ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κορίτσια Καριέρας: H Eλένη ξέρει όλα τα εργαλεία για να οργανώσεις τέλεια τη δουλειά σου

Ελένη Κολλήγα, digital strategist, καθηγήτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Κορίτσια Καριέρας: H Eλένη ξέρει όλα τα εργαλεία για να οργανώσεις τέλεια τη δουλειά σου

Η Ελένη Κολλήγα είναι πολλά. Digital Strategist, καθηγήτρια και εισηγήτρια ασύγχρονων σεμιναρίων, γεμίζει τη μέρα της με λέξεις όπως SEO, SEM, KPI, Scheduled posts, Google ads και άλλες... δύσκολες έννοιες που οι περισσότεροι χρειαζόμαστε ταχύρρυθμα για να την παρακολουθήσουμε. Πώς είναι η ζωή... με τρεις δουλειές;

Ελένη, μπορείς να μας περιγράψεις μια μέρα σου;

Δύσκολο… Κάθε μέρα μπορεί να είναι τόσο διαφορετική! Και είναι και αυτό που με συναρπάζει, δεν μου αρέσει καθόλου η ρουτίνα. Είναι μάλιστα και ένας από τους λόγους που επέλεξα το ελεύθερο επάγγελμα.

Θα είμαι ειλικρινής, δεν είμαι πρωινός τύπος, αυτή που θα ξυπνήσει δηλαδή με χαρά 7 το πρωί. Μάλλον οι εργοστασιακές ρυθμίσεις μου είναι σε άλλο time zone! Το πρώτο που θα κάνω μόλις ξυπνήσω είναι ένας καφές, να πάρω το πρωινό μου και αμέσως κάθομαι στο γραφείο όπου εύκολα μπαίνω σε work mode. Αμέσως θα ανοίξω το Spotify και θα επιλέξω την λίστα της ημέρας, εντελώς διαφορετικό στυλ και η μουσική κάθε μέρα, ανάλογα τη διάθεση. Χωρίς μουσική πιστεύω δεν θα μπορούσα να δουλέψω! Μετά θα ελέγξω τα emails που έχω, και τα meetings της ημέρας ώστε να είμαι όσο πιο παραγωγική γίνεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΚορίτσια Καριέρας: Η Χριστιάννα δουλεύει πάντα ακούγοντας μουσική ΜΑΡ 10, 2021

Και πολύ γρήγορα φτάνουμε στο μεσημέρι όπου προσπαθώ πάντα να κάνω ένα μεγάλο διάλειμμα, περίπου μισή με μία ώρα ανάλογα τον φόρτο της δουλειάς της κάθε ημέρας. Τα απογεύματα εάν δεν έχω μάθημα στο κολέγιο όπου διδάσκω, συνεχίζω με τη δουλειά που έχει να κάνει με τους συνεργάτες μου, ή συμμετέχω σε κάποιο προγραμματισμένο meeting. Κάποιες μέρες τακτοποιώ υποχρεώσεις και πληρωμές, άλλες μέρες θα διορθώνω εργασίες μαθητών, άλλες μέρες ετοιμάζω πυρετωδώς κάποιο digital strategy & plan για συνεργάτη μου, άλλες μέρες ασχολούμαι με τα reports και την ανάλυση ώστε να καταλήξουμε σε σωστές επιχειρηματικές αποφάσεις, άλλες μέρες κάνω συμβουλευτικές συνεδρίες σε επιχειρηματίες για την ψηφιακή τους στρατηγική ενώ καθημερινά δρω και ως πυροσβεστήρας στα προβλήματα των συνεργατών, που λόγω της φύσης του επαγγέλματος προκύπτουν πολύ συχνά και είναι ποικίλα.

Πριν το lockdown σταματούσα την δουλειά συνήθως κατά τις 7-8 και πήγαινα γυμναστήριο, χορό ή για φαγητό με φίλους. Τώρα, ασχολούμαι έως και πολύ αργά τα βράδια περισσότερο με τα όνειρά μου για τα επόμενα βήματα που θέλω να κάνω, ή θα έχω κάποιο recording για το podcast κανάλι που έχω αναπτύξει, και καλώ διάφορους speakers από όλο τον κόσμο, οπότε λόγω διαφορετικών time zones βολεύει να γίνεται αυτό τα βράδια.

Διαφορετικά απλά αλλάζω δωμάτιο και χαλαρώνω με κάποια ταινία ή σειρά. Και προσπαθώ να κρατάω συχνή επικοινωνία με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, όχι μόνο το βράδυ αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, που το πιο πιθανό είναι να ξεκαρδίζομαι σε κάποιο chat group με φίλους. Τα βράδια που θα μου έχει απομείνει ενέργεια θα διαβάσω και κάποιο βιβλίο σχετικό με marketing τις περισσότερες φορές.

Πώς επηρέασε ο κορωνοϊός την καθημερινότητά σου και την δουλειά σου;

Την δουλειά μου δεν μπορώ να πω ότι την έχει επηρεάσει πολύ. Εργαζόμουν ήδη από τον χώρο μου (ή οποιοδήποτε μέρος επέλεγα), και είμαι από τους τυχερούς δόξα τον Θεό, που ίσα ίσα έχω και περισσότερη δουλειά λόγω της φύσης του digital entrepreneurship και της ανάγκης των επιχειρήσεων να ψηφιοποιήσουν πολλές, αν όχι όλες, τις δραστηριότητές τους. Έτσι απασχολούμαι και τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Άρα αυτό που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό και μου λείπει τρομερά, είναι μόνο η επιλογή να εργαστώ από ένα άλλο σημείο, να αλλάξω παραστάσεις, κάτι που πάντα ευνοεί τη δημιουργικότητά μου.

Όσο για την καθημερινότητά μου και τον προσωπικό μου χρόνο, όπως σε όλους, έχει αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μου λείπουν πολλά από αυτά που έκανα για να χαλαρώσω, να διασκεδάσω και να διαχειριστώ το άγχος της καθημερινότητας, που δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω από το σπίτι μου, δεν είναι το ίδιο. Προσπάθησα να γυμναστώ στο σπίτι αλλά όχι με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Προσπάθησα να χορεύω και να κάνω εξάσκηση, με παρότρυνση του καθηγητή χορού μου, επίσης με όχι πολύ μεγάλη επιτυχία! Μου λείπουν φυσικά και πολλά άλλα… όπως η ιστιοπλοΐα, ένα πανέμορφο άθλημα που σε ταξιδεύει και σου μαθαίνει τόσα πολλά και μακάρι να το είχα ανακαλύψει νωρίτερα - και όχι 2 μήνες πριν κλειστούμε πάλι στα σπίτια μας. Στα θετικά όμως να προσθέσω ότι ήταν μία καλή ευκαιρία να αρχίσω νέα πράγματα, όπως την εκμάθηση μιας επιπλέον γλώσσας που ήθελα, μέσω online application φυσικά!

Ποιες δεξιότητες πρέπει να έχει ένα "κορίτσι καριέρας" το 2021;

Δεν θα ήθελα να βάλω κάποια ταμπέλα όπως «κορίτσι καριέρας», «κορίτσι για σπίτι», κλπ. Μπορεί ένα κορίτσι να κάνει τα πάντα και να τα κάνει και πολύ καλά. Το βασικό είναι να έχει άτομα που την στηρίζουν, και αν δεν έχει τώρα, να είναι σίγουρη πως θα τα βρει στην πορεία.

Ό, τι έχει να κάνει με την καριέρα της θα έλεγα πως το βασικό στοιχείο είναι η διάθεση για μάθηση. Επειδή έχω εργαστεί για λίγο σε θέση στελέχωσης επιχειρήσεων, αλλά ακόμα συζητάω με φίλους μου, που ασχολούνται με τον κλάδο του HR, αυτό που κοιτάνε οι περισσότεροι πλέον σε έναν υποψήφιο είναι ο χαρακτήρας και όχι τα skills, αυτά μαθαίνονται. Το πιστεύω 100%. Κι εγώ όταν ξεκίνησα δεν ήξερα, αλλά άκουγα, διάβαζα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗΚορίτσια Καριέρας: Η Σία ξέρει πως στη δουλειά δεν πρέπει να παίρνεις τίποτα προσωπικά ΑΠΡ 12, 2021

Τα περισσότερα μάλιστα που εφαρμόζω στη δουλειά μου σήμερα τα έμαθα στην πορεία. Και ακόμα μαθαίνω! Η θέληση να εξελιχθούμε, και ο χαρακτήρας μας είναι αυτός που μας κάνει να ξεχωρίζουμε από κάποιον άλλον, και είναι το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας (για να μιλήσω και με όρους μάρκετινγκ που μέχρι στιγμής δεν σας ζάλισα καθόλου). Αυτό ισχύει είτε κάποια θέλει να εργαστεί ως υπάλληλος είτε επιλέξει να ανοίξει τα δικά της φτερά.

Έχει τύχει να δουλέψεις ποτέ με δύσκολους συνεργάτες; Πώς τα κατάφερες;

Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να χαρακτηρίσω γενικά κάποιον σαν δύσκολο συνεργάτη. Μπορεί για εμένα να είναι «εύκολος» και για άλλον «δύσκολος», αλλά και το αντίστροφο. Και μάλιστα το έχω δει στην πράξη να συμβαίνει αυτό. Οπότε θα έλεγα όχι, δεν έχω δουλέψει με δύσκολους συνεργάτες, αλλά έχω βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις. Που αυτές μας βγάζουν και την ανάλογη συμπεριφορά και μπορεί να χαρακτηριστούμε ως δύσκολοι. Όταν λοιπόν, βρίσκομαι απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις, το πρώτο που θα κάνω είναι να μπω στα παπούτσια του συνεργάτη για να καταλάβω καλύτερα την δική του οπτική.

"Στο τέλος πάντα μαθαίνω κάτι και εξελίσσομαι, οπότε θα έλεγα ότι τις έχω ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες αν θέλω να βελτιωθώ"

Ξεκινάω με το να ακούω, ώστε να μπορέσω να επιχειρηματολογήσω καλύτερα και τη δική μου οπτική στη συνέχεια. Εάν δεν βγει κάπου όλο αυτό, μετά είμαι της άποψης ότι δεν χρειάζεται να χαλάμε τις καρδιές μας και αν δεν ταιριάζουμε δεν χρειάζεται να πιέζουμε καταστάσεις. Κάπου εκεί έξω θα βρούμε αυτό που μας ταιριάζει καλύτερα, ακόμα και όταν μιλάμε για επαγγελματικές σχέσεις. Και εννοείται, μαθαίνω πάντα από όλη αυτή τη διαδικασία. Ξέρω σας κούρασα με την λέξη «μάθηση», αλλά από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις έχω μάθει ποιος είναι ο ιδανικός συνεργάτης για εμένα, που θα αντιμετωπίζει τις δύσκολες καταστάσεις όπως εγώ ιδανικά θα ήθελα, και προσπαθώ να τον ξεχωρίσω μέσα από συζητήσεις και να κάνω καλύτερη επιλογή την επόμενη φορά.

Υπάρχουν πράγματα στη δουλειά σου που δεν σου αρέσουν καθόλου;

Δεν θα το έλεγα. Αν δεν μου άρεσε κάτι δεν θα ασχολούμουν με το digital marketing, και πόσο μάλλον να ξεκινήσω το δικό μου όνειρο, την Growthtale, όπου όσοι ασχολούμαστε με το επιχειρείν ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο.

Όσο απολαμβάνω την συνεργασία μου με επιχειρηματίες που έχουν ένα όραμα για αυτό που κάνουν άλλο τόσο απολαμβάνω και την διδασκαλία σε διάφορα τμήματα, από σε νέους σπουδαστές έως και σε επαγγελματίες. Σίγουρα δεν είναι όλες οι μέρες καλές, και σίγουρα υπάρχουν μέρες που πρέπει να πάρω δύσκολες αποφάσεις και να κάνω άβολες συζητήσεις. Αυτές οι μέρες ναι, δεν είναι οι αγαπημένες μου. Αλλά στο τέλος πάντα μαθαίνω κάτι και εξελίσσομαι, οπότε θα έλεγα ότι τις έχω ανάγκη αυτές τις δύσκολες μέρες αν θέλω να βελτιωθώ.

Βρίσκεσαι σε μια θέση με ευθύνες και υποχρεώσεις. Πώς οργανώνεσαι;

Από θέμα διαχείρισης, χρησιμοποιώ το ClickUp. Έχω δοκιμάσει πάρα πολλά Project Management εργαλεία (app addicted, guilty!), ως υπάλληλος αλλά και μετά ως ελεύθερη επαγγελματίας, και έχω καταλήξει πως είναι με διαφορά το καλύτερο για εμένα, αλλά και για την πολυπλοκότητα της καθημερινότητάς μου. Εκτός του ότι μπορώ και οργανώνω τις επαγγελματικές & προσωπικές μου υποχρεώσεις με εκτιμήσεις χρόνου, προθεσμίες, ωριαίο κόστος και άλλες χρήσιμες για εμένα δυνατότητες, έχει και άπειρα integrations, οπότε συνδέεται με το ημερολόγιο & τα emails μου, μπορώ να βλέπω χρήσιμα reports σχετικά με τα projects που αναλαμβάνω, σε ποιο project επένδυσα περισσότερο χρόνο, αν είμαι εντός ή εκτός budget, και πολλά ακόμα! Χωρίς ένα τέτοιο εργαλείο δεν θα μπορούσα να έχω μια τάξη στη δουλειά μου αλλά και να είμαι σωστή στις υποχρεώσεις μου.

"Μέρα που περνάει δεν ξαναγυρνάει λένε, αλλά όταν το καταλαβαίνουμε η μέρα έχει ήδη περάσει"

Τώρα από θέμα οργάνωσης, συνήθως αφιερώνω λίγο χρόνο την Παρασκευή ή την Κυριακή το απόγευμα, για να οργανώσω τα tasks της εβδομάδας. Επειδή εγώ είμαι αυτή που θα αναθέσω στον εαυτό μου τι πρέπει να κάνει για κάθε project, κάτι που βγαίνει φυσικά μέσα από τα meetings & τηλεφωνήματα που έγιναν μέσα στην εβδομάδα, θέλω να ξέρω από το πρωί της Δευτέρας, από τη στιγμή που θα ανοίξω το laptop, τι πρέπει να κάνω και ποιες μέρες θα έχω χρόνο να βάλω τα έκτακτα της εβδομάδας. Γιατί πάντα υπάρχουν, και ιδανικά αφήνω περίπου 2 ώρες της ημέρας κενές, ώστε να μπορέσω να καλύψω κάτι έκτακτο, χωρίς απαραίτητα να αφήσω κάτι πίσω. Δεν το έκανα πάντα αυτό, αλλά από τότε που το εφάρμοσα, με βοήθησε σε μεγάλο βαθμό.

Αν έπρεπε να διαλέξεις ανάμεσα σε περισσότερο χρόνο ή περισσότερο χρήμα τι θα διάλεγες;

Ξεκάθαρα χρόνο. Τα χρήματα πάντα τα έβλεπα ως ένα βιοποριστικό μέσο και τίποτα παραπάνω. Ο χρόνος όμως που έχουμε στην επίγεια ζωή είναι σύντομος αλλά πολύτιμος! Μέρα που περνάει δεν ξαναγυρνάει λένε, αλλά όταν το καταλαβαίνουμε η μέρα έχει ήδη περάσει. Εξάλλου, όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν δουλεύω για τα χρήματα, και αν θα «γκρινιάζω» ποτέ για κάτι είναι ότι δεν μου φτάνει ο χρόνος, αλλά ποτέ ότι δεν έχω χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διαβάστε Ακόμη
Think Πριν 162 εβδομάδες
Κορίτσια Καριέρας: Η Χριστιάννα δουλεύει πάντα ακούγοντας μουσική
Χριστιάννα Φινέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας
Δέσποινα Πολυχρονίδου
Κορίτσια Καριέρας Πριν 158 εβδομάδες
Κορίτσια Καριέρας: Η Σία ξέρει πως στη δουλειά δεν πρέπει να παίρνεις τίποτα προσωπικά
Σία Πεχλιβανίδου, Digital Projects Manager
Δέσποινα Πολυχρονίδου
Περισσότερα Θέματα Think
22 / position1: 393 / position2: 2573
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb