τίτλο της νούμερο 1 τενίστριας παγκοσμίως, έναν τίτλο που καμία άλλη Κινέζα δεν είχε.

Η Peng Shuai έγινε ευρέως γνωστή όταν αποφάσισε να φύγει από το σκληρό αθλητικό σύστημα της χώρας, το οποίο επιβάλλει στους περισσότερους αθλητές να προπονούνται υπό κρατικούς προπονητές, στους οποίους οφείλουν να δίνουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, ακόμη και το κέρδος από χορηγίες. Η Peng ήταν από τις πρώτες που κατέληξαν σε συμφωνία για να της επιτρέψουν να προπονείται και να ταξιδεύει μόνη της και να διατηρεί μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
8 / position1: 434 / position2: 3334
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb