THINK

Το Τέξας επιστρέφει στον μεσαίωνα: Σε ισχύ ο πιο ακραίος νόμος κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

O νόμος τέθηκε σε ισχύ και απαγορεύει την άμβλωση μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Το Τέξας επιστρέφει στον μεσαίωνα: Σε ισχύ ο πιο ακραίος νόμος κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ισχύ τέθηκε ο αμφιλεγόμενος νόμος στο Τέξας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν εξέτασε το έκτακτο αίτημα οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών να εμποδίσει την εφαρμογή του.

Μια έρευνα του 2015 διαπίστωσε πως 100.000 γυναίκες στο Τέξας είχαν επιχειρήσει να κάνουν μόνες τους άμβλωση και ότι το Τέξας κατέχει τα πρωτεία σε σχέση με τις υπόλοιπες αμερικανικές πολιτείες. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήταν η νομοθεσία που απαγορεύει την πρόσβαση στις κλινικές όπου πραγματοποιούνται αμβλώσεις.

Και ερχόμαστε στο 2021. 

Το Μάιο είχε περάσει ακόμη ένα μεσαιωνικό μέτρο όταν κάτοικοι του Lubbock στο Τέξας ψήφισαν να κηρυχθεί η πόλη τους «καταφύγιο αγέννητων», απαγορεύοντας σχεδόν απόλυτα τις αμβλώσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ επιτρέπει στους ιδιώτες να υποβάλλουν αγωγές εναντίον οποιουδήποτε πιστεύουν ότι βοηθά μια έγκυο για να κάνει έκτρωση - με λίγα λόγια δίνει το δικαίωμα στους πολίτες του Τέξας να υποβάλουν αγωγή εναντίον κλινικών ή γιατρών που κάνουν αμβλώσεις ή εναντίον οποιουδήποτε «βοηθά ή συνδράμει» σε άμβλωση ζητώντας αποζημίωση τουλάχιστον 10.000 δολαρίων. 

Oι 6 εβδομάδες κύησης αποφασίστηκαν υπό το πρόσχημα ότι τότε ακούγεται ο πρώτος καρδιακός παλμός του εμβρύου.

Του ισχυρισμούς αυτούς, πάντως, διαψεύδει το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων προειδοποιώντας ότι ο όρος "καρδιακός παλμός" είναι παραπλανητικός και ότι αυτό που ανιχνεύεται σε αυτό το στάδιο είναι ένα τμήμα του εμβρυϊκού ιστού που θα γίνει καρδιά καθώς αναπτύσσεται το έμβρυο.

Η Vanessa Rodriguez, διευθύντρια τηλεφωνικού κέντρου στο Planned Parenthood of Greater Texas, είπε ότι το team της δέχεται διαρκώς τηλεφωνήματα από θυμωμένες, φοβισμένες και μπερδεμένες γυναίκες που προσπαθούν να κατανοήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τώρα για την πρόσβαση στην υγειονομική τους περίθαλψη, πέρα από τους υφιστάμενους περιορισμούς.

"Η ομάδα μου ακούει τις ανησυχίες των γυναικών για το πρόσθετο κόστος ταξιδιού, και το γεγονός πως αυτό σημαίνει και πως μια γυναίκα πρέπει να πάρει αρκετές άδειες από τη δουλειά για επισκέψεις στο γιατρό. Γνωρίζουμε πόσο πιο δύσκολο γίνεται όλο αυτό όταν η ασθενής είναι χαμηλότερου εισοδήματος" είπε. "Για πολλούς ανθρώπους, θα είναι απλά ανυπέρβλητο και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάποιος αποφάσισε να αφαιρέσει οποιαδήποτε επιλογή από τη γυναίκα".

Ωστόσο ο Stephen Vladeck καθηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου του Τέξας εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής κανένα δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου και ότι η ισχύς του μπορεί να ανασταλεί έπειτα από δικαστική απόφαση.

"Ότι κι αν γίνει, δεν θα κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Σε καθέναν αξίζει η πρόσβαση στην άμβλωση" λέει η Rodriguez.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Think
9 / position1: 618 / position2: 881
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb